Bajet Barang Baby

Hyee mommy2 semua.. Sy baru listkn brg2 keperluan baby & sy utk dibeli.. First pregnancy.. List sy bajet dh rm500.. Trkejut sy bila kira2.. Tu blm trmasuk car seat & stroller lg??mommy2 yg dh ada pengalaman first baby blh share tak.. Risau jgk takut sy yg trlbh bajet?

53 Các câu trả lời

Masa tau je pregnant saya dengan suami wujudkan tabung baby. Setiap bulan sorang masukkan rm100. So tak rasa sangat pakai banyak duit sebab dah ada tabung. Kami plan tabung tu kekal sampai besar guna untuk beli susu, pampers sampai la ke pelajaran dia

4y trước

Nk buat jgk la nnti.. Tq ats perkongsian☺️

Sy bby first ni hbis around 3k utk brg ibu n bby xtrmsk stroller and carseat.. Yg mhl set pantang ibu(NR) 3rat lebih dh.. Dgn playpen baby 470.. Playpen xwajib tpi senang nk ltk bby dlm tu klo g mndi k ape.. Lgi pom nnti next ank boleh pkai xbzir sgt..

4y trước

Ohh.. Sy set pantang tu beli set afiat je sis.. Tgk ramai jgk yg beli.. X smpai 100 pn😁😁

Sy first bby jugak. Habis rm300 je.. Sy byk beli pkaian n keperluan je dulu..bju bby sy beli dlm 15helai je.. Selebih nye beli waktu bby dah lahir nnti...brang NB rugi beli byk2...sbb bby cepat mmbesar.... Mana yg mcm carseat tu smue boleh pk nnti ..

4y trước

Sy pn baju2 beli 14 helai je sis.. Tu pn beli yg pek combo.. Jimat la sikit🤗

Saya dan suami menyimpan rm300 sebulan tuk keperluan baby & saya. Alhamdulillah brg asas semua dah beli. Beli y perlu je. Tapi beli brg baby guna duit suami, duit y simpan tu tak guna pun. Standby tuk bersalin & keperluan lepas bersalin.

4y trước

Sy x bkerja so x mampu nk bntu suami.. Tu yg cari brng pn gigih selagi blh jimat sy jimat.. Cari yg byk diskaun😅😅

Sy pon nk due dh bulan depan. Br beli brg bby shja pon dh rsa byk kluar duit😪😂. Jadi sy topup shaja lah mana yg betul2 perlu. Anak first dlu dh twin jd byk la juge yg elok lagi. Cuma brg kperluan sndri je yg kena beli baru byk😄

4y trước

Best nye twin.. Tp kurg la sikit kn blnje sbb dh ada yg baby first pnye tu.. Ape pn semoga dipermudahkan urusan sis besalin bln dpn☺️

Sy habis 2k..trmasuk katil pam susu set btol susu set cuci btol smua tu almari folpin.carseat.m baju2 n brang set mandi bb smua tu..36w...bb first..nati klu ada adik kurang la blanja sbb da ada yg first.kgkin byak modal sbb bb first..

4y trước

Hahaha.. Tau xpe kn.. Blm tntu ada yg nk bg🤭🤭

Sy pun budget 1500 sebelum ni.. Sekali beli brg, beli stroller, carseat, baju, lampin, semua kelengkapan berpantang n baby lebih 4ribu.. Xtau la ape yg mahai sgt.. Kos hospital pun 1800++ .. Nasib baik dpt guna GL.. Lari budget sgt.

4y trước

Ooo byk gk ye

saya pon beli 5 psg baju je .. yg lain semua hadiah atau guna pakai ank2 ipar .. sy rasa yg agk penting mcm bedung, sapu tangan baby, mitten booties, kain napkin .. yg lain hold dlu .. tngok keadaan bila baby dh keluar 😊

4y trước

hehe .. tu lah .. bile beli bnyk .. bnyk membazir .. bile beli sikit .. bnyk kelam kabut x de .. tp ikut sis .. kalo bole beli sekali gus .. beli je .. lgpon mmg sronok beli brg baby .. 😍

Kalau beli sekali harung mmg terasa 500 tu. Sy spend duit sikit2 setiap bulan. Memang lebih 500 sebab termasuk breastpump kan. Belum lagi stroller dgn car seat. Tp sebab kan beli sikit2 takde lah duit tu rasa sangat keluar.

4y trước

Sy kene beli sekali harung terus.. Sbb husband yg suruh.. Tu pn dh gigih cari yg murah2🤣

Saya baru beli 5pasang baju(yg offer) set hat/mitten/booties 5psg. Barut 6helai. Total Dh rm150. Ikutkan byk lagi tu nak kena beli. Taknakla lepas raya baru nak rushing2 pulak, tu beli sikit2. Saya due bulan 7.

4y trước

Sy beli kt shopee je sis.. 😁😁In shaa Allah sis.. Aamiinn☺️☺️