Pendarahan sedikit

Hii... mommy's semua. .sya nak tanya pengalaman mommy's semua...pernah ke mengalami pendarahan sedikit pada awal kandungan?. .semasa saya mengandung anai pertama. .tak pernah berlaku pendarahan sedikit. .tapi for the second baby. .sya ada pendarahan sedikit...mcm tompok darah. .ia nya kerap. .sehari 5 ke 6 kali tukar pantyliner. .adakah yang saya alami ini serius atau tidak????...tolong saya. .berika. Sya tips dan semangat. .tq mommy's semua. .

14 Các câu trả lời

hi awak, normal pregnancy xberlaku apa2 spotting dn bleeding ya. sepatotnya start berlaku bleeding tu awak dh kena pergi klinik utk check bukan tunggu.. please terus pergi ke hospital atau klinik. sebab setiap mommy tak sama. mcm sy setitis spotting direct pergi klinik pon klinik ckp ancaman kpd keguguran dn refer terus ke hospital utk check. boleh refer penerangan dr irma ni dkt tiktok dia https://vt.tiktok.com/ZSRq2U2Vm/

di awal kehamilan ada juga,tapi sikit...baru2 nie masa nak 20w+ tiba2 sy bleeding,risau keguguran ke apa..sy terus ke hospital..alhamdulillah belum ada bukaan, dok bagitau ada darah beku je ..xde apa2 ..mungkin darah lama katanya...alhamdulillah sekarg dah nak masuk 22w ...semoga kandungan kita sihat selalu hendaknya dan diberikan kelancaran hingga ke persalinan...Aamiin.

2y trước

sye pun 20week pg td ada lendir cmpur darah sikit.. tp xbyk la. now cek penti takda dh kluar apa2. perlu g hsptl x ek? ke sbb sye byk berjln? sbb 2 hari berturut2 round mall cri brg baby😅 dlm kepala ni +ve je mgkin byk sgt berjalan... hrp baby ok

Sy pernah,tp xlah smpi tukar pantyliner banyak kali,,wrna dia coklat bukan merah..tu doktor cakap penempelan janin.akn berlaku dri 5-10minggu kehamilan,,sy p hospital dlu cek kalau tda apa2,,bedrest ja smpi spotting stop,,mnum susu juga tau,supaya bby dpt nutrition yg ckup sepanjang spotting,,dn folic acid juga,,ni yg saya buat utk spotting tu stop

sy ad ank buah,bru2 ni sy dpt thu dia gugur diawal kndungan. sblum dia gugur,dia af bgthu keadaan dia kt sy,dia kerap alami pendarahan semasa buang air. dh jmpa doc,doc kte normal..pd sy mgkin tu tk normal,sy tye smeada doc ad bg ubat kuat kan rahim atau tk ,dia ckp doc tkda bg. so sy pun pelik...n now dia dh gugur. doc tk sllunya betul kan..

sy pnah bleeding mse awl mngndung,tp ktika tu sy tk thu pun mngndung,cuma delay period 10 hari tibe ada bleeding then trus cek upt,naik double line,pg klinik doc kata normal sb bru nk lekat..tp bg sy tak ksh la sama ada nrmal atau tidak ,klau ada je bleeding or spotting trus jumpa doc ye utk tahu lbh detail...

better pegi check dear, sebab i yg shari skli je pkai pnty liner, hary ke 5 pgy hosp dr tnye knpe da 5 hari bru nak dtang, tapi alhamdulillah semua okay.. sebab i pnye pling bnyk keluar dalam spot 50sen lama.. klau u 5/6 kali tukar mmg kne pergi check..

bole jadi normal.. bole jadi juga tak normal.. elakkan baca d google atau cari info dlm ni ye.. takut ibu jadi stress n overthingking.. biasanya tidak bole ada sebarang pendarahan sewaktu kehamilan.. better jumpa doktor untuk keterangan lanjut.

kalau dah smpi bnyk kali tukar pad baik sis trus g hospital..boleh berlaku keguguran pada awal kehamilan..bahaya tu sis baik trus g hospital..

kalau masa pregnant ada berlaku pendarahan seeloknya segeralah ke hospital ye tak kisah berapa week usia kandungan tu ..

Pi hospital cek sis. Dr pesan, pregnt kalau ada kluar tompokan darah x kisah bnyk or sikit tu tak normal.