Tak tahu spend time lepas bersalin

Hai semua.. boleh tlg share mcm mana ibu2 spend time dgn husben lepas ada anak? Sy first time ada baby, sejak ada baby mmg tkde masa dgn husben. Masa cuti maternity leave ni siang jaga baby, malam dh penat. Husben balik kerja take over jaga baby, saya tidur. Ada pun masa tidur jelah sama2. Sedih sgt, saya rasa mcm hilang spark. Rasa nk bersama pun saya tk ada sbb penat. Mcm mana ibu2 handle part ni ya lepas bersalin? Tq in advance. #SeriusTanya #bantusharing #firstmom

14 Các câu trả lời

Hye sis… Pengalaman saya hampir 10tahun kwen anak 2orang. Masa dengan suami ni selagi anak2 tak sekolah memang susah nak spend time sama2 kecuali time makan time main sama2 dengan anak time tidur… Saya fully housewife Suami kerja 6 seminggu cuti sehari jaa… hari cuti tu la nak beli barang rumah nak baju anak ka apa ka semua haritu… Nak sembang time tidur tu rasa macam susah sebab banyak fokus pada anak jugak… Tapi suami saya ni jenis suka ronda2 malam2… so kami banyak borak masa dalam keta… pusing2 kadang singgah kedai beli aiskrim makan dalam keta sambil borak… sampai sekarang masih macam tu… Sekarang Anak2 dah sekolah… kadang suami ambik cuti kami p makan2 tengok wayang… sebabnya kami tak pernah bercinta sebelum kawen, tak pernah dating… lepas kawen pulak dapat baby awal… Bab ni suami isteri masing2 kena memahami… kena banyak komunikasi… kena kuat mental… kena sentiasa positive…

Masih dlm maternity leave tu normal sis. Nanti dah naik kerja anak hantar pengasuh kan harap pengasuh boleh handle anak dgn baik. Mcm saya lepas ambil anak balik kerja ptg tu anak tidur 7pm-10pm. Time tu la saya & husband us time sambil dinner ke cuci2 botol ke sidai kain ke guling2 sesama sambil netflix. Then saya cari masa pergi vacay dgn big family so adik2 saya yg bujang bantu jaga anak while saya & husband jalan pimpin2 tangan haha. Kalau nk movie date pun boleh hantar anak ke pengasuh kejap. Bukan maksud tak syg anak yeee bg2 org lain jaga anak tp this is how we mantain our mental health agar emosi kita ni berfungsi dgn baik by having us time or me time to avoid burnouts. Kalau anak 24/7 dgn kita sampai kita burnout pun bahaya juga sebab banyak case tercederakan anak, gaduh dgn suami sampai cerai berai etc

baru lepas bersalin memang banyak tenaga dan masa dihabiskan tumpu kat baby. kalau husband balik awal boleh je sis minta urutkan badan ke, makan sama² ke. cari satu masa utk sis me time dulu. recover semua energy sis. at least seminggu atau 2 minggu sekali. barulah dapat luang masa lebih sikit dgn husband bila malam. kalau sis surirumah, bila penat tu tido je la bila baby tido. keje rumah biarkan je dulu. boleh minta tolong suami buat keje rumah mana yg patut mcm cuci dan sidai baju ke, cuci pinggan ke. slowly adjust jadual sis. bila dah ada anak ni laki bini kena commit sama². delegate tugas rumah. weekend ajak husband jalan².

takpe sis awal2 ni masing2 tengah cari rentak lagi kan. saya tengah pantang hari ke 12, anak 1st juga. mmg banyak masa habis dengan anak. kami just make sure all the little things tak hilang. mcm sebelum suami keluar gi kerja atau mana2, kiss dahi cuit pipi dulu. baby pun dapat kiss cuit juga. bila kita bangun malam susukan baby, suami kalau terbangun sekali akan usap2kan belakang kita sambil mamai2. sebelum tdo kalau suami tgh uruskan baby, kiss dahi dia cakap thank you etc. benda2 kecil tu buat kita rasa ada baby tu jadi tambah sweet, instead of buat kita makin jauh dgn suami.

