Perancang keluarga apa uolls pakai? Ok tak? Kacau period tak? Rasa berkesan & bagus tak untuk uolls?

Hai.. Semua boleh share pasal perancang keluarga.. Iolls confius ni nak pakai apa.. Plan lagi 2 tahun nak ade anak. Maklum laa masih teringat luka bersalin. Dulu2 masa baru2 kawin iolls pakai condom je sbb tgh study tak boleh pregnant. So skrg ni takkan lah nak pakai condom juga macam tak syok.. Ingat nak ambil pil tapi takut lupa consume hari2. Nak ambil injection takut dtg period hari2. Implan tak mo la nanti bila betul2 nak jarak jauh ade anak baru nak implan sbb sakit oo belah utk buang implan kan.. So acene ni guys, saya confius.. Tolonggggg share pengalaman uolls. #ingintahu #seriusnanya

14 Các câu trả lời

sy try depo ( suntikan), 5 bln period nonstop. mkn ubat perancang haid 2 minggu turun setiap bln. sy stop mkn. lepas tu sambung blik makan pil perancang tpi prgnant pula. baru plan nak pkai iucd tpi dpt kabar berita kwn sekerja pakai iucd tpi prgnant terus cancel. terpksa merancang sendiri nampaknya. dah xda pilihan.

2y trước

* mmg

mcm pil perancang keluarga ni depend pd body kita mcmne ..ada yg bdn sesuai..ada yg tidak..mcm sy xsesuai utk makan pil perancang ..doc kata jika pil pun xsesuai..jd xblh amik depo dan implan juga..jd la ni sy merancang sndri .tp kena ada kerjasama dr suami..

2y trước

Itu la kalau suami bagi kerjasama takpe laa kan

awak kena try n error dulu.. sbb badan masing² x sama penerimaannya.. sy cucuk depo mmang x sesuai dgn sy..kebanyakkan yg ambil depo period on off x tentu.. & ganggu hormon

2y trước

Itu la.. Nak try depo dulu la kot kalau x sesuai baru pil.. Sebab depo ggu period.. Kalau kena yg tak dtg period terus xpe kan.. Kalau kena on off macam sis cakap leceh pula nak solat tu.

sya ambik inject , dri mula sya inject smpai 2 tahun sya x pernah dtg period .. sis blh try iud kalau nak .. sya mmg pilih antara pil atau inject je ..

2y trước

Kan.. Payah pula nak solat

Saya rancang sendiri cuma kena betul2 alert dgn waktu subur. Syukur berjaya dan akan melahirkan anak next year (anak 1st dah masuk 3 tahun)

2y trước

Alhamdulillah

anak pertama mkn pil.jarak 1thn 9bln.ank kedua amek depo jarak 4tahun.ank ketiga depo jgk jarak 6thn.cuma depo ni period sikit2..

2y trước

depo ok ke..sebb sy ambil DEPO berat bdn Naik mendadak

saya ambik depo baru ambik and saya rasa xsesuai sebab rambut gugur, selalu sakit kepala

2y trước

Ohh ramai yg tak sesuai ye depo ni

Sy pakai depo. Period mmg tak berapa stabil tp muka glowing ramai tegur 😂😂😂

2y trước

Wah depo muka glowing.. First time dgr ni

Sy memang ada kesan lpas pkai Suntikan perancang tu dtg bulan 1 tahun 1 kali

2y trước

Ohhh setahun sekali.. Ok la tu

makan noriday sampai baby 4 bulan, lepas tu pasang implan baru je 2 minggu

2y trước

ok. cuma kalau consume pil ini dia kena waktu tetap. contoh kalau makan pukul 9mlm, kena tetap pukul 9mlm. tak boleh lewat. kalau lewat pon dalam setengah jam ok lagi. kalau waktu tak tetap makan, tak efektif jadinya.