anak angkat

Asslammualaikum semua.. sy nak tanya , sy ada dapat seorg anak agkat ni..tp status anak agkat ini anak luar nikah (isterinya sudah bersama dgn org lain)tp dia ada suami.. dan suami die bole terima anak itu. Die dpt kembar..disebabkan sy menolong mereka utk tidak gugurkan dan terima dgn ikhlas..die juga memberi seorg ank die kepada sy kerana sy juga belul mempunyai anak sudah 5 tahun perkhawinan.. jadi sy nak tanya..kalau sy ambik anak itu..nama bapaknya sy perlu letakkan nama suami sy atau suami die.. tp kalau suami die,anak itu anak luar nikah isterinya dengan org lain.. tlg bantu sy dekat mana harus sy cari jawapan

19 Các câu trả lời

Kena rujuk pejabat agama sis. Rasanya x boleh bin/binti nama suami kawan tu sbb dia sendiri tau bukan anak dr benih dia. Salah dlm hukum dan susah nanti berkenaan nasab. Kalau nk letak nama suami sis, kena ada akta2 tertentu. Seeloknya bin/binti Abdullah atau 99 nama Allah tp apa2 hal sis rujuk dulu pada pejabat agama.

Kena pergi ke jabatan.setahu saya boleh tukar ke nama bapa as in ur husband. Tapi bawah undang2 sekian2. Macam saya,anak saya anak luar nikah tapi ada nama bapa dia iaitu bf saya.kat birthcert dia ada bawah akta sekian2..tapi kena pergi ke jpn la...kena tanya dorang procedure..

5y trước

Dalam surat beranak mmg boleh letak nama ayah. Tpi tak boleh berBIN/BINTI kan name ayah tersebut. Tetap kne letak nama ABDULLAH atau 99 NAMA ALLAH. Sorry nyampuk

Xbole ber bin bapa kandung or bapa ankat,. Tp nty mse sis buat surat amek anak ankat kat jpn tu, boleh letak nama ibu ankat n bapa ankat dlm tu.. Xslap sy nty jd cmni nama nye (polan bin abdullah@(nama bapa ankat)) ape pun sis bole refer jpn n pjbt agama..

Wslm, anak tersebut tidak boleh dibintikan dengan bapa kandung (sbb luar nikah) dan tidak boleh bintikan bapa angkat. Sebaiknya refer pejabat agama, inshaAllah mereka boleh membantu. Jika Puan sukar untuk ke pejabat agama, boleh hubungi mereka .

Maaf sis. Sttus ank luar nikah mmg xleh letak name ayh xkire lah ayh angkat, ayh tiri atau ayh kndung. Ttap kena BIN/BINTI ABDULLAH atau 99 NAMA ALLAH. bykkan mbaca ye sis. Xleh ikt style kpop, western atau dll 🤦‍♂️

tnya pade yg lbih ariff. kat sini tak sesuai tanya mnde mcm ni. sebb pendapat masing2. hukum hakam allah xley buat main. kesian nnti bila bby tu dah besar.g jabat agame atau yg lbih tahu

Tapi dia masih dlm ikatan suami isteri masa dia berzina, kalau ikutkan anak yang lahir walaupun bukan dari benih suami dia, bin kena binkan suami dia. Apa-apa pun kena tanya pejabat agama la

Kan ade panduan utk anak luar nikah nk bin kan dgn ape.. Jgn nk letak nama suami awK atau suami org tu plak.. Kan anak luar nikah letak nama abdullah

Boleh letak nama bapa@ bapa angkat tp tidak bolh letak bin@binti. Contoh Siti Mastura Shuib. Tp ada la akta2 nye. Kne rujuk pej agama dan jpn

Sila tanya jabatan agama islam dan jabatan pendaftaran negara.. Bertanyalah pada mereka yang pakar dalam bidangnya.. Disini tak sesuai sis..

5y trước

Bin/binti ni sangat penting utk ditentukan.. Jika letak sebarang tanpa kejujuran.. Kelak jika anak nikah.. Boleh jatuh tak sah & zina sepanjang perkahwinan..