Maaf lah kalau panjang

Maaf lah luahan hati ni x ada tempat nak luah sapa yg sudi baca dan bagi pendapat dan pandangan terima kasih sangat2. Sy hari ini hari ke 16 berpantang untuk bby ke 3. Saya bersalin 6hb dan tarikh sy bersalin suami dh dpat cuti isteri bersalin selama 3 hari . Mmg buzy tambah pantang sendiri , anak2 no 1 dan 2 mmg dgn sy jgk .. anak2 pulak nak main hp so kita ni x lah pegang hp sangat termasuk hp suami . Kenapa sy ckp pasal hp sbb suami kena marah sbb x balas masj dia padahal.baru 10 ke 15 minit x balas Nak dijadikan cerita hari kedua sy bersalin boss suami dh bising bila nak masuk kerja . Padahal dia bagi cuti 3 hari bergaji dan 5 hari mintak cuti x bergaji sbb nk urus urut, surat berank kuning lagi, anak pulak masuk hospital sbb kuning naik tinggi.. Lepas tu nk dijadikan cerita bila suami nak masuk kerja hari kahmis bossnya x boleh terima alasan org lain pun isteri beranak jgk..boss ni mmg dh ada isteri dan keluarga tapi terpisah boss pulak kaki perempuan. Hmm sy pun kerja jugk dgn Boss suami tapi bahagia admin .. kalau kata kasar apa jahat boss buat sy tutup mata je lah. Bila dia x boleh terima dan job banyak dia suruh suami sy cari kerja lain.. suami pn balas lah ok.. ni skrg suami dh interview kerja lain.. jumpa borak semua ok dan masuk kerja isnin.. tpi pukul 2 tadi dia call cakp suami sy ada masalah ngn boss lama boss lama ckp jgn sailang pekerja dia dan suami ada masalah dgn dia . Bila suami msj boss lama ni . Dia kata tu cerita lama . Lepastu dia mcm suka lah sbb suami x dpt kerja . Mcm aniaya.. Sy pening sebnarnya.. bila suami berhenti tempat lama sy auto berhenti jgk.. sy ni pulak x tahan sbb boss tu usik2 cucuk2 pinggang sy .. msj bersayang2 lah apa lah.. 1 tahun kerja x ada kwsp, gaji kejap lambat kejap cepat . Bila boss x ada duit sy ni selalu dia lepaskan kemarahan ye lah sy x layan dia mcm perempuan selalu yg dia bawak balik layan dia. . lepastu baki kerja dari 1 hb sampai sabtu 8hb dia x nak bayar gaji Cuti sy bersalin pun dia x nak bayar.. Alasan compny kecik Punca 1 je .. suami cuti sampai khamis.. hari kedua dia dh di paksa kerja .. tu je habis cerita x ada dia ada2 kan smpai x nak bgi suami sy cari makan .. #stress

10 Các câu trả lời

buat report pejabat buruh..kalau ada bukti msj blh attach skali.puan pun kena report sbb pnh kena gngguan seksual.mg Allah luaskan rezki puan skluarga dan dpmudahkan segalanya Allahuma amiin..doa byk2 pd Allah in shaa Allah org teraniaya Allah psti akn makbulkn doanya..t8 care jgn stress2 k..ingt rezki Allah tu luas.. psti akn ada jlnnya..

report pejabat buruh, bawa semua bukti mesej sexual harassment, kwsp tak bayar, gaji lambat, sertakan sekali contact number referral person untuk cerita tentang bos aniaya suami supaya tak dapat pindah tempat kerja tu. moga urusan sis & family dipermudahkan. inshaAllah rezeki Allah luas.

mintak suami buat report kat jabatan buruh, biar company kecik tu kena bayar denda sampai boleh jatuh muflis. awak pun boleh je buat report polis under sexual harassment. perangai macam ni mesti bos melayu 😤

7d trước

Setuju. Banyak kata malas nk report sbb pejabat buruh lambat ambik tindakan or majikan ada org dalam. Actually ada je case yg cepat & telus. Kalau lambat pun dpt pampasan banyak kira worth the wait la. Lain kali kalau company tak bayar kwsp sampai setahun takyah tunggu lama, angkat kaki. Red flag. Ibarat sengaja cari penyakit kalau stay situ. Tak perlu bg alasan urgent nk kerja la itu ini. Majikan yg culas ni mmg akan ambik kesempatan jela in the end so sila expect yg benda2 ni will soon happen. Kwsp setahun tak carum, maternity leave tak bayar, sexual harassment. Mmg tercyduk la if bawak pejabat buruh

report ke pejabat buruh sis.. skrg repot semua online je rasanya xyah menapak g pej. buruh.. cuba call careline dorg dulu.. byk salah laku bos awk tu.. apa2 pun awk n suami confirm menang kes..

x la sis.. bkn sbb suami cuti smpi khamis.. da memg prangai bos tu teruk.. nie skadar alasan dia je.. byk sgt red flag, better cri keje lain je la.. semoga urusan sis dpermudahkn..

7d trước

dh sis dh dpat kerja dh interview dh. tpi semlam suami dpat call dia kata boss lama kenal ngn boss baru dan boss lama banyak memburukkan suami dia x bagi amik suami sy untuk bekerja.

report buruh kes mcm ni jgn biar naik lemak nnati bos tu , biar bos tu tahu apa erti kemiskinan nanti sebab naya org , moga sis dan suami dipermudahkan urusan.

report ke pejabat buruh. bagi bukti sekali kalau ada. bukan salah suami sis tapi perangai bos yg toksik

report kt pejabat buruh

report buruh jeee

buat report..