basic knowledge

hai gais ? bukanla nak condemn sebab i know ni medan untuk bertanya cuma rasa aneh je takkan la ibu ibu and bakal bakal ibu takde knowldege tentang cara cek upt sama ada positive ke negative .usually belakang tu kan ada instruction ,takboleh baca ke ?hukhuk .yelakan nak ade baby ,parents kena ade knowledge ,kalau yang remeh cemtu pun semua nak tanya ,cemana ? nasib baik cara buat baby taktanya kat sini ."saya first time kahwin ,boleh tak bagitau cemana cara nak buat baby."

39 Các câu trả lời

Alahai sis.. Jgn la paranoid sgt.. Bkn lh bkl2 ibu yg tya upt tu +ve ke - ve xtau.. Maybe perasaan dia.. Nakkan confirmation @ kyakinan yg dia preg @ x. Its normal feeling.. Even dh tau nk tya coz hrpn dlm hti mlambung tinggi n tkt kecewa. Mcm my exp.. After 12 years bru preg..almost 3 months kandungan bru tau.. Just saje2 check guna upt bla dh xperiod.. Timbul doble line.. Terkejut..Menggeletar.. Xyakin.. Semua ada dlm hti.. Bwa jumpa kwn2 n doktor pub still xpercaya.. After scan dgn Dr bru yakin... Jadi think +ve la other people feeling.. Even just a basic knowledge.

5y trước

Yelah sis.. Kan.. Dh nama ruang nak tya2.. Xpelah org tya.. Soalan remeh ke xremeh ke.. Biarlah.. Bkn ada peraturan pun kata mesti tya soalan yg high class je...🤣 🤣

your statement make sense! tp u need to understand the existence of this group as "support system". we are here to support each other. give courage and advice. isu nya bukan mereka x tahu. mereka mungkin tahu. tp mereka inginkan kepastian dan pendapat atau dgn lebih tepat lg.. mereka perlukan sokongan dan kata semangat. so keep on supporting everyone in this group. do not searching for the people's mistake. my 2 cents.

5y trước

Hahahahahahah. Setuju dengan snmr ni

Kdg2 diaorg bukn xtau cuma ad sesetngh tu ye nk kn keyakinan dri kwn2 kdg2 diaorg ase cm xcaye tol ke ngndung atau mimpi atau ap bila kite terlalu gmbira kdg2 kite xtau nk pk xslh pon kn nk tnya soaln gtu agpon ye nk kongsi kat semua org yg ye hamil p lau ckp sy hamil xdi check positif t org ckp lak yg dia cm bangga baik ye update gtu org xlah mengta kat dia t dia pon xskit ht sngt

5y trước

☺️Sy fhm pe awk cuba ckp p nm pon manusia kn biasalah tu

Sy dlu pun cek upt. Garis Sebelah terang sebelah tak terang. Berabis google cri jawapan tpi msih xpuas hati tpi lps msuk group ni bru kompiden sikit n happy. Smpai xboleh tidur mlm sbab nak tau. Bagi saya kdang2 mcm sy yg prgnt ank pertama tambah2 lgi ibu dah tak ada terpksa cri mklumat sendiri. Bnyk bnda yg nak ditanya tu perkara biasa. 😊

5y trước

saya dulu mcmtu juga sis .line kabur sangat ya Allah .saya google sana sini image ,pastu baca laa cerita cerita yang orang karang .masih tak puas hati saya beli upt digital .dah tulis pregnant pun saya tak percaya lagi terus jumpa doktor .haa dapat dah jawapan !like i said ,taksalah nak tanya kalau betul-betul tak pasti sebab ni memang ruangannya .cuma benda yang dah terang lagi bersuluh nampak duaaa line or satu linee ,takpayah laa kita suruh orang suluhkan lagiii ..

Tau xpe sis ... Next time dah boleh tukar jadi ucapan syukur ... Letak gambar clear double line upt test tu , buat ucapan "Syukur alhamdulillah" sama je org lain akan reply "tahniah sis" jugak ... Ni tak , buh gambar upt test keluar double line lepastu tanya "ni apa ni ek?" ... Seriously annoying 😒

5y trước

Betul! Memang annoying gila dengan pertanyaan camtu. Bila kita dah angin , tahu sentap pastu gune ayat "jangan kecam sy first time". Hello, kita semua ni hamil pertame kali ye. Tak tahu g gugel, nak lagi tepat, g klinik! Benda boleh fikir logik kot

Betul, makin ramai yg tanye soalan camni. Logik lah sikit soalan. Kita2 ni pun first time hamil jugak, kalau dah asyik test hari2 pastu dapat result positive, terus je lah g klinik. Pastu bila kita komen, ade je yg back up dia, tu yg makin berleluasa soalan camni tw.

Kami laki bini tau je pregnant 5weeks terus belajar google2 sendiri cari knowledge. Baby Centre, TAP, Happy Breastfeeding Malaysia, Ig2 pakar laktasi semua kitorang follow. Sampaikan gambar tahi baby pun kitorang google nak tau normal ke tak😆

5y trước

yessss pastu compare dengan najis baby sendiri hahaha .and now kan zaman teknologi .kan ade upt digital ☺️

Ada sis soalan nak buat anak. 😂 Awal tahun lepas berlambak soalan ni. Tips nak bersama macam mana. Kadang kesian tapi tengok orang yang sama post terus lantak la kau. Aku dah bagi tips banyak, masih tak reti. Jotos baru tau.

Semua org akan ada 1st time pregnant...bkn tetibe trs jd second time pregnant....jd pkir2 lah soklan yg nk d tanya tu patut atau x....tanya soklan bg org muak...bila org jwb cara muak mula la nk sentap...

Haha.. Btl2. Sy dlu smua google & bykkan mmbaca. Jgn MALAS sgt mmbaca. Benda2 yg ada unsur pendapat blh la tnya cth jenis2 pampers yg elok ke apa ke. Tu pn sy google.

5y trước

semua org ade first time sis and semua org ade keterujaan tu .saya dlu pun semua google je sbb skrg kan semuaa blh dpt tahu dr google .tu laa hairan org asyik tnya bnda yg sy rasaa xperlu pun hahaha