Demam Kuning

Hai mommies semua.. anak saya baru masuk 17 hari dan kuning dia takhilang lagi.. start kena kuning hari kelima.. bacaan kuning sekarang naik turun.. anak selalu minum susu badan.. selalu kejut dia bagi minum dokter cakap anak takpuas menyusu.. tapi dia minum susu banyak juga.. ada tips ke macam mana nak tahu anak minum susu badan banyak?

13 Các câu trả lời

Anak sy yg pertama 2 minggu baru kuning hilang. Tu pun kena warded 4 hari lps 2 hari sy bersalin. 4 mlm baby tido bwh lampu. Kesian sgt dgn tak pakai baju dan baby kena tutup mata. Lps keluar wad sy usahakan susukan baby dgn kerap. Mandikan baby dgn mcm2 benda. Akhirnya lps 2 minggu tak pyh cek kuning lg. Anak sy yg kedua ni 2 minggu juga baru hilang kuning. Warded 1 malam. Sy susukan baby dgn kerap dan mandikan baby dgn air cucian beras dan kembang semangkuk. Tp dlm 2 minggu pertama tu takde la hari2 pegi cek kuning. Doc bagi selang 2 @ 3 hari sekali cek kuning. Paling penting jgn bagi baby kepanasan,jgn bedung baby kalau baby masih kuning. Nanti kuning susah nak turun kalau baby kepanasan. Yg ni nurse bagitahu sy sendiri

kdg nmpk je bby mcm hisap susu tp sbnrnye die main2 je😬 sy pun bby kuning jgk, bg susu mcm byk tp kdg2 confius die btl2 hisap ke x.. so sy buat la mcmni, siang hari direct bf, mlm time die tdo sy pam susu, buh dlm botol susu pastu kejut die bg dlm botol..bg sampai abis 2onz, setiap 2 jam sy buat cmtu..

Sis,anak saya kena kuning lepas 4 hari lahir.. Naik turun selama seminggu.. apa yg saya buat, saya kerap susukan baby.. pakaikan baju yg lubang2 tu.. jgn tutup dia sepenuhnya dan biarkan bilik atau tempat dia tidur tu ada lampu menyala.. saya minum susu kambing jugak..

Ank sy 2 bulan lbih bru hilang kuning. Mcm2 cra buat still lmbt turun. Just keep bf je. Ank sy check air kncing n darah smua normal. So doc pesan jgn risau pasal kuning sbb ank sy jnis lmbt turun kuning. Ank sy darah O+ .

4y trước

Kalau sis ada buat ujian air kncing dgn darah dan result normal. Xpyh risau , nnti akn trun sndri. Cuma klu bby bf, jgn mkn mknan panas je.

Sy 7.7 kuning anak . Bile balik rumah mak sy,sllu jemurkn ank sy kt chaya . Lps tuh g klinik dc marah,stop ltk anak kt chyaa. Then sy bg susu bdn . Semua semingu jgk la baru trun 4.5

Pam susu masuk dlm botol, br kita tau dia minum byk mana... Klu dia tdo, kejutkan, bg susu dlm botol, sparay dgn air mata dia, bg dia bgn.. Baby kuning mmg suka tdo.. Huhuhu

selagi anak berak kencing okay means dia dapat susu yang secukupnya . keep on bf tak perlu bagi susu fm . once dah bagi fm nanti anak akan reject susu ibu sbb fm tu manis.

4y trước

ank sy berak n kencing okey..susu mnum both..sya bf tp bila ank xpuas mnum,sy topup susu fm sbb susu sy xbyk sgt ...kuning naik turun,skarang ank dh 25hri dh hmpir sbulan kuning...risau sy...😣

Kerapkan bg susu badan & bykkan mkn anggur hitam , sy amalkan mkn buah tu alhamdulillah bacaan dari 109 turun 87 , cuba laa , tak try tak tahu kan ? 🙂 Selamat mencuba

4y trước

ok..tq ye

anak dkat sebulan kuning..sbb sy darah O..tp amik jugak darah byk2 n air kncing baby..rslt xdpt lagi..tp kuning xnmpk dah..harap xde pape lah..