Susu badan

Baby dah sebulan, susu badan sy masih sikit. 1/2 oz je. Dah mcm2 ambil milkbooster. 🥲. Saja nak luah, sedih. Kadang sy bagi je baby susu fm.

19 Các câu trả lời

Hi. Just nak share my own experience. Saya fully epmom. First few months setiap kali pump, both sides mesti dapat dalam 1oz @ 2oz. Sama. Rasa sedih. Frust. Stress. Tapi saya takada ambil milk booster apa apa sebab saya ada follow ig lactation counselor (LC) tekankan yang penghasilan susu gunakan konsep supply vs demand. Jadi saya keep on pumping every two hours. As time goes by, sekarang baby dah almost 7 months, sekali pump kadang 5 oz or 6 oz. Cukup untuk bekalan ke taska for next day, Alhamdulillah. Dont be sad susu sikit awal awal ni. Takapa, kuatkan semangat untuk keep on offer baby direct feed @ jaga masa pump if you are an epmom! 😁 cuba follow LC dekat ig for more tips yang betul tentang cara penyusuan juga. p/s : awal awal dulu baby saya mix formula & ebm juga. But bila dah 2 months hujung fully ebm since dah dapat supply secukupnya utk minum dia. Do what you think the best for u and baby! Janji baby cukup susu & sihat! 🫶🏼

sebelom nak consume apa2 milk booster. awak kena cari punca dulu kenapa susu awak dlm 1@2oz. bukan bergantung dgn milk booster semata2 dan berharap susu byk. mindset mcm tu salah. dan awak kena betulkan dulu. dan setiap mommy real milk booster dia berbeza. tak kan sama. cuba awak jawap soalan yg sy tanya awak ni dulu. supaya mommy yg lain dpt bantu awak 1) awak epmom ataupon directfeed baby? 2) kalau awak epmom, cuba share jadual pump awak 3) kalau awak directfeed baby, awak pump waktu bila? 4) size corong pump awak dah betul? ikot size yg bersesuaian dgn nipple awak x? cara penggunaan level pump awak mcm mana?

12mo trước

boleh follow lactation counselor ni. kalau nak cari ilmu penyusuan pastikan cari ilmu dr cabang yg betul😊

Jngn stress2 ye mommy… klau awk jenis direct feed jaga wktu mnyusu setiap 1-2 jam / 2-3 jam..jngn skip, kerapkan kosong kn brest sbb time tu otak akan dpt signal yg ank perlukan susu so susu akan terhasil..xsalah consume milk booster but itu cuma sampingan saja.. sllu pikir positif jngn pikir susu mommy sikit.. and then air kosong jngn lupa tiap mlm bila jaga susukan ank pastikan minum air.. next, mommy pnya pemakanan bnykkn mkn syur, ckup protein..in shaa allah klau smua ni jga susu sntiasa ckup untk anak.. yg penting jga emosi ye in shaa allah smga dipermudahkan urusan mommy🥰

Kalau susu drop back to basic dulu awak, position menyusu pastikan betul, stimulate breast, buat urutan marmet, minum air banyak, paling penting buat power pumping, kadang kalau kita stress susu mmg tak kan keluar sebab hormon oxytoxin awak menurun, hormon oxytoxin tu la bekerja utk menghantar susu dekat ur baby, musuh pertama oxytoxin adalah ibu ibu yang stress, mommy stress je memang susu merajuk nak keluar, milkbooster pun takkann jalan🥰 try milkbooster tu semasa u dlm keadaan happy.. inshaallah menjadi

Sy pun sama .. 😭 susu makin kurang. Mcm2 milk booster dah cuba. tapi husband asyk nak ikhtiar milkbooster brand lain pulak utk banyakkan susu. Sy dh suggest bagi fm dia mcm xnak. Nak susu badan pulak. Sy makin stress. Anak esk masuk 2 bulan. Nanti nak masuk kerja macam mana? 😭😭

12mo trước

@coklat lama power pumping boleh buat sehari sekali sahaja. bukan setiap 2jam. paling terbaik nak buat power pumping antara jam (12am - 5am). sebab hormon prolaktin sgt tinggi pada sebelah malam. pilih ja mana2 waktu antara time tu. cuba konsisten dlm masa 2mggu direct. bila dh production susu okay, then stop

dulu saya bergantung pd milk booster. lepastu saya research mcm2 nk bykkan susu bdn. rupanya kena perbanyakkan minum air. pastu saya target 2litre air setiap hari. alhamdulillah meriah susu bdn. awak boleh cuba dan elakkan kafein.

12mo trước

betul tu minum air kene 2 liter kalau x susu memang sikit

jangan stress tau stress buat susu kita sikit saya df mom susu bila pump mmg sikit tapi baby cukup susu , kena sentiasa positive makan nasi pun boleh jdi byk susu , jangan down tau sis semua ibu epmom ke df ke baby fm pun semua hebat2 😁

kerapkan menyusu anak. cari info tentang penyusuan. ketahui susu terhasil based on demand anak. mindset bukan susu banyak tp cukup untuk anak. semoga berjaya melengkapkan penyusuan anak selama dua tahun. ibu boleh!

say pun sama situasi dgn sis juga,, susu mesti 1/2 oz,, segala pill milk booster dah ambil tetap sama,, tp semenjak buat research rupanya kena banyak minum air,, 80% air dan 20% makanan dan zat utk hasilkn susu

awak ibu yg hebat..jgn la down psl xdpt susukan anak dgn df...pjuangan melahirkan anak tu pn dh hebat. sapa ada rezeki df..alhamdulillah.xdpt pn xpa...xjadi dosa ..jgn la down...okay