kencing manis

Hai mommy2..mau tnya klw kena detect suda kencing manis apa makanan yg patut di mkn ya spya gula x naik..tdi cek 9.0 sblh pgi pstu tgh hari naik lgi 9.6 urm...jdi stress dibuatnya..takut ada mslh ja dgn kandungan sbb masi kecil 7 mggu..

1 Trả lời

Saya ikut nasihat dietitian. Makan konsep suku2 separuh. Carbo & protein suku pinggan, sayur dan buah setengah pinggan. Setiap breakfast, lunch & dinner perlu ambil sayur dan buah. Perlu juga ambik snacking. Mmg saya elakkan gula & minuman manis. Alhamdulillah, sekrg terkawal. Sy skrg 35 weeks.

5y trước

Sis x kna suntik insulin ka?