Stress. Fikir bkn2

Assalamualaikum.. Ada x mommy yg selalu dtg fikiran yg bukan2.. Sy stress fikir benda di luar kwalan😭.. Terlalu risau apa2 jadi dkt baby, diri sendiri atau suami.. Xblh tgk berita ttg accident/kematian jd terfikir sgt.. Ada tips x blh kurgkn.. Sy dh 29 minggu.. Kdg2 dtg fikiran mcm tu, sy rasa suasana xbest, mcm sendu, sedih.. Rindu nk ceria2.. Share some support.. Doakan semuanya selamat utk semua yg menghadapi masalah yg sama 😥😥😥#ingintahu #pleasehelp #firstbaby #bantusharing

18 Các câu trả lời

Kalau cadangan sy & sy buat, tukar tgk berita2 xhepi pada yg hepi. elakkan terlalu scroll byk berkaitan tu sbb nanti akan naik lagi, mcm kite 'interest' story2 macam tu. Biasa suami selalu pesan, jaga apa kite fikir + rasa.. akan effect baby juga. cth kalau kite nak baby hepi, kita kena mula dulu. rasa sedih.. bimbang.. takut.. semua normal. tp xboleh lama2. kite letak mindset dlm otak siap2, "ok aku tgh rasa xbest. tp 5 minit je. lepas tu aku ok semula". kena latih sampai lama2 terbiasa. kite yg kawal diri kite, org lain blh bagi tips/nasihat/support luaran aja. p/s: baru 7 hari bersalin, ank first & sy pun ada lalui sama masa pregnant haritu. lagi2 time cvid ni mncabar buat ibu preggy. sikit lagi sis, moga dirahmati na. lancar hingga selesai 🌷

3y trước

Terima kasih tipsnya.. 😊😊 semoga kita semua dlm lindungan Allah swt...

waalaikumussalam.. ade kale ade jgk MCM ni.. tp bnyykkn zikir istighfar, sentiasa ingat Allah...hati akan tenang ...jngn sorang² n jngn d tempat gelap. KLU xade sape d rumah ,bc buku yg manfaat ,mengaji.. sebok kn diri ngn amalan.. sbb ape yg kite buat Mase prgnnt ni akan kesan pd bby,KLU kite sedih je akan kesan jgk kt ank yg xelok ..cari bende yg buat kite happy.. KLU dpt khatam Al-Quran sebulan skli mmng terbaik..akan lahir anak Soleh .. mudah dngr Kate kite dan taat perintah Allah

3y trước

amiin.. tq tips sis.. inshaAllah sy cuba.. semoga dipmudahkan segala urusan sis..

saya pun during pregnancy kalini rasa sedih, cepat terasa. tp banyakkan doa pada Allah, kena fikir yang baik² supaya tak stress sepanjang mengandung, kena banyak membaca motivasi2 yg positif supaya kita ikut positif. suami pun kena main peranan juga. banyakkan doa, zikir & fikir yg baik2. in shaa Allah moga Allah permudahkan urusan sis ❤️ Doakan saya juga 💪

3y trước

amiin.. mudah2an dipmudahkan urusan Puan.. dilepaskan segala resah gelisah...

Bisikan2 syaitan tu... perasaan terlalu risau, was2. Boleh dikawal semua tu dgn dapatkan rawatan klinikal kaunseling / rawatan perubatan Islam. InsyaAllah. Buat apa yg awk suka. Sibukkan diri dgn aktiviti bermanfaat Keluar drpd negatif environment termasuk media sosial yg kerap share berita accident, kematian semua tu. u can do it. ❣️

3y trước

sama saya dulu..sampai berdebar2...MCM trauma pun ada, padahal saya x terjejas pun... then , saya cuba istighfar .banyak ngadu dengan Allah .. Alhamdulillah..more better.. betul...saya kurangkan berita2..cari member2 yang boleh advice saya..

Saya lately time pregnancy ni always ada negative thoughts and agak stress jgk for a month. Tapi alhamdulillah saya dh try utk managed stress saya ni. Byk MC jgk la lately sbb saya tknk stress effect baby saya. Fikir yg indah2 je and elakkan baca benda2 accident tu kalau awak cpt fikir bukan2. Anyway saya doakan awak dipermudahkan segala urusan amin!

3y trước

Sy pn dh amik cuti tnpa gaji.. terima kasih ya share tips.. semoga sis pn dipmudahkan urusan..

sis kena think positive 🥰 elakkan berfikiran negative,setiap org xsama nasib..kalo sis fikir yg baik2,semua akan baik🥰.dont worries.masa pregnant perkara ne slalu trjadi,xbaik utk kesihatan sis and bayi.so cpt2 elakkn kalo sis trbaca or trfikir perkara negative.kurangkn media social.cari information tentang kehamilan etc.😁

3y trước

Tq sis tips...

Sy 28 weeks, sy jd terlalu sensitive klau suami marah sy, even die ckp bnde remeh, sy jd terlalu sensitive, jd ape sy buat, sy sebokkn diri masak mngemas, lyn anak, pegi jln2 sndiri bwk anak, bru kurang stress sy, bykkn berdoa, fikir positive.

3y trước

semoga dipmudahkan urusan sis.. diberi kelapangan hati.. amiin...

Waalaikumussalam Mommy tengah fasa overthinking tu. Cuba tarik nafas dalam² cuba distract otak dengan fikir benda lain. Cuba istighfar banyak² sampai sendiri puas hati. Moga dipermudahkan segala urusan ya.

3y trước

amiin.. terima kasih tips sis .

kalau boleh masa pregnant elakkan dari tgk mende2 camtu.. sbb ni la.. hormon xstabil gitu.. bykn mengaji ye sis.. mintak kat Allah.. mintak baik2.. inshaAllah xde ape2.. nanti takut effect kat baby..

3y trước

baik sis... tq ye semoga dimudahkan segala urusan..

Mengandung kali ni, selalu sgt menangis, kadang rasa cemburu tgk org lain blh dpt yg terbaik sedangkan sy kena redha jer ngan keadaan skrg serba kekurangan. Dh 35m tp apa pun tk beli lg.

3y trước

semoga dimudahkan urusan sis.. dimurahkan rezeki ya.. amiin