Anak tak nak berenggang

Macam mana ye nak handle baby macam ni? Nak masak, nak buat air, even nak buang air besar/kecil pun anak nangis kuat sangat. Stress kepala otak ni, terganggu habis kerja2 rumah. Lagi2 bila suami kerja. Takde siapa boleh bantu kat rumah ni sebab kami tinggal jauh dari ahli keluarga, kadang kalau ada diorang pun anak tak nak juga dipegang orang lain. Penat rasa, naik gila bila nak berak pun kena tahan. Takkan la nak kena pampers dewasa pula.😭 Berapa kali tepuk cubit anak sebab terlalu penat perangai anak macam ni. Nak masak untuk dia pun payah. Sampai rasa nak baling je anak ni. Sabar dah nipis sangat dah. Belum lagi bila suami ada pun, dia tak nak juga dengan bapak dia.

7 Các câu trả lời

pernah lalui fasa baby taknak dengan sape2, mmg nak dgn maknya je. huhu faham sgt perasaan tu sis, perasaan penat stress dan marah tu normal tp sebaiknya setiap kali rasa nak marah or pukul dia, ltk dia tempat selamat dlu. then sis lari asingkan diri jap biarlah dia meraung pun, cuba tenangkan diri sdri dlu. kalau sis nak nangis, sis nangis je. aslkn kita tak naik suara or tgn dkt anak kita sbb depa masih tk faham apa lg kalau kita marah pun. apa yg sy buat kalau bab masak, time suami ada, bg suami handle anak then sy prepare apa yg patut utk makan seminggu. time dia nangis dgn ayahnya, sy biar je ayah dia pjuk sbb bru ayah dia tahu susah nk handle anak sorg2 😂 bg rasa sikit sorg. yg ke tandas tu time dk berdua ngn baby je, sy bwk je sekali masuk. dia nak nangis sgt, kita masuk jela tandas sama2 😂 kdg sy siap ltk dia dlm baby chair lg bwk masuk dlm tandas. mmg mencabar sgt besarkan anak ni, semoga kita semua diberi kesabaran dan kemudahan utk jaga anak kita. aaminn

Cuba sis main cak cak dgn dia bila free. Bg dia tau walaupn sis xde dpn mata dia tp nti sis ade dan akn dtg jgk kt dia. Lg satu bg dia mainan ke bila leka sis lari la jap. Jgn dia nangis je sis dtg kt dia. Xpe biar dia nangis jgn sampai selak je sekejap xpe. Dgn suami mmg kne bincang tgk anak tu walaupn dia nangis. Dia nangis sbb bapa jarang main dgn dia. Bila baby slalu dgn bapa dia akan suka dan xnangis lg

sme.. cara sye, siapkn sume keje tyme anak tdo.. klu msk tu 1 lauk je.. potg syur siap2 tyme weekend.. bsuh bju, lipat bju, buat mlm tyme baby da tdo.. sye pun mandi tgh hri ble baby tdo.. klu nk peg toilet urgent, sye msukkn baby dlm buai/walker, bukak pintu toilet.. sbb baby nk kte dpn mte, klu jauh sikit, memg nanges..

Anak saya dulu mcm tu. Last last saya biarkan dia menangis. Tapi akan sekejap sekejap check takut dia papehal pulak. Tp saya tetap tak amik dia. Now lama lama dh kurang sikit nangis. Sbb dia tahu saya tak kan amik dia.

sama dgn baby sy. dia nak kita teman dia je 24jam. kdg stress juga tapi syukur masih di tahap terkawal.. semoga urus kita smua di permudahkan yaa mumy2 smua.

sabar byk2 sis.. sya buang air besar pun sambil pegang dia skali.. pegang baby & buang air besar. memang kena sabar lah byk2 😓

rasa nya ank awak tengah melalui fasa separation anxiety