Sangkut GDM

Minggu lepas minum air gula sebab berat naik mendadak. Minggu ni review check up utk berat. Pun berat naik lagi. Nurse bgtau result mgtt yg minggu lepas, sangkut 8.1. Terus kena check up setiap 2 minggu. Ada tak cara untuk kurangkan kencing manis tu selain dari pemakanan sihat je? Apa lagi ibu2 buat ye untuk kurangkan bacaan kencing manis tu..

9 Các câu trả lời

Mcm sy stiap kli buat bsp ,result 4x tu smua angka 4 ja ..shri sblm nk bsp, sy x minum manis ..nasi sy kurangkan, mlm2 makan buah epal hijau .. nsb bsp buat sdri dkt rmh 😅 next week kna jumpa Pkar Pemakanan dkt kk

Saya pun sangkut juga, Dr just bagithu elakkan makan minum manis. Perbanyakkan sayur dalam pemakanan kita. Contoh kalau makan salad, jangan makan dengan thousand island, seeloknya makan dengan yogurt plain sahaja😊

Kurangkan kuantiti nasi dan pantang makan manis.air manis kalau boleh elakkan. Rasa nk minum/makan manis boleh. Ambil kuantiti sikit je tapi jgn kerap.

Berat naik mndadak tu brp kg ye.. sbb berat sy lps puasa naik jgk. Lg 2mngu nk kne g kk. Risau plk..klu sbb berat naik kne ulang minum gula.

4y trước

Sy naik 2kg..

Semoga dipermudahkan urusan ye sis. Aamiin 🤲🏻 Maaf, saya tak pasti. Sebab yg saya tahu jaga pemakanan je.

Mmg kene kawal mkn je sis. Sy pun ade gdm. Bykkn minum air masak. Mkn buah dan sayur. Cut semua gula

4y trước

Jaga je pemakanan. Kurangkan makan manis, kurangkan kuantiti makanan yg diambil. Berat xnaik sangat masa 20w kebawah takpe. Saya lepas naik 20w, kemain dia naik berat nya.. Dh naik 6 kg dh sekrang 😑 baru 6 bulan. Nih kalau dh sarat dah bape kilo lah naik 😂 itu cara jaga makan tu. Kalau xjaga makan, rasanya lebih naik 6kg, Ya Allah 🤦‍♀️

Sy pon sangkut GDM...sedihnye rasa sy tkut lepas prgnant pon masih ade kncing manis...hmm

Minum air lemon suam, boleh balance kan gula dalam badan. Saya pun ada gdm sis.

Makan beras pusa jasmine ( yg utk pesakit kencing Manis).. ambik kuantiti yg sedikit