3mo trước

Eh sis ank first ke? Maaf sblum ni nampak posting sis kata czer

No 1, saya dgn baby tak tido sama, sebilik, tp bby dalam cot, kalau besar sikit still sebilik tp anak kat katil/tilam lain. So far alhamdulillah dgn husband blh tido manja2 be2, anak da tadika/sekolah dah tido bilik asing. Ank saya 2org. So diorg skrg sebilik. So kami laki bini mmg be2 je sebilik. Tp ni nak bertambah lg sorg, so nnt ulang balik fasa bby. saya nak 10 thn kawin ni alhamdulillah dgn hb mmg kerap je brsama. Kalau x brsama pon mmg tdo berdua blh peluk2. So xde la hilang spark tu. Cuma fasa bby tu gigih sikit la tgh malam bgun bg susu bby. Tak boleh sambil baring2 😄

masa awal2 ni biasalah sis tgh cari rentak anak komfem hubungan akan kurang sikit , mcm saya suami suka bawa ronda2 skjp pun jd la pusing town sbb suami saya keje tak ada cuti kadang dlm sebulan mcm cakap dengan dinding , kalau bab bersama anak smpai umur 6m baru la hilang letih kalau tak kami lebih pilih bantal dari nak bersama sejujurnya tidur lebih nikmat , boleh je makan sama2 atau movie night lepas anak tidur kadang tu borak sampai lelap je sis x de aktiviti pun , yg penting kita kena kuat dn mindset positif .

saya ada rasa nak bersama lepas pantang 100 hari, tapi jadi taktahu mcm mana nak bersama😅 suami memang tak minta, masa pregnant pun tak pernah minta sebab risaukan saya, saya yg mulakan. tapi sekarang ada baby ni, jadi tak reti nak mula. nak ke bilik sebelah risau tinggal baby, nak mula bermanja baby pun mula berbunyi. haha, serba tak kena. malu segan pun ada. nak bersama sebilik dgn baby saya tak selesa pulak. taktau macam mana. kesian kt suami sbb last bersama masa saya pregnant 37 minggu, tp dia ok je tak minta😅

3mo trước

Boleh je sis letak baby atas katil or coat then letak bantal keliling elak dia berguling. Bersama di bilik sebelah tp jgn tutup pintu. Kalau baby bunyi kita dgr punyaa tidak la kita bersama tu tak sedar langsung bunyi baby haha

Baru2 mmg mcmni apetah lagi 3/4bulan pertamaa..nanti once dh kerja.baby dkat pngasuh, ajakla suami lunch ssama ke. Atau ddua apply AL satu hari pun ckup utk spend time masa bsama, saya pun first mom, alhamdulillah masih ada lg kluar dating tu, cuma bila baby 4/5 bulan baru la spend time together, awal2 tu bborak2 bdua kt rumah pun ok dah, duduk sbelah baby smbil husb pun ada situ, tu pun dh ok..

sy lepas je bersalin 2nd day balik rumah, ajak husband baring skali, tk lama tkpe tp hari2 wajib ada. kisses wajib ada. suami yg memahami dia tahu wife dia fizikal blm kuat, emosi dia tk stabil, etc.. anak 2m kami balik rumah sdri.. anak dh tidur bilik dia sorang. if tkleh asing bilik, asing la tempat tidur, bg ank tidur tilam dia bkn kt katil kita

sye fulltime housewife, time weekdays, dduk rumah je, kdg2 bwk anak2 g taman. family time bg sye adalah waktu makan malam sbb semua ada. lpstu anak2 dh tido, sye borak2 dgn suami skajap then bru tido. 4tahun kawen, anak 2, xdek dating berdua lagi. semua angkut bawak anak2 haha 😂😂.