Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Sai Sudha Ram Moorthi, Pakar Obstetrik dan Ginekologi (O&G), Pantai Hospital Ampang

Dos penggalak Vaksin COVID-19 kini menjadi topik berbualan rakyat sekali lagi. Ada yang bertanya, perlukah kita mengambilnya? Adakah ia akan memberi kesan sampingan seperti yang terdahulu? Apakah info atau maklumat yang harus kita ketahui? Adakah dos penggalak ini akan memberi kesan sampingan kepada ibu yang menyusu ataupun yang mengandung? Jom tanya pakar berkenaan dos penggalak Vaksin COVID-19, bagaimana ianya memberi kesan kepada anda dan keluarga anda dengan pakar kami iaitu Dr. Sai Sudha Ram Moorthi, Pakar Obstetrik dan Ginekologi (O&G) di Pantai Hospital Ampang pada 25 Januari, Selasa. *NOTA: Segala persoalan di luar daripada waktu dan topik yang ditetapkan akan dibuang atau tidak dijawab.

Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Sai Sudha Ram Moorthi, Pakar Obstetrik dan Ginekologi (O&G), Pantai Hospital Ampang
26 Các câu trả lời

Saya pregnant 9 bulan skrg tgh tunggu untuk melahirkan.. Due 3/2 ni.. Dpt vaksin booster 27/1 ni.. Saya takut nak ambil.. Takut effect baby.. Husband suruh tangguh dulu.. Kalau sy ambil ada effect apa2 ke?? Risau...

3y trước

Hi Pn. Disyorkan Pn mengambil dose booster Pfizer jika sihat. Kajian tidak menunjukkan kesan negatif pada bayi buat masa ini. Keselamatan ibu adalah diutamakan. Kajian menunjukkan antibodi ibu dijumpai di dalam darah bayi baru lahir dan ini menbawa manfaat kepada bayi

Hi doctor, if I am quite close to my due date, i.e approx 2-3 weeks, should I get my booster now or wait till I have delivered? Will if affect my pregnancy or breast feeding later?

3y trước

Hi. If you are well, then best to get the booster as soon as you can. Pregnant mothers are a priority.

Doc Booster wajib ke utk ibu mengandung..kalau tangguh dlu sampai lepas bersalin xpekan...stress fikir sbb doc kk siap ugut..kalau x amik xnak bertanggungjwb kalau jd ape2

3y trước

Hi Pn. Amat digalakkan Pn ambil dos Booster sewaktu mengandung, terutama kalau jauh lagi due date. Protection dari 2 dose didapati akan berkurangan selepas satu jangkamasa dan oleh sebab itu, dos pengalak diperlukan demi keselamatan ibu dan anak. Dr hanya boleh syorkan dan menggalak Pn mengambil Booster atas sebab keselamatan, tidak boleh ugut.

hai doktor.nak tnya kalau anak 2tahun Baru pestime berak cacing nak bagi ap ye.sbab Sy Bru anak satu.jadi Sy Tak tahu ap2..any suggestions for budak berak cacing

3y trước

Hi Pn. Sebaik- baiknya, jumpa Dr Kanak-kanak untuk nasihat yang betul.

hai Dr. banyak "hot news" that vaccine especially booster vaccine cause death... now my question is , is it okay if we put our booster dose? thank you Dr..

3y trước

tqvm doctor...🙂🙏🏼

Hi Dr. Sai, saya sekarang pegnant dengan anak kedua, first 2 vaksin dah ambik AZ, sekarang booster patut ambil same brand atau nak ambil Pfizer pun boleh?

3y trước

Hi Pn. Sekarang mengandung - so please ambik Pfizer.

Hi Dr., nak tanya, saya baru deliver baby girl saya yang pertama, boleh tak saya ambil booster? Ada kesan kepada newborn saya dengan milk supply saya?

3y trước

Hi Pn. Digalakan ambil booster especilly semenjak strian baru muncul - omicron. Buat masa ini kajain masih dijalankan keatas effect pada bayi/ anak untuk jangka panjang. Tetapi, didapati ade antibodi ibu didalam susu badan, maka ia menbawa manfaat pada bayi.

Helo Doktor. Saya ingin bertanya, adakah bahaya sekiranya saya meneruskan kamdungan saya sekiranya saya baru 11 bulan lahirkan anak secara czer?

3y trước

Hi Pn. Keadaan Pn harus dibincang dengan terperinci kerana saya tidak tahu indikasi pembedahan dan butir2 pembedahan tersebut. Boleh dibincang dulu.

Why do AZ x2 recipients receive AZ automatically as a booster? Why is there no option to pick another vaccine?

3y trước

Hi. If you are not pregnant, that now that all types are available for Booster, they might try to give you the same as what you got in your first 2 doses.

Hi Dr…Saya berumur 47 thn tetiba didapati hamil, apa tindakan yang perlu saya ambil…Tq