Normal ke tak boleh makan nasi?

Hi, saya baru 5 weeks, saya lapar tapi bila makan nasi, 5/6 suap rasa nak muntah. Normal ke? Saya boleh makan roti/biskut tapi kenyang tak tahan lama, sebab dah terbiasa dengan nasi sebelum pregnant. Perut asyik pedih sebab lapar 😅 #ingintahu #bantusharing #pleasehelp #firstbaby #seriusnanya #firstmom

17 Các câu trả lời

Saya start week 9 la pulak awak, msa week 5 tu, cuma tak boleh bau hanyir2 je awak. Week 9 ni makan lalu, tapi auto lepas makan muntah pekej pening. Makan sikit muntah, makan banyak muntah. Sampai takut nak makan, lalu tu lalu sangat, mkin berselera. hehe Lepas tu, sejak week 9 ni, saya makan vitamin (asid folic dan obimin) kena minum air oren sunqist tu🤣 tak lalu pulak bau vitamin ni, sebelum ni tak pun.

Normal je , saya masa first trimester nsi mmng tk bole masuk , masak pon untuk husband je , so untuk isi perut yg kosong tu sya gantikan nsi dngn biskut , roti , mee , bihun mcam tu la , paling penting bnyakkan mkan buah , nnti msuk trimester ke 2 alahan akn hilang sikit2

Normal. Masa mengandung anak pertama saya takleh bau nasi atau telan tapi saya paksa jugak. Sambil makan sambil nangis sambil loya tekak nak muntah 😂 sebab baby perlukan nutrisi lengkap dari ibu untuk membesar. Terpaksa tahan jugak. Asalkan telan 2/3 suap pun dah okay

Normal.. Sy masuk 2nd trimester baru dapat telan nasi sikit².. Masa 1st trimester apa pun tak boleh telan, mesti muntah.. Tapi paksa jugak makan sebab baby perlukan zat.. Ni nak masuk 3rd trimester, membuak² selera makan 😂😂

boleh cuba nestum. sy dah tri 2 tp tak boleh makan nasi, cuba makan nasi utk bersahur, start pukul 8 sampai nak terawih asik muntah je. jd sahur dengan berbuka memang makan nestum yg sachet tu. nak protein ratah lauk je.

Normal. Saya sampai 3rd trimester tak boleh lagi makan nasi. Cuba ganti dgn mee/mihun/pasta camtu. Makan roti wholemeal kalau nak rasa kenyang sikit. Lebihkan buah dan sayur jugak

1st trim sy mmg xlalu betul tgk,masak mkn nasi. tpksa mkn mee,bihun kuetoew je. slrg dh 2nd trim Alhamdulillah dh blh telan. so mknla apa yg boleh ditelan momim jgn pksa

normal sis, tade selera mkn tuh..jgn risau lama2 nnt de perubahan. Mkn dlm quantiti yg sikit tpi kerap mkn. Mkn buah2an and fresh fruit juice sis.

normal sis, sya 17weeks tk boleh mkn lagi nasi. mkn bnda2 gitu je . bnyk mkn buah je kdg laksa . itu je boleh telan

Normal. Dulu sy 1st trim, nasi tu bau mcm lipas pdhl suami makan berselera je🤣