pregnancy

Hai semua . Maaf bertanya kpd yg dh berpengalaman .. sy mengandung 4bulan sekarang . Minggu Lepas kena minum air gula . Pastu nurse cakap sangkut kencing Manis ? mcm mana ye nk kurangkan/hilangkan kencing Manis Tu .. sebelum ni tak pernah Ada pun

8 Các câu trả lời

Akk buat buku pink 12w ..3 hari pastu doc dh minta minum air gula..tp akk sangkut sebelum minum air gula hihi..sebelum ni x preggy bacaan 4 lebih jer..mungkin bawakan budak..so jumpa dgn pakar pemakanan utk org kencing manis..dia minta kita mkn tetap pd waktunya setiap masa..4kali sehari..pg ri gan2 cth roti or biskut 2keping n susu rendah lemak..tghr antara kul 12tgrh ke 2ptg mkn nasi 1 senduk n syur separuh pinggan serta ikan or ayam n air masak je..buah klu apple tu separuh jer..ptg kul 4 ke 5..mkn ringan mcm biskut n roti 2 kping dgn susu rendah lemak..mlm mkn antara kul 7 n 8 mlm..so menu lebih kurang jer..mkn yg kerap tp sedikit2 blh control kencing manis..x blh biar perut kosong nati gula dlm bdn x leh kontrol..pelik jer klu dgr..tp itu lah kenyataannya..

Sis jgn mkn yg manis2..kurangkan..mkn pun klu boleh kurangkan nasi..mkn lebih sayur n mknan bergizi..mkn buah..sy skrg ni sy kna pantau berat..suspek kencing manis..tp setakat ne blm lg laa kn suh minum air gula..dok mci pantau berat bdn lg..sy doakan smga kta smua mommy2 yg preggy sihat dan dipermudahkan smpai la bersalin..aminn

Jaga makan.. Nasi yg biasa kita makan tu kurangkan separuh.. Lebihkan sayur dan buah... Jangan ambil makanan dan minuman yg manis2..banyakkan minum air kosong.. Amalkan minum lemon atau limau kasturi suam kosong dan Apple hijau sehari sebiji pun ok.. Lebih pun tak pe.. Insyaallah.. Semoga Allah permudahkan segala NYA.. Aamiin

hi ,sis boleh limitkan waktu makan malam. kalau rasa lapar, makan epal hijau. takpunn makan kurma. pastu kurangkan yang manis2. makanan kafein kurangkan. in shaa Allah, lama lama akan stabil. semoga dipermudahkan urusan sis ♥️

Cuba makan ulam pegaga, rebus buat air pun blh. Sekarang pun ada yg jual pegaga crispy, cuba cari mana2 seller. Sedap pun sedap. Elok utk turunkan kencing manis

minum air lemon panas..kurangkn mkn mnum manis2..beras bole tukar beras faiza diabetes tu..

jaga makan. kurangkan nasi kalau boleh sbb nasi kanji. ganti yg lain samaada pasta or roti.

jangan makan manis atau minum air manis.. banyakkan air masak.