Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Navdeep Singh Pannu, Obstretrik dan Ginekologi (O&G), TMC Fertility

Adakah anda sedang merancang untuk berkeluarga? Atau masih lagi memikirkan cara untuk memelihara kesuburan? Atau pilihan mana yang sesuai untuk merancang kesuburan keluarga anda? . Jom tanya semua persoalan anda dengan pakar kami iaitu Dr. Navdeep Singh Pannu, Obstretrik dan Ginekologi (O&G), TMC Fertility Puchong pada 22 September, Khamis, Rabu , jam 5 petang. *NOTA : Segala persoalan di luar daripada waktu dan topik yang ditetapkan akan dibuang atau tidak dijawab.

Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Navdeep Singh Pannu, Obstretrik dan Ginekologi (O&G), TMC Fertility
15 Các câu trả lời

Saya mengambil vitamin yg diberikan oleh kkia spt iron, b kompleks, vit c dan asid folik. 1. sy jg minum susu utk ibu mengandung. Adakah sy msh perlu mengambil vitamin dr kkia sbb susu ibu ini jg turut mngandungi vitamin yg sama atau sy boleh mngambil kedua-duanya. 2. Pada usia kandungan berapa selamat utk mngambil suplemen mengandungi dha spt minyak ikan? 3. Adakah selamat utk menggunakan minyak gosok yg mengandungi camphor utk digosok di bahagian perut? Terima kasih doc.

3y trước

tqvm doc

Hai.doc sy bru bersalin & usia dah 41 thn sy digalakan utk mengambil pil perancang kerana usia dah lanjut,mempunyai sejarah ank ke 2 meninggal dlm perut.dan ketika ini juga jarang bersama dgn suami disebabkn suami kerja kat (swk)blh diktakan dlm sthn sekli jumpa suami.masalahnya sy xingin mengamalkan pil tersbut krna jrg bersama suami,tak pernh mkn pil perancg dri mula kwin hingga skrg.&apabila kita akn memulaknnya adakah akn meningkatkn kesuburan.?

3y trước

makan folic acid 5 mg 3 bulan sebelum mengandung

hai dr..saya mommy zie..saya berumur 44 tahun dan anak dah 5 org...saya termengandung mungkin terskip pil perancang masa lepas cucuk vaksin dose ke2 bab tak sihat..risiko tak dr klau saya teruskan hamil dgn usia saya skrg..skrg baru 7w6d..selalu sakit belakang,sakit dada bila siang dada rasa sejuk dan mlm dada rasa panas mcm nak meletup,selalu sakit perut,kaki jadi sejuk..dkt ari2 slalu cramp..masa tak hamil pun selalu cramb kat ari2..

3y trước

ok doktor..tq

Doc, sy suda lengkap 2 dos vaksin covid19. sy skg mengandung 10 mgu. sy bcadang utk mengambil flu vaksin. Berapa minggu kandungan yg sesuai utk ambil suntikan tersebut dan adakah suntikan ini bermanfaat utk sy dan bayi? sy mudah dijangkiti dan menghidap selesma. semasa kandungan pertama dahulu, sy hampir menghidap ampus.

3y trước

terima kasih doktor

hai doktor. boleh saya bertanya? saya ada 4 orang anak dan mengandung lagi. jadi, soalan saya, lepas bersalin, boleh tak saya ikat? umur saya baru 27 tahun 😊 sebelum ni pernah ambil depo, tapi saya tak datang haid setahun lebih. jadi, saya akan mengalami sakit dekat rahim. apa pendapat doktor?

3y trước

tq very much doc😊

Jika kita memilih untuk menggunakan suntikan perancang...berapa lamaka tempoh pengambilan suntikan yg digalakkan..?sebab ada kesan kepada hormon badan..dan darah haid yg tidak keluar semasa tempoh suntikan , adakah baik untuk Badan atau tidak..tq

3y trước

tqvm

Hai doktor, sy kena merancang sbb baru lepas czer. Sy pcos. So mcm mana sy nak pastikan sepanjang masa merancang ini, kesuburan sy n suami di tahap optimum supaya next time perjalanan try to conceive akan lancar n natural? Thanks

3y trước

makan vitamin dan makanan yang sihat. elakkan gula dan makanan yang manis. bersenam dan pastikan berat badan normal

hello Dr. Navdeep, i'm just doing csec for 3rd baby together with btl surgery..my question, how can i know i really cannot pregnant after that and any procedure i should do if i want to check my both tube really been removed

3y trước

hi, the doctor would have sent your fallopian tubes for histopathological examination to confirm that the fallopian tubes have been cut and removed. another way is to do a Hysterosalpingogram (HSG), its an xray procedure, where the radiologist will inject a fluid (dye) to check your fallopian tubes.

Hai Dr. Navdeep, Im puan hidana. I would like to ask you about BTL Surgery. Now the procedure by cutting, burning or removing the sections of the fallopian tubes ? how long is recovery from C section and Tubal Ligation?

3y trước

ooh thanks doctor for the explanation..

Hi doktor. Saya mommy nora Ikin. Doktor. Nk tnya. Adakah pengambilan pil perancang tu utk kesuburan seorg wanita dan perlukah mengira setiap kali kalau dntg period utk dptkan Kiran kesuburan wanita. Tq doktor 😊😊

3y trước

Tq doktor atas nasihat yg diberikan