makanan berpantang

dalam berpantang bersalin normal and benang dah hilang boleh ke makan roti gardenia jagung ? and biskut raya ke , cookies oat tu ke ? sebab saya breastfeeding so akan terasa lapar memanjang , please tolong saya . Btw harini baru harini ke 14 berpantang . thnkyou 🖤

6 Các câu trả lời

Seeloknya kekal berpantang, sebab jagung sejuk, kalau biskut biskut raya mostly semuanya ada telur, telur bisa sikit. Kadang luka nampak ja baik, tapi belah dalam kita taktahu macam mana sebab kita taknampak. Kalau lapar sis boleh minum susu kurma. Or makan kurma, tapi takboleh makan banyak sangat juga, sebab kurma panas, takut susu panas pula. 🥲 Entahlah sis, saya nak nasihatkan pun saya kadang kadang langgar juga, cuma jangan selalu. Sebab saya pernah menderita terkena bisa. Taubat takmakan dahh. 🤣 Tapi time saya lapar awal awal dulu, saya makan biskut kering lebih sikit cicah air horlick O pun jadi lahh. Macam saya dulu, anak takboleh minum milo / coklat, kembung perut. Haha.

2y trước

ohh air tamar tu panas ke.. kalau ank kuning boleh minum ke

Tahan dlu sis nk mkn sedap2 atleast 44hari berpantang tu. Bak kata mak sy kita bkn keluarkan guli kita keluarkan org😅 klu xjg betul2 takut badan tua sebelum masanya. Klu lapo minum oat ke nestum ke dgn roti putih pun kenyang juga. Jg time mkn berpantang. Baru 14hari sis baru sgt tu luka dlm xelok lg. sy buat mcmtu utk cover lapar setiap kali lepas bf anak. Klu time mkn mkn. Sabar ok utk diri kita juga bkn org lain. Sian kt badan. Hadap penat mengandung bersalin semua lama bkn kejap. Klu kita x kesian kt diri kita sendri siapa lg nk kesian kan. Moga sis kuat berpantang dgn baik utk kesihatan diri sndri.

sya hari ni hari ke 26 berpantang , semua sya makan kecuali seafood yg berunsur gatal saja sya xmkn. so far, xda mslh alahan ke apa. fully bf jg. baby pun berak kencing semua ok. mgkn lain org lain la penerimaannya kan, sbb sya tya doc jg.. doc kata makan je apa awk nak 😅 sya umur 32 sepanjang kehamilan xda sangkut apa2 mslh, bersalin pun xda jahitan. alhamdulillah. lgpun sya berpantang sndri, ni ank ke-3..

2y trước

actually , sya dri ank pertama smpi ank ketiga ni xprnh lg rasa koyak dan berjahit.. tp mgkn sbb ank2 sya lahir kecik2 x besar2 sgt.. ank pertama 2.5kg sj ank kedua 2.8kg yg ketiga nie 2.87kg xda tips specific sya dpt suggest cuma mmg sya dgr arahan nurse/doc masa nk bersalin tue je.. sbb dorg yg nmpk kulit kat bwh tue bole tampung regangan ataupun x.. so kalo dorg kata push, sya push.. kalo dorg kata jgn push lg, sya ikut je..

kalau style mama sy kalau dh sembuh je luka boleh je try mkn tp dgn kuantiti sedikit dulu kalau x ok timbul reaksi stop mybe xsesuai dgn badan kita kalau ok proceed.. sb lain org lain badan lain penerimaannya.. faham sgt ibu bf akan kerap lapar n penat..

Seeloknya tunggu 44hari kot sis. Apa2 pn makanan ni kita kena try sendiri pada badan kita, ada org effect teruk ada org takde effect. Bergantung pd badan masing2.

bole je sis mkn semua yg awak nak. dr takde halang nk mkn ape2. asal kan awak takde alahan dri before pregnancy. makan in moderation saje. byk kan mkanan sihat.