Didik Anak

Hye, just nak tahu pendapat Korang, rasa rasa kan dalam nak educate anak, memang tak boleh naik tangan langsung ke? Atau boleh tapi jangan over mungkin as punishment supaya dia tahu dia salah dan di tempat yang betul. Sebab ada parents mmg tak bagi pukul anak langsung2 dan guna psychological method. Tapi kalau org tua dulu2 nasihat, spare the rod but spoil the child. Jom share pendapat korang. ?

Didik Anak
2 Các câu trả lời

Melentur buluh biarlah dari rebungnya. Memang kena tangan2kan anak jika mereka buat silap mana2. Jika sy. Byk warning guna mulut. Tak nak dgr. Bru tgn sy naik. Anak bru 9m. Tpi dia tahu kita ckp jgn. 🤭🤭Garang noh umi dia. Yg had guna physiological method tu more gaya org putih. Tu pasai anak depa leh marah parents depa balik even kecik lg. Yg mak pak depa marah guna mulut no no no. 😑 Bila nak lot budak2 guna mulut ja. Tak jalan. Jika ayah sy. Tak ada no lgsg. Piapp tangan ke muka. 🤭🤭🤭 Baik anak dan cucu. Haha. Had cucu tu belah anak2 abg2 sy. Yela lebih lebihan. Atok dia jenis tegas sikit. Memang haa.. Pap kena kt muka. So didik la anak kita sebaik2nya. Semoga anak2 kita membesar mendengar kata dan tahu mana baik dan buruknya. Aamiin robillalamin

5y trước

Hoo yeke. Sy pun dulu masa kecik agak la kena rotan 😂😂. Anak jadi degil jika kena rotan? Hoo rasa mcm lagi degil ja 🤭🤭🤭 mcm kak ipar sy. Dulu dia buat teknik psychology ni. In the end. Piap gak anak diaa. 🙄 Xleh pakai la noh 🤭🤭. Kita buat ja gaya kita lagu mana. Lantak la org kata apa. Hehe.. Semoga anak2 kita semua jadi anak yg baik, mendengar kata, jujur, amnah, bertanggungjawab dan berani 😊. Aamiin robbillalamin

Boleh guna dua2 kaedah sis. Nak kna tgok gaya keibubapaan yg digunapakai jg.

5y trước

Biasanya klu mak sy, dia akan rotan & explain baik2 kat anak punca2 anak dirotan. So dr situ anak boleh faham. Mak sy akan rotan di telapak tangan sahaja.