Stress..

Hai sis.. boleh sy mahu berkongsi cerita.. sy stress laa di tempat kerja sy.. kandungan sudah masuk 30week.. kandungan pertama tpi ada sorg kakak di tempat kerja sy ni andartu umur 35 dan dengar dia ada fair dgn boss.. dia selalu mengutuk di blkg sy kepada staff lain dan complain yg bkn2 kpd boss.. sy kerap ambil mc skrg sbb badan letih sgt.. dr awai dulu sy kerja mmg jarang cuti tp dulu boleh laa sbb sy belom kahwin.. skrg bila dah berbadan dua bru sy kerap mc.. mc pun sah GH punya.. bkn mc beli tapi dia slalu ckp yg sy ni mengada.. org lain mengandung xdak letih sakit mcm sy selalu ambil mc.. mcm dia ckp yg sy mngandung saja bt2 drama.. padahal kerja dduk depan komputer ja.. dan dia sendiri minta sy berhenti kerja kalau sudah tak boleh kerja katanya.. boss sdri xpena ckp apa2 kat sy tp dia yg over.. ptut ke sy berhenti saja kerja skrg.. pendapatan suami pun tak mencukupi utk tmpung smua.. sbb itu sy masih bekerja.. semua ini bt sy stress laa sis.. tak tahu apa ptut dibuatnya.. ?

72 Các câu trả lời

Sebenarnya, sis kalau Kita stress kat tempat kerja disebabkan perangai orang berhenti je sis kat tempat Tu. kalau stress sis boleh bawa mudarat.sis tukar je kerja lain.tak Salah pon.rezeki ade mana2.saya pon pernah mengalami stress sampai depression sebab perangai orang yg mengutuk saya juga.last2, saya tak tahan saya tukar tempat kerja.sekarang saya tak stress dah nak pergi kerja sebab orang yg selalu mengutuk,mencaci saya Tu,saya dah tak perlu dgr dah dia mengutuk saya sebab dia bukan di depan mata saya lagi.sis pun berhak bahagia, biarkan je dia dgn perangai dia,biasa orang mcm Tu dia sangat dengki dgn kebahagiann orang lain.orang yg selalu kutuk saya Tu pon sampai sekarang tak kahwin2.mungkin ade hikmahnya dia berperangai mcm tu

Sis...Bertabahlah huuhu. Saya pun fhm perasaan sis. Hanye yg pernah mengandung je faham sis. Org lain xkan pernah fhm, saya mase prgnnt hri tu mcm tu juga, dahlah keje 12jam, kat bahgian kecemasan hospital plak tu, patient x pernah putus. Siap ade colleague pompuan (single x pernh prgnn lagi) ckp depan2 saya, we dont give s*** to u and ur baby. Saya mase tu senyap je thn nangis sbb tgh keje kan. Tiap2 minggu mesti ade hari yg berendam ayaq mata. Sis bykkn bersabar, xyah dgr ckp dia. Doa byk2 pd Allah, hari cuti keluar buat ape yg sis suka (shopping/jalan/berkelah/dll). Sis jgn stress2 ye, smoga dipermudahkan semuanye. U can do ittttt

5y trước

ya allah kejamnya ckp mcm tu..eee mintak2 la nnti dia kawen lps tu pregnant nnti alahan teruk smpai xboleh bngun.baru dia tahu rasa pregnant ni cmna..jahat toi mulut

Be strong sis..dia x bg u mkn, byrkn bil2 pn.. Sometimes org tgk kita lg muda / mudah terkesan / sensitif, lg syok dia nk kenakn kita.. Previously ada spesis itu di pejabat lama tmpt sy kja.. Tp around 50 thn cmtu.. Nk compare katanya ms dia mengandung x de lemau mengada cmtu pn semangat je kja etc..& ckp lg pelik dr sis kena.. 1 day dah melampaui batas sgt, kteorg kata b4 i saman u or complain to the board baik u diam shj.. U should know better fx dia considering u dah kja lama kn? Smpi dia pencen x bersuara sumbang da kt kteorg..Kteorg pnya respect dia due to age, tp menjadi2 pula..

