Bayi Pramatang Anak Pertama

Berat rasa ujian ni.. Mula2 air ketuban bocor masa 29mggu smpai 30mggu turun darah plak, masuk hospital smpai skrg xkluar² lagi..ckup 36mggu klau dktor scan xnaik jgak air ketuban trpaksa induce. Macam2 risiko dgr dktor cakap, xtau mcam mana nk hadapi hanya berserah je

16 Các câu trả lời

Sis sabar ye.. masa pregnant ank no.2 sy juga mengalami masalah yg sama.. doktor nasihatkan bed rest shj... masa usia kandungan 32minggu saya ke hospital serdang... masa tu doktor cakap kalau baby lahir skrg mungkin akan meninggal... masa tu mcm nak pitam jer tapi saya berdoa dan byk bercakap dengan baby dlm kandungan... lepas keluar dari hospital serdang saya terus ke Hospital Umra di Shah Alam... doc bgth kalau berat baby lebih 2kg tak perlu takut.... genap 34minggu air ketumban pecah..saya terus ke hospital dan alhamdulillah ank sihat dan skrg dah 5thn.... kuatkan semangat.. dan berdoa Allah lebih berkuasa ... take care 😉😉

5y trước

Sama2

sy po lahirkan anak lelaki sy 36 minggu genap...mmg lahir peparu dia tak kuat n sering kena jangkitan kuman,dari dia umur 2 bulan sampailah 11 bulan keluar masuk hospital,last doc bg dia ubat kuatkan peparu alhamdulillah sekarang dia dah 4 tahun sehat...cuma bila bby kita pramatang jauhi persekitaran yg kotor,orang2 yg sakit n jaga kebersihan diri ibu dan ayah...smoga bby sis lahir dgn sehat ye

5y trước

In shaa Allah trme kasih 😊

Anak sulung sy pon sama macam sis.. tapi fikir n doa yg baik2 dan sentiasa positif dan hari2 cakap ngan kandungan suruh die kuatkan semngat.. sebagai ibu pon kena kuat semangat sebab baby boleh rasa emosi kite.. alhamdulillah anak lahir pramatang dok incubator 2 hari je lepas tu membesar dengan sihat dan tembam haha.. sekarang anak dah umor 13tahun.. alhamdulillah sehat

Ya Allah. Semoga sis terus kuat. Sy punya air ketuban banyak sgt. Doctor ckp kalau bertambah lagi dia akan keluarkan air ketuban tapi ada byk risiko. Boleh lahirkan baby pramatang. Baby sy pulak ada masalah jantung dan buah pinggang. Mmg takut kalau air ketuban pecah awal ke apa.😭 Semoga Allah permudahkan untuk kita semua.

5y trước

Aamiin moga2 dpermudahkan

semoga dipermudahkan.. saya leaking air ketuban 18weeks sampai 21weeks kering..bila dah kering..baby turun.. 21weeks bby terlalu kecil dan doc dr awal leaking dah bagitau chances survive tu susah untuk saya..bersabar ya.. insyaAllah bby selamat..sebab bby sis pun dah besar

5y trước

tiba2 keluar air. tak boleh control.dan bukan keluar dari saluran kencing..tak ada warna dan bau. saya mula2 pun musykil air apa yng keluar,tapi di continuously keluar,pergi hosp doc cakap air ketuban

Mg Allah pemudahkn segalanya..aamiin.. sy pn anak 1st.. bayi pramatang 34wik.. alhmdulillah skrng umo dia 4bulan dh.. lepas lahir dia kne tggl dkt nicu selama 17hri on oksigen..antibiotik n etc.. doa byk2 k..in shaa Allah smua akn d pmudahkn..aamiin

5y trước

Sm2 😘✌take care mommies

Air ketuban sy leaking start 30w masa anak first, 37w anak dah sangat slow pergerakkan dia, masuk 38w tiba2 dia stop bergerak. Terus induce.. Alhamdulillah.. Sekarang dah 5 tahun usia anak saya.. Doa yang baik2 sis, selalu positif..

5y trước

Ohh okk

In shaa allah xde apa2. Doa byk2..sy pernah alaminya.. Air ketuban pecah pd 34 weeks.. Ddk hospital smpai 36weeks... 3 kali induce n bersalin paksa. Alhamdulillah sekarang ank dh 4 tahun. Sihat wal afiat..

5y trước

In shaa Allah trme kasih 😊

Banyakkan berdoa sentiasa positif...sy lahir baby pramatang 27 minggu 5 hari... 16 oktober ne sebulan... baby Alhamdulillah ok n sihat tp masih nicu skrg tunggu berat cukup bru boleh keluar wad....

Anak kedua saya pramatang 34weeks... Alhamdulillah...skrg dah 6 tahun..membesar dgn sihat... Pikir yg positif ye sis...