Penattt....

Hai ibu2, saja nak meluah. Give up dah rasanya nak jaga baby high demand ni. Xtaw lah dia ni nak apa. Tu tak kena ni tak kena. Bukan suruh buat kerja pun, bagi susu, main kejap tido je la.. Ni melalak je kejenye. Rasa nak tekup pakai bantal pun ada.. Penat dah badan mental semua.. Rasa lambat sangat baby ni nak besar.. Entah la, nak tulis apa lagi pun saya xtahu. Rasa nak menjerit xkeluar suara.. Penat lah, penat penat...

45 Các câu trả lời

semua kuat sis, baby saya pun high demand jugak. banyak sikit perhatian kita kena bagi dekat dia. kena sabar lebih lagi kalau ada husband boleh mintak tolong. kalau ada family lain boleh minta tolong. kena try and error nak tidurkan dia macam mana. kalau anak saya kena bedung + white noise+ buai. kadang ada masa dia tidur kejap jugak tak sampai 30 minit. alhamdulillah sekarang ni dah nak masuk 3 bulan dah tahu macam mana dia nak jadi senang sikit. kita tahu nak handle macam mana. semoga kuat sis

Saya nak suruh sabar pun saya x sabar. Anak saya macam ni la. Ingatkan habis 3 bulan ok la rupanya memang jenis merap sampai sekarang 2 tahun 6 bulan. Next month ingat nak hantar taska sebab saya harap bila dia berkawan maybe okay la. Kuat nangis x yah cakap la masa tengok tv pun nangis 😂. Dalam kereta pun keje melalak. Nak apa pun entah la. Semoga diberikan kemudahan untuk awak ye. Saya selalu pujuk hati kata anak normal ni pun syukur la nak dibandingkan yang berat lagi ujian.

2mo trước

takutnye sis sampai 2 tahun, saya yg tunggu sehari2 ni pun rasa lama sangat.. saya cuba kuatkan diri. tq sis

anak sy first smpai umur 2tahun tak berhenti menangis siang malam macam kena pukul,sepanjang itulah sy jadi xkeruan..serba xkena.nak urus rumah pun macam penyamun dah sebab xnak dia jaga.asal celik mata melalak je.sampai sy jadi kemurungan.tapi msa tu sy berserah pda Allah.usaha macam2 smpai sy give up.2tahun lebih pun masih ad saki baki menangis tu tapi hasil kesabaran,anak tu sgt lah baik. kena banyak sabar dan ingat ujian Allah tu indah sebenarnya.

2mo trước

saya dah tahap redha dah sis. saya anggap Allah bagi ujian sekarang untuk kesenangan masa depan. tapi tu lah kita manusia ada hari kuat ada hari kita down. cuma sekadar meluah je kat sini. doakan lah saya dan ibu2 yg lain yg ada baby hd ni agar dipermudahkan urusan.

ye begitulah jge anak kcik bkn mudah.. bkn skali sumbat susu trus tdo.. dyorg x ikut jdual kte tp kte la kne follow 'cue'dyorg.. bley kurgkn expectation awak.. just go with the flow.. perangai bdk nie akan brubah2.. fasa newborn mcm nie, nant toddlers mcm tu plak.. memg kne byk sabar & blajar.. ble rse nak marah/penat, tarik nafas, lepas.. ulang byk2 kali.. pesan kt diri, baby akan diam jgak nant klu kne dgn cara nya..

2mo trước

😢😢

sabar sis... jaga anak mmg mencabar, kalau rasa stress sgt, luahkan je kat suami dan minta tolong kat suami atau family mmber yg terdekat... dulu sy pun mcm sis jgak... rasa marah dan stress tapi kesian tgk anak kecik tu... kita sebagai parent kena bnyak bersabar.... anak sy 1st n 2nd tu hyperactive, kdg sy jerit2 mcm org gila tapi bila fikir balik rasa bersalah pula... sy pujuk diri sendiri... no choice

semoga sis dipermudahkan urusan . sy waktu anak sulung baru2 lahir dulu rasa lambat betul masa berjalan . dengan xde pengalaman mengurus baby kecil.. family pula jauh nk minta tlg itu ini. menangis je kerja hari2 hadap baby kalau suami ada urusan . serba x kena . tp bila makin besar, makin mudah diurus anak sulung sy . sangat x banyak ragam. matang dan memahami stuasi. moga2 baby puan juga membesar dgn baik .

2mo trước

insyaallah semoga dipermudahkan urusan kita semua. tq sis

faham sgt perasaan sis. anak ketiga sy mcm ni juga. stress sgt2, nangis mcm kena dera. kdg2 rasa give up, mental sy x stabil beberapa minggu sampaikan suami terpaksa ambik unpaid leave utk jaga baby sbb nak pisahkan sy dgn baby buat sementara waktu takut sy buat benda yg bukan2 terhadap baby. skrg baby 1y2m kdg2 sama juga nangis mcm kena dera, tp ok la still boleh handle sbb dah besar sikit. 😌

Saya pun pernah rasa apa yg awak rasa. Silap saya sendiri juga x merancang. Anak pertama masuk 3 bulan saya dh hamil lagi anak ke 2. Dengan x tido malam nya. Anak menangis melalak x henti2. Pagi kena turun kerja. Tetidur di tempat kerja sampai kena marah dengan bos. Alhamdulillah anak sy dh besar sekarang 5 & 6 tahun. Bagi saya menangis lah puas2 kalau rasa marah jgn lepaskan pada anak.

2mo trước

bukan senang kan jadi ibu ni sis, tu pun ada juga mulut kata macam2.. sendiri2 saja yg tahu susah dia.

sbb tu jgn dengar ckp org yg kata jgn bgi puting la jgn bagi buai laaa apa semua . bagi jeee peduli la org kata nnti anak manja la apa kita yg nk kena hadap . kalau rasa dia susah tido bawah bgi jeee buai . kalau rasa dia nak mengopek je utk tido tkpa standby je puting . cukup masa nnti bnda tu lepas je bukan nak bawak smpai besar . kita kena jaga mental kita jugak

anak 1st ke,sy anak 1st high demand baby jgk,ank y 2nd ni ok x high demand..penat mmg penat tp baby mcm tula,kita mmg kena sabar..mommy kena tenang,abaikan org lain atau sekeliling ya..mommy tenang insyaAllah nanti baby pon ikut tenang...baby sekecil itu lahir dari mommy nye,so please...just follow the flow..think positif...tenang..nanti u n baby akan ok..

2mo trước

anak nombor 2.