CARA UTK KAWAL EMOSI

Emosi sya sekarang sgt teruk, ank 3 thun dan 4thun dua2 boy. tiap hari sya menjerit mrh kalu diorang sepah ruma slah sikit tumpah air sya dah marah. knpa ya sya skejap marah dgn anak sya jerit2 xhirau da jiran2 sblah ruma 🤣 dgn preg lagi anak ke 3 alahan xteruk mana pn cuma mual2 masak pun larat lagi cuma sya xfhm sikap sya kerap marah kadang ksian ank msi kecik sya dah marah2 😪 Ada xcara kawal emosi ? #preggymom #burnoutmum

12 Các câu trả lời

sis kalau la saya kenal sis saya hug dah sis. kesian ya. saya faham. takda apa saya boleh nasihat. ibu ibu yang lain pun dah nasihat benda yang sama saya akan nasihat. apa saya boleh cakap perasaan sis tu normal. bukan la terbaik tapi normal. sis memang kena tinggal sat anak orang2 lain jaga. baru boleh tengok depa balik. kalau tak burnout akan lebih teruk. sis bukan mak yang tak baik. baik. kalau tak sis tak minta nasihat benda2 camni. cuma hormon kita mmg tak stabil dia mengeruhkan lagi keadaan. apa2 pun banyakkan buat exercise pernafasan untuk lebih bersabar. kalau boleh istigfar dan lari sat dari anak bila tau nak marah. bila sis emosi stabil sikit, sis boleh pelan2 ajaq anak2. tumpah terus ambik kain lap lap sendiri. tak apa tumpah kita yang tua pun kadang bagi tumpah juga. sepah simpan balik. pastu puji depa melambung2. malam2 doa untuk diri kita dan anak2. Allah berikanlah aku kesabaran. Allah permudahkanlah urusanku. Allah jadilah anak2 aku anak2 yang mendengar kata. InshaaAllah. saya doakan semoga dipermudahkan buat sis. *virtual hug*

2mo trước

betui mmg kena practice ni kadang lega.

sabar sis..sbelum marah tarik nafas dalam2 dlu,duduk rehat skejap, sy pun mcm tu kerap marah anak 4tahun juga lelaki juga😂 lumrah anak2 membesar mcm tu..cuba belajar tenangkan diri..cakap lembut2 ngan anak pujuk anak tolong kemas lepas main, insyaAllah anak dgr cakap.. sy pn pantang sepah pantang tumpah air kje jerit je kesian anak, bila sy muhasabah diri tgk anak Allah kesian...anak tu dia dgr tp xpaham pun..sbb tu dunia dia...(main) now sy bia je sy bg masa kalau nk wat benda lain anak mesti kena kemas dlu baru bole buat benda lain,mrengek wat prangai tu biasa la,cuba tahan sabar..kadang kalau anak xmau dgr cakap bila sy cakap elok2, sy akan buat2 merajuk xlayan dia..dia akan ngs n serba salah n cepat2 buat apa sy suruh td..huhuhu ikut cara sis la mcm mana nk tackle anak2 supaya behave,cumanya mmg proses tu kena byk sabar...lagi2 kita tengah pregnant ni..🥹 caiyok caiyok! 🤗

Bila rasa nak marah sis lari dari situasi tu. Duduk luar ka dalam bilik ka toilet kaa Kalau anak tumpahkan air ajar anak lap sendiri Mainan sepah tu biar ja sis fitrah anak fasa bermain Memang cakap senang Tapi saya dah lalui fasa tu dan masih lalui… Mindset kita tu penting Anak2 tengah fasa lasak bermain sepah tu biar ja cumanya kita kena ajar cara lap cara kemas Semua tu take time Kalau kita selalu jerit nanti anak terbiasa terikut Kita ni role model apa kita buat anak akan ikut Saya dulu pantang nampk bersepah terus rasa angin kat anak2 Tapi suami jenis cool dia cakap biar ja dorang nak main… malam2 before masuk tidur saya kemas dengan anak Jadikan habit Takpa orang tak kisah rumah sepah sebab orang lain pon ada anak kita paham

yang pertama sis, banyakkan sebut ta'awuz, jika sis Islam la ( A'uzubillah minassy_syaitonirrajim ). sebab marah2 ni, syaiton sgtla suka. saya merasai perasaan sis🥺, sbb saya dulu mcm tu. kalau blh elakkan marah2 jerit tu, sbb akan beri impak yg tak baik pada anak2 bila depa dah besaq sikit. saya dah rasa sis, depa akan duplicate apa yg kita buat sebijik 😢 so, Cuba sis buat teknik pernafasan bernafas, dengan cara tarik nafas melalui hidung, tahan sekejap Dan hembuskan melalui hidung, buat selepas solat fardhu. atau waktu rasa nak marah, rasa sedih. insyaAllah sis, pasti akan rasa tenang ❤️

sye anak bru sorang.. 18 bln.. boy.. memg rumah x penah kemas.. sye peg dapur, dia mnyepah kt dapur.. peg ruang tamu hbis 1 bakul dia selerakkn.. nak suruh dia duduk diam2? x yah berangan la.. mula2 sye marah la jgak tp last2 sye yg penat.. kte kne paham fitrah bdk memg ske main.. so sye cbe utk bsabar.. kdg2 kte terikut2 sgt persekitaran kte, rumah kne kemas bersih la ble ade anak kcik memg susah.. kte jd cpt penat sbb dyorg x btindak ikut kmahuan kte.. sbb tu cpt marah2.. anak lelaki nie byk energy.. bley bwk peg jln2 taman ble pg or ptg..

3mo trước

sama la saya.. kemas time anak tidur, kalau malam tk sempat kemas kita kemas pagi... tuu sepah2 bila ayah dia balik, "ya allah........." 🤣 sy kata if tk larat kemas pejam je mata dulu

saya pun sama mcm sis. cepat melenting marah bila anak buat hal, buat perangai. tapi semua tu masa 1st trimester je sy ngamok². dah masuk 2nd trimester ni dah back to normal boleh sabar 😂 perubahan hormon sungguh mengganggu emosi. bila saya nak marah ngamok memang sy terus minta suami yg handle anak. saya akan masuk bilik dan kunci pintu. dah tenang sikit baru keluar dari bilik

Sebelum marah tarik nafas dalam2 dulu, cakap dengan diri sendiri sebab apa perlu marah. Kalau air tumpah, boleh terus ajar anak practical life amik kain lap. insha'Allah boleh control emosi layan anak. Anak2 sis boy memang faham aktif nya macamana, toddler pulak tu. Hope it helps.

saya first mom anak sorg girl...1 tahun 2 bulan..baru sorg ni pun aku dah mcm mak lampir allahukbar..ujian ya..bukan main lagi dia nak sepahkan rumah..kita baru duduk nak rehat and makan dia buat hal lagi ..,sabar je lah..

Burnt out tu.. Keluar rumah dgn family ke taman atau ke pantai/ weaterpark. Biarkan anak bermain dgn pantauan ayahnya. Puan relax, chill buat brisk walk. Sekali seMinggu buat gitu. Tengok perubahannya.

Kalau ada sesiapa boleh tolong jagakan anak sis. Sis hantar dulu dekat orang yg boleh jaga.