baby

Hi, sy nk brtny..sy mengandung tp sblum nikah. Ibu bapa belum tahu saya mengandung apa perlu sy lakukn, mmg org ckp senang trus terang tp tak semua org bole terima knyataan, sy betul2 perlukn pndgn. Sbb hubungan sy dgn keluarga pun tk ok..hmm bntu la sy.?

22 Các câu trả lời

Hi sis 🙂 apa yang saya boleh nasihatkan, perbaiki hubungan dengan Allah (taubat nasuha), nescaya hubungan kamu dengan keluarga kamu akan baik, Insyaallah. Ikut pengalaman saya, first thing first is our family, baik & buruk mereka itu family kita, sekarang dah pregnant kamu cari siapa? Of course akan cari family kan. Sound cliche sis, tapi itu kenyataan dear 🙂 keluarga tiada galang ganti, takut kan nak bagitau? Tapi Insyaallah Allah permudahkan urusan sis (sebab Allah yg maha bolak balikkan hati manusia), tapi dengan syarat berjanji dengan Allah, family & diri sendiri jangan berzina lagi, lunaskan amalan wajib, tingkatkan ibadah yang lain, perbaiki hubungan dengan Allah dan org sekeliling dan yang paling penting redha, ikhlaskan diri bila kena marah dengan family, jangan memberontak ya. Sebab kesalahan berzina tu besar dan kita sendiri yang buat mereka marah. Terima je okay, lama kelamaan Insyaallah mereka akan terima sis 🙂🙏🏻 minta maaf kalau saya ada tersalah kata2. Moga Allah redha dan permudahkan urusan sis sekeluarga.

saya baru je alami situasi awak , saya pun takut nak bagitau family sebab ayah garang and takut kena buang keluarga . if awak bawah umur macam saya 17 tahun awak pergi je bukak buku pink kat klinik and mintak klinik bagitau parents sebab takut jadi keganasan boleh jadi ibu ayah hilang kawalan mencedera kan awak dan baby . 14w waktu saya mintak nurse and doc pakar bagitau family sekarang saya dah berkawin . mula2 pun dorang tak boleh terima tapi family kita tetap nakkan yang terbaik untuk kita . jadi kalau tak berani nak bersuara you mintak tolong nurse atau doc dia akan call parents mintak dtg klinik sekali and terangkan baru boleh buat buku pink . btw sekarang saya dah 26w Alhamdulillah family terima . jadikan pengajaran dalam hidup manusia tak layak menghukum . semoga urusan sis dipermudahkan

Benda dah jadi kan, kenalah hadap... Lagipun awal ii je dorang marah. Nanti baby dah ada dorang akan terima. Saya pon pernah alami situasi macam awak takut taktau nak buat apa sbb mak ayah garang masa tu umur saya 16tahun tapi saya yakinkan diri untuk beritahu mak ayah saya. Sebelum saya beritahu saya solat taubat banyak ii, buat solat istikharah dan solat hajat, doa supaya hati mak ayah dan keluarga lembut untuk terima saya. Selepas saya terus terang dgn keluarga, Alhamdulillah dorang tak marah, dorang terima. Yang penting yakinkan diri, kuatkan diri ya... Demi kebaikan awak dan baby awak juga. 😘😘

bila sy skrol ke bwh..rupanya post ni..dh setahun berlalu .. saya doakan moga adik ni dan baby nya sihat..dan baik2 smuanya..Allahuma aamiin..mg Allah pmudahkan segala.urusan.adik ni..dunia dan akhirat..Allahuma aamiin..jika post ni baru saya nmpk.hari ini..setelah 12bulan berlalu..msti ank adik ni..dh sebaya ank saya..setahun dh umur nya..jika adik ada mmbc komen ni..jg dri bebaik ea..mg adik dan ank sntiasa dibwah lindunganNya..aamiin

4y trước

Hi asalamualaikum.. Alhamdulillah tq atas kata2 baik dri akak.. Semoga ia berbalik kepada akak. Alhamdulillah semua berjalan dgn baik mcm yang Allah susun dlm hidup anak saya dh berumur 7bulan. Terima kasih ats doa2 yang baik semoga Allah juga sentiasa lindungi akak dn keluarga. Semoga anak2 kita menjadi anak yang soleh. Aminn.

hi awak , dulu saya penah ada kawan , dia bgtau masa dh 7bulan yg dia nk gugur kan sbb mak dia tak tau lgnsg (bdn/perut kecik) pastu saya pesan , baby dah ada , salah kita kena menghadap jgk , parent mana tak marah kan , tp once dh tgk muka cucu tu nanti inshaAllah diaorg akan accept dan sayang. masa dia bersalin dia call ckp betul , mak dia peluk cium dia and baby sampai sekarang jd kesayangan nenek tu.

parents lelaki tau tak ? jmpe parents lelaki bincang suruh diaorg datang rumah.. jmpe klga kamu bincang baik baik.. mula mmg ssh nak terima p lma lmaa ok la.. kwn saya dlu seminggu ayah dia x cakap ngn dia.. last ayah dia jmpe dia peluk bgtau suh bertaubat dgn allah.. ayah dia mmg marah pada mulanya tapi x ada sapa nk buang anak dia sendiri.. semoga dipermudahkan urusan sis..

sy pun pregnant ank tk sah taraf.. skarang dlm pantang 25 hari.. mula2 sy tkut jugak nak bagi thu family sbb tkut dorang tkleh nk trima.. tpi sy kuatkan jgk.. and alhamdulillah dorang dapat terima.. ibu bapa ni mula2 je marah..insyaAllah lama2 dorang msti dapat terima.. sy doakan urusan awak dipermudahkan.. jgn lupa buka buku pink tau..jaga baby baik2

Semoga dipermudahkan urusan ya. Ibu bapa mana yang tak kecewa. Awak pun bakal seorang ibu & nanti anak dah besar, awak akan faham. Benda dah jadi. Yang penting kena buat buku pink. Nasihat saya, kalau ada adik beradik perempuan yang rapat dengan awak, cuba kongsi masalah dengan dia dulu. & minta dia lembutkan hati ibu bapa awak.

Dik yg penting bg keluarga dulu....Dgn keluarga kite xboleh abaikn awak anak perempuan apa2 pom kna patuh dgn mak ayah. Yes mungkin mak ayah marah smue. tpi yg lps biarkn anak awak tu xsalah ap2 pom. jika parents hntr g umah jagaan tu mngkn tu trbaik diorg nk utk awak n ank tu. jgn rsau bykn doa mntk Allah jga hti mak ayh

mmg pandangan semua org sama...terus terang je...da terlajak nak buat mcm mana...kne la hadap...lgpon keluarga awal2 mmg marah..dorg marah sbb kecewa...sisi lain nt dorg suka nak ada cucu...nt lps baby lahir akan okay insyaallah..jgn tggu perut da besa bru nak bg tau...lg susah dorg nak terima...