pill pregnant

Assalamualaikum tumpang tanya?pill ni kena makan berapa biji yaa and berapa kali sehari

pill pregnant
63 Các câu trả lời

Waalaikumsalam. Tu zincofer (ubat tambah darah). Mkn 1 biji, 1 kali sehari. Mkn 2jam sebelum @ 2 jam selepas makan, pagi @ malam. Makan masa perut kosong Nurse tmpt sy pesan klu muntah, try minum dgn air kosong + sedikit perahan air limau kasturi. Kalau muntah jgk makan 2 jam selepas mkn malam. Lps makan ubat tu terus tidur. Alhamdulillah sy try cara ni dah x muntah dah..

Zincofer tu kan? Kalau mual mkn pg2, mkan waktu malam. 1 hour after meal or 2 hours before meal. Sbb yg ni zinc, jgn sulam dgn susu. 1 akan buat mual, 2 dia xkn effective. And jgn sulam dgn coffee or tea. Pastikan jarak semua intake. Coffee or tea mmg xbgus sgt tp minimal intake blh. So, try ambik waktu pg, susu tu tghr or ptg. Mlm ambik zincofer ni

Makan sekali sehari, kalau nak makan waktu pagi , makan sebelum sarapan, lepas makan ubat ni jgn makan ape² dulu 2 jam, selepas 2 jam baru boleh makan, kalau nak makan sebelum tidur pun boleh , sbb ubat ni akan buat kan kite pening dan rasa loya, itu kalau saya la 😅 ni nurse klinik bagitahu sye haritu😅

Waalaikumussalam, zincofer ni depend on berapa biji yg nurse / doktor prescribed utk kita. Setiap orang tak sama. Macam saya, makan 2 biji zincofer sekali makan. 2 biji iron tablet sekali makan. Sebab saya anemia ni pregnancy, bila tak naik2 bacaan hb, nurse nk tingkatkan dose.

Sy mkn 2bji sehari... Atas saranan doc.... Tekanan darah sy terlalu rendah..selalu pning dan hampir pitam.. Alhamdulilah sejak mkn 2 bji sehari pg dan malam dah xpning..hari ahad ni checkup.. Harap2 normal tekanan darah saya.. Doakan saya ya ibu2 semua... 16week..

Zincofer ni ikut prescription doctor. Sbb ikut result HB kita. If HB >12 amik selang sehari. If below amik tiap hari. Cara mkn ubat yg betul if amik bfr mkn ensure 30 minit sebelum. If amik after mkn ensure 2 jam selepas.

4y trước

Ye betul tu. Nurse pun ada cakap dengan saya macamtu. Mula2 saya takut nak makan ubat ni. Sebab ramai yang cakap tidak sesuai. Muntah2. Alhamdulillah. Saya sesuai. Tapi saya ambil sebelum nak tidur. 1biji sehari. 😊

1 kali sehari je.. Sebelum makan.. Kalau nak makan selepas 2jam.. Kalau dah makan tunggu 2jam baru boleh makan ubat tu.. Sebab dia vitamin tak apa tak makan pun. Tapi biasa saya makan ubat tu terus terasa lapar😅

Nk ikutkn 1 biji sehari mkn la time mlm nk tdo uh..klo sy mnum ngn air sejuk so xrse pe..tp klo hb trun memng nurse akn sruh mkn 2 biji sehari ..so mkn la bgun pg subuh tu ngn mlm nk tdo..insyaallah xkn rse loya

Should be better 2 biji sehari sis klau HB low .. sya amalkan 2 jam seblom mkan tgahri sebiji dn 2 jam seblom mkan mlam sebiji .. syukur sya pnya HB naik 12 .. tpy better ikut nasihat dri doctor larh 😊

1 hari 1 biji sja. klu pening ambik mlm sblm tido. oksy dh mkn ubt ni skrg dh nk bersalin ok x da asa muntah atau busuk mcm slaluborg ckp. yg pntg pikir positf n igat anak