Bersalin 38w Day2

Betula org kata pengorbanan seorang ibu tidak ternilai.... Sakit contraction x dot nk bayangkn sakit mcm mana...... Nak tnha mommies sekalian, ada tk petua nk sembuhkan luka jahitan & kurangkn sakit... Huhu

Bersalin 38w Day2
39 Các câu trả lời

Tahniah mommy💖. Baby Ramadhan ni🌙. Sy 2minggu pertama pantang makan ikan haruan sawah. Semua mertua masak dan uruskan. Luka sy bukan luka torehan atau koyakkan. Tp luka melecet😅 sb nafas x cukup. So bby keluar masuk kepala. Misi siap snap gambar tunjuk. Pad tukar setiap 3jam. Cuci dgn air paip sahaja. Lap dgn tisu sebelum pkai pad. Utk lawas buang air. Makan sayur sawi dan buah orange. Minum air suam dan horlicks utk bnyakkan susu.

4y trước

Tq tips sis... Skrg luka dh x sakit.. Tp nak gerak hati2 lagi... Masih takut.... Aa.. Ade makan sawi.. Tp sawi ada kburukan juga ke? Makan masa pantang?

tahniahh mommy ❤ mommy kne selalu tukar pad dah rse x selesa tu tukar je terus . lepastu minum air oren mcm sunquit tu ke tanpa gula minum suam2 jgn sejuk pulk 🤭 petua mymom klau nk cepat sembuh dari luka jahitan minum sunquit oren tu dgn buahnya sekali . kebersihan mommy kne jaga . basuh luka tu setiap kali mandi mahupun membuang air kecil atau besar ..lebih mudah jirus pelan2 ya mommy ..in shaa allah mommy cepat sembuh ❤

4y trước

yaa mommy guna air paip je jgn guna sabun nti pedih luka semua tu kesian kt mommy . jirus2 mcmtu je .

Tahniah mommy, slamat berpantang, jika x nak bg terbetas jahitan, kaki kena la kepit sentiasa... Jangan melangkah besar2...setiap kali ketandas tu cuci bersih dan cuba tuangkan setudung ubat luka kuning tu, mkn buah oren sungkis elok untuk jahitan... Insyaallah semggu lbh ok lah luka... Sy baby first pun jahit dlm 12 luar 8, sbb baby teran x lepas, kepala jenis lengkuk didahi ngn blkg kepala... Masa gunting tu koyak besar lah...

Nurse ada pesan jgn mkn ikan haruan.. Biaq bg Lula tu sembuh secr normal.. Just rajin tukar pad, pkai panties yg longgar skit bg pengudaraan kena kt bhgian luka, kerap cuci dgn air biasa (kena cuci betul2) dan mkn la buah oren utk cptkn proses sembuh

4y trước

X tau la awak tp nurse KK kawasan sy memg x bg mkn langsung ikan haruan ni.. Kalau dear tgk komen2 lain ada yg x bg mkn ikan haruan..

Basuh guna air suam jer.. Ade lg x ubat vit c yg klinik bg mse pregnant ritu? Haaa perabiskn jer vit c tu.. Lps 20 hr nnt bleh la cuci gune pencuci yg bse awk gune.. Tp klu takut nk pegang lg tmpt jahit tu xyah la.. Juz gune air jer..

4y trước

Aa.. Masa mandi cuci pkai ai panas je..skrg luka dh smbuh.. Baby dh sbln 17hri

mkn jeli gamat pastu sapu gel gamat kat tmpat luka...kakak2 sy bersalin n abg saya operation kepala haritu kena 40jahitan semua cepat sembuh,alhamdulillah,,kami guna brand luxor gamat..cuba lah research dlu Sis😊

Normal ke? Masa saya dulu, time nak mandi amek air suam, letak garam bukit dengan asam keping, nak lagi elok air daun sirih buat rendam sebelum mandi. Elok untuk kurangkan bau, luka pun seminggu dah okay.

4y trước

X buat pe pun hrtu.. Agaknya luka baik sndr.. Huhu... Mndi ngan heater je.. Skrg baby dh sbln 19hri sis.. Tq ya

Yg penting luka kering, n rajin2 tukar pad wlupun x penuh. Cuci guna air suam ja. Kalau blh, jgn cuci gna air garam. Tkt nti benang jahitan cepat hilang tp luka belum sembuh spenuhnya. Btw, congrats..

4y trước

Tq sis.. Ada juga amalkn hrtu... Skrg x rasa sakit dh.. Baby dh sbln 17 day

Simple je sis luka kena sentiasa kering. Sy dpt ubat kuning tu sy letak kat pad sblm pakai sbb nak dap² taktau luka kena semua or x..makan protein and buah oren luka akan cpt baik..

4y trước

Ow.. Skrg luka smbuh sndri agaknya. X amalkn pun masa awal hrtu.. Skrg baby dh sbln 17 hri

yup betul.. sakitnye yang teramat .. sye sapu dengan ubat kuning je sis kat luka tu setiap kali lpas mandi.. tpi lap dulu sampai kering kat luka dulu baru sapu..

4y trước

Ubat tu x kuning... Putih... Ade juga sapu hrtu... Skrg pantang baby dh sbln 17hri..