pil zat besi Iberet

Salam momies. Saya kena tambah pill Iberet kpd 2 tablet sehari. Sebelum ni makan1 biji pd wktu mlm sblm tidur. So far badan mmg terima makan sebelum tidur mlm je. Bila dah tukar kpd 2 pill ni, saya cuba makan pagi dan malam. 3 hari saya try makan waktu pagi, muntah. Dah cuba makan dgn vit c, before and after breakfast pun tak menjadi. Ada ke momies yg makan 2 pill sekaligus sebelum tidur mlm? Atau ada tips lain tak? Saya dah makan Fureous Fumerate, Zincofer, Obimin sblm ni. #firstmom #bantusharing #pilzatbesi

4 Các câu trả lời

sy penah sblm ni sb penah hb turun dr 12 ke 11 centu kot. pastu nurse suggest amk 2 biji pg n mlm, tp dsbbkn mlm sy biasa amk vit kalsium jd sy amk sekaligus je masa bgn subuh. nt siang nak sarapan susu ke apa dah xpyh pk nak jarak masa bagai.

Sy mkn 2 skaligus sblm tido.. Ada je peningkatan sis.. Yg penting jgn mkn byk chocolate & caffein.. Nnt turun blk bacaan hb tu.. If amek jgk, jarakkn dlm sejam ke 2 jam sblm mkn iberet tu..

Yup, saya makan 2 biji sebelum tidur. Alhamdulillah, lepas 2 minggu hb naik dari 9+ jadi 11+.

8mo trước

Maksudnya, ok je makan lewat pun..asalkan ada gap 2 jam.

adaa . saya telan sekali 2biji sblum nk tido🤣tp saya iberet hehe

8mo trước

Saya dah call kk tanya psl dua pill intake sekaligus. Nurse pun advice cuba je dulu nti tengok hb naik ke tak since bdn mmg takleh terima ubat time pg.