Xdpt Buka Buku Pink

Hii mommy2 smue.. Nk tnya skit..knp kebanyakan hospital xnk buka buku pink untuk org yg sedang dlm proses perkahwinan? Sy sedih.. Sbb nk buka buku pink nk scan nk tahu perkembangan bby.. Tp nurse2 marah sy.. Ckp xblh buka buku pink wlpun msih dlm proses.. Sy kristian.. Tngh krusus msuk islam than krusus kawin.. Org x fham yg proses tu mmg ambil msa agak lme.. Sbb nk tunggu dri jbatan agan islm bgi tarikh.. Tertekan sja rsa klau nk scan dkt klinik luar tiap2 bln mna mampu.. Hmm? mmg smua dokter nurse mcm tu ke? Ptt org rmai nk buang bayi.. Disebab kn mrka.. Xfhm situasi..

46 Các câu trả lời

Jgn dikaitkan perihal buang bayi dgn nurse sma doktor mrh2. Yg buang bayi tu sbb dr ibu itu sdri dan dr tekanan sbb mgandungkan anak luar nikah. Jgn letakkan kesalahan tu pd bahu doktor2 dan nurse2. Cuba balik semula kpd pangkal. Yg sbnrnya doktor dan nurse pn hrus boleh buka buku pink utk ibu mengandung anak luar nikah. Mgkin sbb prosedur kmu nak convert mbuatkan mrk xdpt nak buka buku pink utk kmu. Be positive. Jgn bt andaian yg bkn2.

5y trước

Kekadang sedih dengan sikap segelintir manusia ni. Mane x kes buang anak banyak berlaku.. Sebab dorng takut nak hadap kes mcm ni. Sedangkan benda ni mudah. Sekurangnya dorng usaha utk jaga dgn baik kandungan.. Bertanggungjawab ke atas anak yg bakal d lahir. Tp disebabkan org yg prangai hampeh tu la jd sulit. Sedih tgk anak anak remaja yg cuba berubah dan perbetulkan keadaan tp dihina dicerca.. Last last stress.. Bunuh diri.. Xpon buang bayi..sbb xtau dh nak buat ape.. Harap dapat la berfikiran terbuka.. Xde yg xpenah buat silap..

Ni kes sy ank ke2..sbb buku pink yg 1st jatuh dlm sungai sbb sy mngajar pedalaman3 srwak..bila g klinik kkia.yg satu tu...bnyak pulak prosedur sbb sy bnyak Kali pindah rekod sbb dpt duduk skali dgn suami...Dan alasan bnyak warga Brunei Ada checkup situ jugak..last2 sy register dkat klinik luar...then checkup bulan dkat kkia yg x banyak songeh..ni soal pilihan Kita..kalau nak ikut mulut yg xda insurance Kita yg sakit...kesian baby..

Sis buka buku je dekat klinik swasta. Lg pun kalau xdpt ikut appintment sepatutnya doc xmarah pun. Klinik swasta tak minta detail documents kalau nak daftar. My SIL pun mcm tu. Kadang pegi kadang tak check up kat swasta. Tak kena marah pun. Yg penting sis tau condition baby dan sis. Tak professional langsung nurse tempat awak tu. 😠😠😠

5y trước

Ye sist.. Tq sist

Sy non Muslim jgak... Surat kawen dlm proses..skrg pregnant 3bln ... Boleh jer buka.... Xde marah2 pun.... Nurse siap layann elok2 jer.... Cuma drang ckp tak tulis nama husband lagi kat buku tu... Dh siap sjil nikah nnti bg drang update.... Kk Ungku Tun Aminah Jb mmg tbaikk... Nurse sume peramah wlau byk psakit...

5y trước

Cuba awk g kk tmpt lain.... Lain kk lain nurse... Asenye depend dgn nurse or prosedur drang sendri... Klau sume kk sma, knpa sy boleh plak kn... Haa...sy pernah tnya kat page ni jgak dlu sblm nak g kk.. Sbb takut kna marah sjil nikah xde lg nk buat bku pink... Mcm2 jwpn.. Ade yg boleh, ade yg x... Ade kne marahh dlu... Ermmm... Sbb sy think positif jer, trus g klinik nak buat bku pink,sblm tu ade appointment utk pegi... Drang xtanye pape pun, sy plak yg tnye, klau xde sjil nikah lg mcm mne boleh buat x... Drang cume ckp "xpe, nnti dlm buku tu km tulis nama pn jer, nma suami xlg ye"...haaa.. Tu jer.... Ase smangat ckit laa, kena cucuk amik drah pun xase... Hihi...

Mostly hospital memang xbukak buku pink dear...just klinik kesihatan atau klinik desa je bkak buku pink..pegi je klinik kesihatan kerajaan ckp nk bkak bku pink..if tnye psl surat nikah just tell the truth your problem..klau ade document hitam putih lg bgus mnyatakan prosea utk dpt kn surat nikah tu lmbt sbb proses muallaf..

5y trước

Tp tuan tanah ckp nurse xnk bkak bku pink die atas alasan xde surat nikah..

sya single parents...bkal suami syaa lari tnggal kn sya sbb xnk msuk islam..sya late booking buku pink 21week bru nk register...tpi nurse d klinik sya, xmrah2 sya atau ckp bnda2 yg mnyakit kn aty sya....dktor2 sya poen baik2 smua, siap tlonk sya cri k"bajikan tuk sya lg

5y trước

Syukur alhmdllh sist dpt yg baik..

maybe ada salah faham kot..cuba pergi skali lg dan mtk penjelasan betul2..lgpun kalau bt buku pink di kk..bukan dapat scan baby setiap bulan pun..mcm kat jb ni setahu sy sekiranya ibu n baby xde masalah, hanya scan 2x je baby sepanjang pregnant..

In sha Allah cuba bersabar dan cuba cari klinik lain.. Klau Allah mudahkan perjalanan sis.. In sha Allah proses tu akan cepat dan cepatlah sis dpat bt buku pink.. Sabar itu adalah kunci rezeki yg akan diturunkan tk disangka2.. In sha Allah

biasanya kalo kes2 camni, diorg akan utamakan dulu..priority bg diorg..tp taktau la doc n nurse kt tmpt mommy tu camne..so far kt sini, doc n nurse akan amik je kes camni..yg penting bukak buku pink tu

Rasanya kena bawa waris. Sbb masa saya buka buku pink hari tu ada juga Non Muslim nak buka buku pink juga. Dia pun belum kawin. Tapi dia datang dengan waris(family). Nurse bagi je buka buku pink.