perancangan kehamilan

Hai mommys, saya nak tnya korang buat perancangan kehamilan macam mana? Share sikit sebab mak mertua suruh cucuk perancangan keluarga selepas bersalin nanti, tapi saya risau ganggu masalah kesihatan ? so korang merancang macam mana?

24 Các câu trả lời

Hi. Saya amik perancang yg cucuk 3 bln skali. Mmg piriod x dtg jadi x risau tuk bersama dgn suami. Lgpun anak 1st saya czer, mmg trus amik perancang sbb tkut pregnant dlm masa terdekat. Lpas 2 tahun, saya stop sbb nk bagi piriod dtg balik sbb dh ready nk ade 2nd baby. Lepas 5 bulan stop, piriod trus dtg dan alhamdulillah skang saya dh pregnant 2nd baby. Doc tau yg tbaik tuk ibu dan anak. Merancang ikut arahan yg doc bagi. InshaAllah selamat.

1st cucuk 3 bln sekali-berat bdn naik mendadak, period x stabil, sekali period ada la 2 mggu...kdg2 xde period lgsg..mgkin x sesuai dgn bdn sy. 2nd pakai iucd- yg ni mmg maintain je,berat turun sikit..mgkin msa mula2 pkai tu mmg period x berapa okay,lps 4-5 bln period dh normal. Hjg thn lps remove iucd & sy ttc for 8mths Alhamdulillah berjaya,skrg bru 3 month preg. Pkai iucd xleh lasak sgt takot benda tu tercabut sendiri dan keluar bsama dgn drh period

5y trước

Sy buat kt lppkn...iucd dlm rm100 utk 3 tahun pakai...cucuk pon kt lppkn jgk, tp xingt brapa rm

Sy rancang sendiri before dis, suami sngt tolerate buang luar. Tapi tula tak safety sgt apatah lagi jika jenis subur. Ikut kesuburan badan jika nak merancang sendiri. Sebab ada yg berjaya jarakkan 4-5 years or lebih dari tu. Faktor utama sbbnya ksuburan... So better sis jika nak merancang ,ikut la nasihat dri nurse@ doc..dorg akan pantau kaedah yg sesuai utk sis... Biasanya pendapat setiap org berbeza, kang sis bingung pulak nak pilih mana..

Lps bersalin ank yg pertama..sy cuba merancang sendiri dlm sethn..kemudian ingin mengandung lgi..lps tu sy xberani nk rancang lgi setelah bersalin ank kedua..tkt accident..haha..dn sy ambk perancang suntikan depo..dn smp ke hr nie sy still gunakn kaedah perancang suntikan..pendapat saya ia memudahkan saya dari segi beribadah..lg pn sy nie jns pelupa klau ambk pil..hehe

Sy blm ade pglmn tp masa kawan sy merancang ank pertama die, ade bidan y marah bila ckp psl mkn ubt perancang katanye, ubat tu xelok utk ovum kita.. Jd sy fikir elok lps bersalin berurut tinggi kn sikit rahim..in sha Allah semuanye ok. anyway ini hny pndgn sy sj..sy pn msh memikirkn isu ni lps bersalin nnt.. 😊..nice topic 👍

Memula sy ambil depo cucuk 3bulan sekli tp period bleeding trus smpai 3mggu dgn jumlah yg sikit, tu pun kdg2 ade kdg2 tkde. N kulit xsesuai dgn cucuk sbb ubt dia pns smpai naik bintik2 merah jd hatal.2kli cucuk je. Pastu tuka kepd pil perancang. Alhmdulillah sesi dgn bdn period pun teratur, tp 4hri je period..

Sy tgh pregnant ni pun ada jgk berbincang dgn suami nanti lepas bersalin nak merancang sendiri2. Kena disiplin je suami isteri. Kalau nak makan ubat, cucuk atau pasang alat, kadang2 serasi. Kadang2 ganggu hormon. Sy jenis risau kalau2 nanti sampai masa nak tambah anak, susah pulak nak stabil kan balik hormon.

sy cucuk.Bleeding hampir sebulan.. jd tak selesa sgt.Jd stress. Klinik kata normal,bila pergi private kata abnormal.Doktor private bg ubat stop darah. 2bulan juga nak kembali normal period tu. skg ni rancang sendiri jee. Anak no 2 dan 3 ..

Rancang secara natural. Tp sis kna pastikan period sis stiap bulan adalah tetap. Bkn sis je tapi suami pn kna amik tau jga. Nk sng install jga period tracker kat fon suami. Saya alhamdulillah genap 2 tahun bru prgnt no 2. Now da 19w.

Saya cucuk sis. Waktu minggu ke 6 lepas pantang. Dia suruh cucuk bukan apa, senang, takut makan pil terlupa. So far, saya tak gemuk lagi sis. Tapi kesan cucuk perancang darah nifas tak berhenti lagi walau lepas 60 hari. Tu saya lah.