Baby kuning lama…

Hari ke 19 baby kuning maintain 12. Dah cuba buat mcm2 masih sama lagi. Doc ckp hari ke 21 if still sama kena ambik darah. Apa lgi petua boleh buat. Saya sedih and kesian tgk baby asyik ambik darah je 😢 Update: dah ambik darah tadi.. sedih tgk baby kena ambik darah 3tube kecik tu. Semoga semuanya baik2 je 😢

30 Các câu trả lời

sy cnp : Saya explain sikit ya breast milk jaundice ni. Punca breast milk jaundice ni tak begitu jelas, tapi ada banyak kajian mengatakan komponen dalam susu ibu ni menghalang gabungan bilirubin dalam hati, jadi bilirubin ni susah nak dibuang dari badan menyebabkan level bilirubin tinggi dalam badan. (Sorry jawapan teknikal sikit) So adakah susu ibu ni tak bagus utk baby yang kuning? Jawapannya tidak, susu ibu masih yang terbaik nak compare dengan susu formula, sebab khasiat susu ibu tu sendiri. Pengalaman sendiri, kadang2 memang ada doktor/ petugas kesihatan yang tak pro bf akan nasihat utk bagi formula/ campur bf dengan formula sebab formula mmg boleh turunkan kuning dengan cepat. Tapi kena ingat, nak menjayakan exclusive breastfeeding ni kena ada ilmu dan sabaaaar. Breastmilk jaundice ni tak bahaya, boleh monitor je keadaan baby (ikut nasihat kk/doktor), nanti kuning tu akan turun sendiri, kena bagi dia masa. Kuning ni ada 3 rawatan: 1. Pemerhatian di rumah dan di kk (yang ni tak bahaya)- kena teruskan susu badan je setiap 1-1jam setengah 2. ⁠phototherapy - kadang ada doktor rujuk hosp if rawatan ni, yang ni pun belum tahap terlampau bahaya sebab ada rawatannya, bahaya kalau tak dirawar 3. ⁠Proses tukar darah- yang ni kuning yang paling bahaya, boleh sebabkan kecacatan/ kematian kalau tak dirawat segera Melainkan doktor kata anak kena buat proses tukar darah, susu ibu masih susu yang terbaik. Untuk kes yang perlu tukar darah tu, kena consult dengan pakar la perlu formula/ teruskan susu ibu. Kalau kita amek jalan singkat bagi formula sebab nak kuning cepat baik, anak cepat sihat tapi rugi sebab dia tak dapat khasiat susu ibu tu 😁