Barut pakai ke ?

Dekat hospital baby kene pakai barut ke ? Perlu ke pack barut sekali untuk bawak ke hospital ?

16 Các câu trả lời

Baby pakai barut atau tak takda effect apa apa pun. Dan takde bukti menyatakan barut baby mengelakkan baby dari kembung perut. Even i tanya doc sendiri soal barut. Doc said barut ni adat org dulu. Ibarat hiasan saja. If baby ok tak berbarut then ok je. My baby 13 days kat hosp tak pakai barut even mitten and booties pn tak pakai. Sampailah kat rumah pn tak pakai.

mak saya org lama. dia cakap tak wajib pun. bagus lagi tak payah beli, sbb kalau baby pakai pun, kejap je. utk cover tali pusat dia kalau tak pakai baju masa Hari panas je kata mak saya. bila dia dah tercabut tali pusat, takkan pakai dah. bukan utk elak angin pun

Klu bagi sy perlu..pengalaman sy anak nk masuk 7 da nii..barut penting jugak sis..tkde effect kat tali pusat pon yg penting selalu check dan jgn skip ubat pusat klu baby belum tanggal tali pusatnya..klu rajin jaga pusat baby insyaAllah 4hari da tanggal..

1y trước

yela akak yg byk pengalaman.. tu org atas tu tanya kalau betul barut elak kembung kenapa blh kembung jg

tak perlu pun.. kalau ada tali pusat, lagi la tak perlu sbb takut tali pusat terlekat ke ape ke kan.. ni nurse yg cakap la, pengalaman sy bersalin haritu. 😊

sorry lari topik.nak tnya yg brpengalaman, biasa baju untuk newborn nak beli lengan panjng atau lngan pendek ya?baby bru lahir tu dia sjuk ke panas ya😅😅

1y trước

Mana mana pun boleh je sis. Kalau rasa cuaca panas pakaikan je lengan pendek atau romper. Malam pakaikan lengan panjang. Better sediakan semua jenis. Ikut keadaan cuaca.

sy bwk tpi tk pkai pon. blik umah bru pkaikan. klu ibu & bby di wad blh dh pakaikan barut utk bby.

if nak pakaikan boleh je, tp saya tak pakaikan langsung kat hospital kat rumah pun

kalau nak bawa dekat hospital tak perlu , bawa pakaian untuk check out sahaja

Tak perlu pun.. nurse akan kerap check baby, jadi susah nk buka2 nnti..

tak perlu