Abaikan sis.dia andartu ka.memang patut Pon dia ckap cm tu sebab Nye dia tu otak kosong,xpenah alami pengalaman.kwen xpon lagi.mulut jaht.tu yh xkwen2 jadi anak dara sampai ke tua. jenis busuk ati dah tu.abaikan je sis.preggy bukan saja2 buat drama. Org yg xpenah preggy je yg xtau pengalaman preggy Ni cm mne. Kalau Kita sakit Pon,xde org nak amik pduli kita.bagus Kita fokus je kt diri sndiri.abaikan org cm tu.masuk tlinga Kiri kluar tlinga kanan.saya Pon alamak situasi yg sma cm sis.tapi saya memang jnis buta hati n pekak telinga.saya jnis xlayan org.saya buat Hal sndiri je.

Situasi sis sekarang lebih kurang je dengan saya. Mmg ada niat nak berhenti. Tapi saya fikir nak bantu suami dan anak dalam peyut. Saya positifkan diri. Teruskan kerja. Bukan diaa sorang je kita nak hadap. Biar Allah je balas dia tu. Orang macam ni kita kena abaikan. Mmg niat dorang nak buat kita mental dan nak kita berhenti. Masih lagi ada orang lain yang faham kita. Buat je kerja sis. Esok nanti dia jugak akan mengalami pengalaman yang sama. Kita buat je hal kita. Insyallah sis akan okay. Semoga urusan sis dipermudahkan dan baby sihat2 je okay. Keep smiling🤗

Hi there. Hmm ade beberapa perkara to be stressed upon here. ☺️ 1. Don’t give a damn on her. She owns an ugly tongue and of course an uglier heart🖤 2. Stay healthy, smile a lot, cope with your stress...for your baby and most importantly for your own self. 🤗 3. Don’t resign. Nowadays, it’s very difficult to be employed. The competitions are way too much. Tabah k? Allah Ada. Allah As-Samad. Baca 3 Qul everyday before gi kerja and before sleep ya? ☺️

5y trước

Welcome dear. Takpe2. Doa je Allah akan balas yg setimpal kat dy. Awak dianiaya ni... doa2 lidah dy terbakar sampai rentung kt neraka. 😅

Sis, fikir satu je niat sis utk kerja apa. Sis buat utk siapa? Mulut org sis xblh nak tutup.. kerja kerja dkt mana mana pom akan stress. Mngkin sis berhenti kerja skrg bila dpt tmpat stress yg lain pulak. Kita yg kena kawal diri kita jgn biar diri yg kawal emosi. Dekat kn diri dgn Allah. Selalu zikir dan istigfar in sha allah pasti ada ketenangan. Mngkin sis akan ckp ohh snng laa ckp xalami. Tp ni pendapat saya je. Moga sis diberi kekuatan ya

Be strong sis... Jangan hiraukan dia.. Ingat sis berkerja untuk majikan sis.. bukan dia.. Di saat 30 week kena jaga emosi ... Sekiranya Kita kuat.. anak Kita Akan kuat.. mungkin Kita nampak lemah Dari segi fizikal tapi Kita kuat Dari segi emosi.. Datang kerja untuk siapkan kerja.. elakkan kerja tertangguh.. itu Akan jadi ruang Dia nak burukkan sis.. Walaupun Ada masa Kita tak dapat hadir.. atau MC... Tapi kualiti kerja tetap Kita Jaga...

Don't give up your career just because of toxic people, pg mana2 pon nanti akan jumpa jgk org mcmtu.. Jgn risau sis, keje mcm biasa, kalo mc tu simpan elok2, bnde tu blh jd bukti let say company u terminate u time pgnent, u blh report kat labour office.. So make sure masuk keje, balik keje punch card, jgn skip, jgn biar kan dorg blh menang kalau bnda ni jd kes court, caya la sy HR, sy bg tips yg betul2 blh pakai ni..

5y trước

Ooo.. Okey sis. Thanks for info

Klo sis bhenti ..btepuk tgnlah dia .. pedulikan apa yg dia nk ckp ..janji sis buat keje sis ,dia jd mcm tu sbb dia jeles ..sis dh kawen n skrg mngandung..sdgkan dia msh mcm tu jgk .. abaikan je sis .. nk stress sbb org mcm tu mmg tk berbaloi ,buat semak kepala otak je😂.. Sis kena kuat jgn nampak lemah bg dia buat suka hati .. kekdg Kita kena jd garang utk kebaikkan Kita jgk sis ..