heran

Hospital wanita and kanak kanak memabg suka ambik jalan mudah eh ? Padahal boleh je bersalin normal , beria suruh czerr . Baby besar takda masalah , kesian kat kakak ipar , elok boleh bersalin normal , terus kena czer. Alasan doktor kat situ anak songsang pulak . Padahal waktu checkup bulan bulan baby elok je kepala dok bawah . Aihh . Apapun alhamdulillah . Semua selamat . Taksabar turn saya pulak nak bersalin. Tapi kat hospital ampang la . Taknak tukar tukar hospital lain sbb anak yg sulung memang hospital ampang ?

23 Các câu trả lời

Doc tak akan sembarangan ceaser.kemungkinan kita tidak pakar dlm otak doctor,kerana hanya mereka saja yg boleh menentukan,kita tak tau tetiba lah jantung lemah ke,darah kurang ke,baby kepala tak betul2 laluan ke,banyak lagi faktor yg menyebabkan doc akan bertindak emergency. Sekiranya kkm mendapati mereka sesuka hati bedah manusia tanpa sebarang masalah,mereka akan nyaye tu..utk pengetahuan sya lah doc tak akan bedah tanpa bersebab..kita mungkin fikir blh bersalin normal,tapi risiko hanya mereka yg tau..penting ibu,baby selamat sya ikut je ckp doc.😉semoga kita semua selamat dan sihat.dipermudahkan saat bersalin..

5y trước

Faham faham😀

Sm lh sy ms hamil baby ok je.. Tp kena sczer bb jln xbuka penuh..walopn dokter kata boleh normal... Walopon baby besar mmg boleh normal... Tp klo ada masalah yg boleh mendatangkn resiko lebih baik sczer.. Jadi klo dokter kata itu yg terbaik untuk ibu dn baby ikut kn aje.. Awak pon belom tentu age sama ada normal atau sczer... Klo boleh normal ok.. Klo xboleh kena sczer jg terima je lh.. Semua yg dokter buat tu sbb nk selamat kn ibu dn baby je...

5y trước

Takdapat la awak nak bersalinn normal . Sokay la . Janji selamat kan . Jaga pantang elok elok jela . Takut terbuka gam je kat perut tu .

Saya pernah bersalin hkl, setahu saya mereka lebih prefer bersalin normal dari czer. Sbb saya pernah minta czer tp doc pakar pujuk suruh saya try bersalin normal. Masa saya bersalin tu anak pertama, saya ada darah tinggi dan makan ubat. Setahu saya xmudah dia nk bg czer, sbb kos czer ni sbrnys mahal tau. Cuma dsebabkan hkl ni hospital kerajaan, subsidi telah diberikan pd rakyat. Jd kurang sikit bayar kos tu.

5y trước

Risiko untuk baby la . Sbb awak ada darah tinggi. Btw alhamdulillah semua ok kan

Tgk keadaan sis.. Xde nye hsptl gov beria suruh czer.. Melainkn swasta. Adik ipar sy mati2 doc suruh normal pdhal dh 2 ari jln bukak lambat(induce). Then jantung baby dh lemah, tolak msk bilik operate. Dlm bilik operate tu pun doc marah2 suruh paksa gak teran beranak normal. Pdhal mmg xleh teran dh. Lastly czer. Berat baby over 4kg++.. Hsptl wanita dan kanak2 tu la adik ipar sy bersalin☺️

5y trước

Kwn sy 4.3kg bersalin normal

Hospital akan ikut procuder. Boleh je sonsang time nak deliver tu. Pihak hospital pun tak nak tanggung apa apa risiko jika terjadi sebarang kemalangan. So kita bukan ditempat mereka. Kita tak tau apa yg berlaku. Ingat doc suka ke buat operation berjam jam?? Lebih baik normal seorang yg perhati pun tak ada masalah. Manpower pun boleh tgk mak mak yg lain

5y trước

Hihi . Sis saya tahu sis . Sis baca dan fahamkan apa saya cuba sampaikan .

Swasta ke? Klu krjaan jarang suruh czer melainkan mmg xleyh normal. Jiran sy wktu nak induce doktor bgtau baby songsang. Sedangkn wktu checkup sblm admit, baby ok je kedudukan dia. So dibagi masa utk baby berpusing. Klu dlm tempoh tu x berpusing, bru czer. Nasib baby nak berpusing. Dpt bersalin normal.

5y trước

Kenapa tak tanya doktor masa tu kenapa kena czer? Doktor kerajaan takkan suka2 mintak czer kecuali ada komplikasi. Walau sepanjang checkup OK, ada banyak kes komplikasi berlaku masa labor ie. baby tiba2 tukar kedudukan, CTG baby tak cantik, baby dah berak, BP tiba2 naik, etc2..

Songsang tu boleh ja asal ada ruang.. Baby saya 38weeks bru normal kdudukan dia, msa 36 weeks dia mlintang. Pujuk lama2 baru dia mnurun ke laluan tp rezeki ttp czer sbb baby besar n 2x czer dah.. Kalau normal pn xtau larat push ke x sbb sya kecik, baby almost 3.7

5y trước

Hihi apa pun selamat dah sis . Alhamdulillah

Kuasa allah..mmg byk kes sebelum due ank helok je.last2 nk besalin ank bepusing pula songsang..mak saya pun gtu..nk besalin baby tetiba songsang..tekejut terpaksa opret.kazen saya pun gitu.alhamdulillah saya bersalin anak 4org normal..hospital ampang the best🤗

5y trước

Betul . Hospital ampang the best

Normally doctor wont decide saja saja nak czer, diorg pantau semua sebelum buat czer, sometimes bukan masalah baby je, maybe tetiba darah tinggi ke, heartbeat drop ke, or anything yg lead to complications, bukan simply dia nak czer.

Saya rasa bergantung dengan condition mak and baby. Akak saya dorg tunggu je bersalin normal even 2 hari dok wad tapi x bersalin cume end up kene czer sbb baby dh berak dalam perut. Sye pon bersalin hkl jugak. Sye bersalin normal je.

5y trước

Kakak saya okay je sis. Cuma entah la doktor suruh czer gak . Okay la tu sis . Alhamdulillah bersalin normal . Senang nak jaga waktu pantang 😍😍😍😍