Scan

Assalamualikum .. Sy dh check upt 7pcs (with stronglyt positif) & Clear Blue (with pregnant 2-3week). Sy buat upt banyak kali utk make sure yang resultnya betul . Utk memuaskan hati lagi check again dgn clear blue then its positive. So td sy jmpa doc utk buat pengesahan pregnant. Doc buat ultrasound scan then x nampak apa2 lagi .. So that doc xdapat buat apa2 pengesahan either pregnant or x .. Klu diikutkan pengiraan doc based on 1st day tarikh period yg last, umur janin dh masuk 7weeks. Tp klu tgok dr clear blue, result about 2-3 weeks which mean umur janin 4-5 weeks . Boleh x sapa2 yang ada pengalaman yang sama share knapa boleh jd mcmtu ye ? Sorry for asking because this is my first experience ?

15 Các câu trả lời

Dont worry sis. Awal2 lagi memang tak nampak. Upt positive tu dah good sign. Just jaga diri then jaga pemakanan, makan folic acid tu setiap hari . Awal2 ni jgn scan lg dah. Kerap2 scan awal2 ni tak elok jgk org kata. Sbb nk mencari kantung tu, doc akan tekan2 jugak pada perut. Tkot still tak nampak, so rugi lah kalau bayar scan and tkot risky jugak. Sis sabar sikit tunggu around 10w-12w. InshaAllah dah nampak kantung baby and kalau bernasib baik boleh nampak heartbeat kelip2.

2y trước

Betul . Mcm sy dari kiraan last period 28.1 kalah ikutkan minggu lepas sy 5w . Pergi klinik check sbb ada spotting coklat 3 titik kecik je. Dr scan perut tak nmpk, so dia buat tvs scan pun tak nampak jugakz balik rumah tengok panties terus ada bleeding. Nasib baik bleeding tak bnyak . Hmm

same mcm saya dulu. excited first baby, trus g klinik lepas test UPT positif. tp xnmpk pape sbb masih baru. then repeat balik scan 2minggu lepas tu kot (lupa dah. haha!) Time tu br nmpk kantung. saya jd cmtu sbb tarikh due date xikot tarikh last period. so doctor kena kire balik based on a few scans. saya 3x scan tgk pkembangan baby, baru doc boleh finalized due date.

Awal awal hamil, tahan kencing sebelum scan. Bila pundi kencing penuh, lebih jelas nak tengok rahim dan baby. Kiraan mengikut period tu normal je kalau tak ikut period. Saya check 4 kali, 4 kali due date lain lain. Nanti dah 14 minggu ke atas, Dr akan sahkan EDD sebenar. Saya lambat seminggu dari tarikh period. Sekarang ni, tengah membulat dengan jayanya. 😂

5y trước

Thanks sis .. Jaga diri jaga kandungan 💕

Pg klinik swasta.. Im sure they have more advance machine for scanning... Dlu sya bru 5hri tak dtg period trus kencing stick.. lepastu pg clinic biasa tak nmpk apa2.. Then tak puas hati pg clinic pkar fertilize dia scan 1st nampak janin & heartbeat siap dgn heartbeat lg.. 😌 Ada 2x scan utk lg clear dia pkai transvaginal scan..

5y trước

Hmm maybe kot 😊😊

1. Possibility waktu subur lewat sikit sebab tu tak sama. 2. Kalau cbd tunjuk baru 4-5 minggu, then kalau scan pon masih awal dan possibility x nampak tu ada . Ada je scan klinik yg nampak. Sy scan hospital x nampak tp scan klinik nampak. Atas mesin jugak tu. Tunggu lah seminggu lagi, pergi scan balik.

5y trước

Take care sis.. semoga kita semua selamat sampai melahirkan anak yang sempurna cerdas akal..

same la kta sis.. sy dulu pun mmg check byk kali then last guna clear blue tu .. kalau ikut last period, sy dh 7 weeks masa tu ..tp bila prgi scan baru 5 weeks.. cuma nmpk kantung je tp doktor sahkan yg sy btul2 prgnt la cuma dia suroh sy scan lagi another 2 weeks

5y trước

Aaminn InsyaAllah .. Semoga smuanya baik2 saja .. 💞

Clearblue digital sy cek 1-2 means 3w cmtu tp sbnrnye sy dah 5w msuk 6w dah,scan xnmpk pun ,g kk buat upt +ve jdi sy buat buku pink msa 6w nurse suruh, jd mae 8w sy scan dah nmpk jntung nye, skrg dah 21w,positif je inn shaa allh ade tu

sama sis. saya dulu 7 weeks scan tak nampak then 2nd appointment masa 9weeks baru nmpk :) jgn risau nanti nampak lah tu

Sy masa scan awal2 pn x nmpk. X sure berapa week sb period x teratur. 10w6d baru nampk jelas

5y trước

Sy mmg jenis yg period x tetap sis. Last period bulan 9/2018. Masa tu x kahwin lg. Kawin 12/2018. 2 minggu selepas kawin cek upt positif n pegi scan x nmpk apa2. Kantung pun xda. Slps sebulan sy scan balik bulan2/2019

byk org yg mcm ni sis..kdg2 bby nk main2 je ngan mmy dia tu..nnti dia munculkn dri