Gamau dibedong

Bun anak aku sekarang baru 3 minggu, tapi dia ga betah banget buat di bedong. Setiap di bedong pasti dia berontak sampe sekuat tenaga aku ga tega liat nya jadi suka aku buka bedongannya. Bunda ada yang anak nya ga betah dibedong juga kah? Lalu apa bahaya nya jika anak kurang dibedong?

7 Các câu trả lời

gak bahaya sama sekali kok bund. manfaat bedong hanya menghangatkan. anak saya tidak pernah saya bedong, ibu saya sering bedong sih bund tiap habis mandi, tp setelah itu saya lepas lagi karna memang baru 5 menit pasti si dede udah berontak. mitos bilang, dibedong bikin lurus kakinya. padahal ga ada pengaruh sama kaki sama sekali. coba bunda browsing apa manfaat bedong sebenarnya... bahaya tidak jika tidak dibedong... Insyaallah aman aman saja bund

anak ku dibedong cuman smpe umur 3mnggu, ya paling abis mandi aja bedong stelah 1-2jam aku lepas krna manfaat bedong tuh hanya menghangatkan tubuh sih baby aja bukan untuk meluruskan kaki itu salah besar, jgn pernah membedong bayi dgn kencang itu malah buat bayi gk nyaman.. biasa aja bedong bayi

Nggak bahaya kok bund, baby juga sebetulnya butuh eksplor keadaan sekitarnya. sebenarnya dibedong itu juga kan tujuan utamanya agar menghangatkan babynya. kalo kata orang jaman dulu takut kakinya gak lurus dll itu mitos bund..

bayi dibedong hukumnya gak wajib, kalo dingin aja dibedong... bayangin aja klo kamu lagi gerah, terus dibedong, kan jg gak nyaman kan

anaknya gak nyaman kok dipaksa bu? bedong kan fungsinya untuk menghangatkan aja. kalo anaknya gerah & gak nyaman ya gausah.

bedong itu cuma sebagai penghangat aja kok mba kalo dede nya udah ga mau di bedong yaa gapapa 😁

anak aku dr NB sampe skrg (8m 16d) masih suka dibedong sampe bedongnya ngk muat lagi 🤣🤣