tidak merangkak

Bayi saya tidak.merangkak lagi walaupun dah 11 bulan..tapi die dah boleh memanjat dn berdiri..normal atau tidak?

39 Các câu trả lời

Sama mcm baby saya sis... 🤲Ada org kata susah nak menulis nanti. Sy sgt2 risau.. Sampai la tiba2 mama sy cakap kat saya... Awak dulu pun x merangkak Alhamdulillah boleh kerja elok2 pun da besar skrg 😁🤲sejak tu sy follow je progress dia.. Kawan sy pun ada cakap.. Merangkak x semestinya masa baby je... Sampai umur 7 tahun boleh ajar anak merangkak... Nanti da besar sikit boleh ajak dia main kejar2 dgn merangkak. In shaa Allah kuat tgnnya nanti katanya 🤲🤲🤲

12mo trước

Ank saya yg sulung dah 3 tahun skrg alhamdulillah hihi skrg suka main merangkak. Kejar semut lah kumbang lah. Hihi masa kecik x merangkak sgt....

Ada sesetengah bayi macam tu, macam anak ipar saya. Umur 7 bulan dah berjalan, tapi takde merangkak. Ada yang kata dia akan skip satu step penting, effect dia saya tak pasti pula.mengikut apa saya baca mungkin ada masalah nak menulis kelak. Boleh cuba ajar dia.

2y trước

adik saya dulu langkau step merangkak...Mai Besar kerja lebih baik drpda saya... masa kecik dia ada laaa lambat baca tpi masuk menengah dia yg lebih ke depan drpda saya ...kami beza 1 tahun saja..

awak ada masukkan dalam baby walker ke? kerap masuk anak dalam baby walker boleh menyebabkan anak skip merangkak. cuba jarangkan penggunaan baby walker. biar dia explore merangkak tapi kena perhatikan dia.

11mo trước

wlpun posting ni da lama sy nk bg tau la apa yg awk ckp ni tk btol sis. anak sy 4 org taw smua dok dlm walker. yg 1st umur 12 bulan bejalan. no 2 9 bulan da jalan. yg no 3 12 bulan yg no 4 9 bulan jln. perkembgn anak ni smua tk sma. awk tk bole ckp dok dlm walker je bt anak skip merangkak. ank sy smua merangkak. bezanya merangkak ada yg 6 bulan 7 bulan 8 bulan. sy ajar anak2 dok dlm walker 5 bulan lgi elok je smua merangkak dan bejalan. jd ibu kena pandaikn bg2 masa utk anak dok dlm walker. baby pun tau bosan dlm walker tu dia tau mintak keluar. sorry pendapat tk tepat.

Sama mcm ank sy. Smua tnya bila nk meniarap merangkak. Last2 dia blh duduk dulu. Lps duduk bru dia blajar meniarap sndri x smpai sbulan dh blh merangkak. 11 bln dh blh ajak main kejar2 dgn ayh dia dh.

2y trước

sama mcm anak sy☺️

sama dgn anak sy..merangkak ad byk jnis..ad yg merangkak style askar..merangkap mengunakan lutut..dsb..jgn risau follow perkembgn ank..lps tu wat latihan dgn dia..inshallah die boleh

anak sy 1tahun baru merangkak betul..lpstu terus jalan n lari.. sebelum 1 tahun dia mengengsot je😂 merangkak mcm askar tu.. sy rasa lain anak lain perkembangannya..

xtwu alnk kata normal ke tidak.. rsany stiap bby berbeza aras pekbngan.. tp ok aje kot.. nnti bleh ransang utk dia merangkak... buat masa ni xperlu pakai walker

jangan risau sis.. anak saya berjalan dulu 9 bulan.. ni nak masuk 1 tahun baru je pandai merangkak.. tup2 dia merangkak.. lega kita.. yang penting awak hari2 doa taw..

samalah sis.....bby saya dh msk 11 bln tak merangkak lg ni.....27/8 ni msk 1 tahun dh.... risau jgk sbb abg n kakak² dia dulu 1 tahun dh pndai jln dh.

2y trước

Hi sis, baby msih blm merangkak lg ke? Dh blh ddk? Boleh share dgn sya? Sbb ank sya pn msih blm mrangkak.

Alhamdulillah anak sy ikut flow yg betul. 10bln dah boleh jln. Sy x pakai baby walker ikut nurse kk advice. Mmg dia merangkak elok je sampai la boleh jln