Barut

hai. anak sy dah 4 bulan.. adakah perlu pakai barut lg?

29 Các câu trả lời

Depends sis . . Ada sesetgh org klu anak pompuan , dorg pki kn lama ckit berbnding ank lelaki , kata ny tuk pinggang ank tu ramping g2 😅 ntah laa betul ke idok 😆 . . Actually barut nie tuk lindungi tali pusat sbnr ny tp ada gak org pki tuk elak ank tu kembung 😁

sy barut, pakai kejap je..pas pusat tu tanggal sy da xpakai kan.., tp kalo bedung, mmg sy akan pakai kan..sampai 6bulan sy masih pakai kan bedung... napkin xmuat..sy pakai kain batik.... 😁😁😁

tpi nsht org tua2 mcm mak sya bidan kpg dia nsht kn seeloknye pakai kn ank kite barut spya perut bby x mudah msuk angin...kaki bby pun mlm2 kna pkai kn sarung ltk mnyk angin...

5y trước

Ikut la mne2...sy ikut pntang dlu2 ok je.. Bayangkan org zaman skrg ikut pntang cara doktor.. Jgn la pkai bengkung.. 😂...jgn sapu pilis ke ape.. Pkai ubt doktor je.. Xyah pkai stokin.. Angin kan xmsuk ikut kulit.. Ok je klau keluar time pntang.. Mmg ok je pakai or x barut tu.. Ank sdara sy smpai 6bln pkai.. Ade jugak yg xpkai.. Tp pusat tersembul.. Haha.. Mmg xkembung.. Sbb dia jd gatal n berpeluh..

Klau ikut doc. Xperlu pn sis. Prut baby nmpak bsar sbb organ dlman dia bsar tp saiz prut msih kcik. Dan brut bukan utk elak baby kmbung perut. Baby sy xpkai pn. Dh stahun 2bulan dia. 😊

mula2 sy pkaikn gk barut , tpi nurse kk ckp xyh pkaikn barut , sbb tali pusat jadi lmbt kering n susah nak tggl .. jdi start drpd tu trus xpkai lgi dh ..

Sy lg muat.lg pkaikan ja.rsanya ank sy dh 5bulan pn msih pkai.😁😁dh tbiasa..myak telon pn smpai skrg dh 2thun 7bulan sy msih pkaikn mcm dia bby dlu.

I x pernah pakaikan anak barut.. usually lepas seminggu tali pusat tu suda kering akan jatuh sendiri, then sapu ubat yg doc bagi until betul2 kering..

Sbenarnya x perlu pun pakai barut tp sy pakaikan jer slagi muat supaya kulit baby x merah @ bbekas sbb pampes @ getah sluar 😊

Anak sy habis pantang, sy tak bg dia barut lagi sbb dia dah besar. Barut tu tak dpt menampung kebesaran dia. Sy guna barut instant.

Biasenye pas hbis pantang org xbarut dah..tapi atas org jgk...tp sarung tgan xperlu pakai dah..mase ni baby nk belajar gengam dah