Baby

baby boleh stop pakai stokin umur berapa bulan? baby saya 2 bulan 15 hari, pastu rumah agak panas,macam kesian kat dia kena pkai stokin,tapi takut kembung pulak kalau tak pakai....ibu dilema?

59 Các câu trả lời

Anak saya sampai 3bulan je pakai. Skrg dah nak masuk 4bulan, siang tak pakai, malam nak tidur je pakai takut sejuk or ada binatang pape gigit kaki tapi tak perasan kan malam2. Kalau keluar pun pakai. Tapi kat rumah kalau siang tak pakai pun, nampak laa perbezaan tu, dia lagi aktif and suka main, sbb mungkin deria kaki dia dapat rasa tiap kali tendang2 and tersentuh apa2. Good untuk perkembangan dia. Bab aurat or masuk angin xnak sentuh sebab tak sure, tapi y sy tau angin takleh masuk ikut kulit, tp sy still sapu minyak kat tapak kaki, xnak bagi dia sejuk

baby saya pakai stokin sampai berapa bulan? hmm seingat saya lah 2bulan dah xyah pakai stoking.. lama pakai stoking nnti melambatkan perkembangan bayi.. sbb bila x pakai stoking, baby akan dapt rasa kaki dia tendang objek.. boleh meransang deria dia.. kalau lambat kita tanggalkan stoking.. so.lambat gak la dia nk rasa kaki dia.. cthnya dia lewat nk mengengsot.. lewat berjalan.. ni pengalaman sy la.. kalau timw tido n kuar jalan bley la pakaikan.

Berdasarkan perkongsian oleh seorang doktor, pemakaian stokin pada bayi seeloknya sampai umur 1bulan sahaja. sebab masa umur 1bulan++ baby akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan atau kaki, pergerakan baby akan terbatas dan cuba tengok perbezaan bila baby kita xpakaikan sarung tangan.

Pemakaian stokin pada bayi bagi saya boleh memberikan manfaat dan keburukan juga. Bayi seawal 2 bulan sebenarnya sudah boleh menggenggam barang yang kecil dan ringan jika dirangsang dengan baik. Malah, bayi sebenarnya amat berminat dengan tangan sehingga mereka menjadi ‘kagum’ dan ‘asyik’ bermain dengannya. Tetapi, jika bayi tidak nampak apa yang boleh dilakukan oleh tangannya, tentu dia tidak akan tertarik dengan kebolehan ini.

Terpulang pd parents nak pakaikan anak stokin atau tidak. Asalkan Kita tahu kalau aanak kbung apa perlu buat. Klau nak jaga keselesaan baby better pakai selagi blh...cuaca panas x perlu pakai Pon xpa. Asalkan malam lebih elok Kita pakaikn stokin. Angin malam jahat. Org dewasa sndiri tidur pakai stokin kadang². Terpulang pada baby tu sndiri. Klau dia ok alhamdulillah x suwah jaga. Klau baby yg sensitif mudah kbung seeloknya pakai la.

Berdasarkan perkongsian oleh seorang doktor, pemakaian stokin pada bayi seeloknya sampai umur 1bulan sahaja. sebab masa umur 1bulan++ baby akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan atau kaki, pergerakan baby akan terbatas dan cuba tengok perbezaan bila baby kita xpakaikan sarung tangan.

Kawan saya ustazah, dulu tgk baby sy x pakai stokin, satu ayat je dia ckp.. "manusia ni sampai ke tua pun kena pakai stokin, ini kan pulak baby" Huhu... Maksudnya... syaitan akn masuk melalui jari kaki kita... sbb tu kita disuruh pakai stoking .. klu tido, kena tutup jari kaki kita... wallahuaklam saya amat pentingkan pemakaian stokin pada bayi

1y trước

huh?

Bayi sy da 6 bulan still okay dengan pemakaian stokin. Tapi ada kala sy buang juga nk bg dia rasa kaki dia, seronok ja bila buka stokin putih je nampak kakinya . bila malam pulak saya memang tak pernah buka, even setiap kali keluar berjalan pun memang sentiasa pakaikan sarung kaki. Ikut parents la kan nk pakaikan sampai bila, kadang-kadang kaki sejuk mmg kena pakai .. nanti ksian anak .