Kencing Manis

Lepas minum air gula saya sangkut kencing manis dari 4.9 ke 9..pastu kena buat bsp, review dgn doc..dy marah sbb awal kehamilan sy dah sangkut kencing manis, pstu ugut kalau result lagi 2 mggu tak ok kena on insulin? Betul ke? Skrg sy dah stress fikir. Result bsp sy ok kecuali yg awl pg tu 5.4. Ada idea tak nk kurangkan result awal pg tu?

15 Các câu trả lời

Sy bru nk mnum air gula next week.. mkn mnum mmg control smp kene jmp dietitian sbb berat x naik.. msa jmp dietitian mcm biasa la nasi kene amk skit & lbhkn lauk/sayur.klu nurse pesan kene mnum air gula esknya pkul 7.30 pg makna nya last mkn utk arini pkul 7.30 mlm.. just mnum air kosong sblm pkul 10mlm.skrg ni try gak cek bsp sdri sblm mnum air gula kat klinik.. pg sblm mkn/mnum pape bcaan 5.1, lps tu mkn nasi tgu 2 jam 5.8.. rsa mcm tggi plak.mlm2 ada gak amk air lemon suam tnpa gula.. rsanya bdan tiap org mmg x kn sma.. ada yg mkn mnum mnis tp bsp ok je.ada yg control tp bsp tggi plak.. apa2 pon ikut jela tips yg doc/nurse bg..

Kalau nak dpt result yg cantik wktu awl pagi. Jangan ambil nasi, makanan karbohidrat spt cucur, roti sblh mlm. Plg akhir mkn pun jam 7 boleh ambik nasi jangan banyak,ckup utk knyangkan perut...lps tue jangan makan lagi smpai nak check gula. Minum air kosong banyak. Kalau nak yg trbaik...minum jus peria. Peria blend boleh kurangkan bacaan gula dlm badan. Sya amalkan peria..bacaan normal dh skrg.

Sy mula2 kna gdm, doc ckp akk cuba kawal segi bleh.. Kmi tk nk akk stress. Doc bg peluang,3kli bsp, mula2 je merah..setakat ni dh 2 kli bsp, ok kptsan..klu smua ok, bersalin ikut due. Lg 3 hri nk bsp, sy kurang kn nasi,.. Minum air masa byk2, buah.. Pgi lps bsp mkn roti whoalmeal dgn air kosong. Tghri mkn nsi sprin.. Syur ikn byk, buah.. Dinner, mkn roti 2 keping dgn susu rendah lmak .

Malam sebelum ambil darah pagi tu puasa jam 10 malam hingga 8 pagi. Tapi kalau kering tekak sangat boleh je minum air kosong. Jangan makan apa apa selepas jam 10. Seeloknya stop makan pukul 9.30. Seharian tu try minum air kosong suam campur perahan limau. No sugar. Makan nasi pun sikit je. Jangan bertambah. Nasi pun ada gula. Try dulu 😉 saya ada GDM juga. On diet control

Sy dua Bali cek bsp. Pagi pukul8 je kena pen merah. Tggi.. 5.4 Dan 6.2 .. Terus jumoa doc cucuk insulin. Skrg 33mggu, sy ada gdm masa 28mggu.. Semalam doc bg date untuk serah dri dekat hospital,bersalin induce masa 37mggu.. Masa puasa tu, sy minum air masak je, tapi bacaan tetap tggi. Last2 redha je..

Pun kena kencing manis diawal kehamilan..bila bsp yg pagi tu mmg x cantik result dia..sedangkan sy puasa mlm..start pukul 9,puasa dah...doktor ckp klu perut kosong pun x boleh jgk..sbb bile perut kosong,dia alan menghasilkan gula..jd sy mkn jdk ckit..alhamdullillah skrg result bsp sy ok..

Sy pun gdm on insulin. Kena serah diri masa 38w. Mula2 pun sy stress tp doktor buat semua ni utk kepentingan ibu dan anak. Bahaya kalau sugar level tinggi. Ikut je apa saranan doktor. Skrg awak cuma control portion mkn tp jgn berlapar ye kesian baby nanti. Mkn sikit tp kerap 😊

Ni mcm kes sy kmren.. Bsp kli ke dua, Pg bcaan 5.4.. isu nya pkul 7mlm dah dinner nasik sesenduk pastu pkul 9.30 mkn roti putih 2keping cicah kari sbb lapar lg, pkul 3pg terjga lpar lg tp tahankn sja. Sy bgtau doktor. So dimaafkn, lg 2miggu klo x ok jugak bru kna on ubat.

Sblum buat bsp tu klu boleh 2 jam tu mkn sikit je nasi tu...byakkan minum air masak...klu nk mkn buah pun buah apple hijau dan jsmbu batu sahaja ya...pastu kdg tu punca sebab minum susu ibu..boleh tahu minum susu ibu jenama ap tu? Ade sesetengah susu banyak gula..

Insuline tak la teruk mana. Saya insuline. Dan makan metformint juga puan. Dgr la nasihat doc sebaiknya sebab risiko ibu mengandung ada kencing manis banyak utk baby. Skrg saya dah hari ke 5 di hospital. Admit utk ambik insulin.