Ruam Ke Alergi

Assalamualaikum smua mommies. Mo tya baa apa punca baby ni.. Dia elergi tp xtaw apa punca dia.. Dua kali sda jumpa doktor d klinik swasta cakap sama ada sabun atau baju baru.. Hmm.. Bkn makin baik tp makin melarat pula.. Tu ubat yg 2 org dok sy pegi bg sma sy.. Risau sma baby.. Xda juga nangis2 gatal ka apa.. Hmm.. Letak ubat makin melarat pula smpi blkg badan baby.. Tolong sy momies.ni baru anak ptma kurg ilmu masi.. Anak bru 4bulan.Klu ada tips atau apa tolong kongsi.. Makasih.. Ank

Ruam Ke Alergi
28 Các câu trả lời

Kalau baby fully breastfeed, mohon ibu cek semula makanan yang ibu makan. Ada kemungkinan anak alahan, anak saya pun naik merah di Pipi sekarang, saya ingat ruam susu tapi dah seminggu tak baik², semalam 10hb saya ke klinik pakar kanak-kanak, Doc dri klinik tu kata ini bukan ruam susu. Ini disebabkan anak alahan, so Doc saran kan cek pemakanan kita. Cth Sambal kemungkinan anak jadi alahan, atau alkohol atau sebagainya. Apa2 pun moga urusan ibu dan baby di permudahkan.

stop pakai sabun buat sementara waktu, mandi dgn air je. lepastu dptkan nasihat doctor sbb baby xboleh guna ubat/krim sebarangan. kdg tu xsesuai dgn kulit bayi & jadi makin teruk. lg satu, mntk tolong jgn upload gamba baby di social media tanpa seurat benang. tolong at least pakaikan pampers. pedo is everywhere (kdg org terdekat pun boleh jadi) & takut gamba anak sis nanti disalahgunakan. sekadar renungan ye.

klinik swasta ni biasa ubat gatal yg diorang bagi tak boleh pakai sis . ubat tu yg buat brtmbh bnyk naik ruam gatal2 . . berhenti pakai kn ubat klinik swasta . sis jaga je baby dri segi kebersihan pakaian . . sabun mandi sabun cuci kain pada yg organik2 je . sis boleh try guna shaklee cream untuk baby ekzema . . dy dri bahan organik . In Shaa Allah bby ank sembuh .

maybe allergic to soap..btter stop for a while smpai ruam hilang..gunakan soap yg bebas bhan kimia..then sapukan cream yg dibekalkn stiap kli mandi..elakkan kulit bayi brpeluh..akan mnyebabkn kulit makin tidak selesa..ruam akan hilang.mtpi ambil masa lbih kurang dua mngu..ibu kena bersabar..

Dia fully BF or ada formula juga? Kalau ada campur formula maybe dia alah dgn susu formula tu. Cuba tukar susu soya or susu kambing. Supposely jangan letak any ubat kat badan dia, sbb dia akan hilang sendiri and tak gatal pun. Just cuci dgn air suam je. Harap membantu.

stop sabun for a time being sampai surut, jgn pakai baju yg tak serap peluh atau jangan pakaikan baju, kerap mandikan, anak saya dulu macam ni, saya kurangkan pakai baju kerap mandi, dia jadi bila berpeluh je. kulit newborn mmg mcm ni sementara dia nak besar

iya pun nak upload gambar anak tgh ruam tu cover la skit part kemaluan tu. kesian anak kemaluan ditunjuk merata. pedofilia seronok dapat makanan free. dah jadi mak ni kena bijak la part keselamatan anak. ni tayang mcmtu je. kesian anak awk

Cuba try lotion ni. Bby sy masa sebulan alergic jgk dgn mandian. Habis 1 badan merah2, telinga bengkak2. G klinik doc kata mmg alergic, so sy stop mandian/shampoo pda bby. Esoknya bgkak and merah2 tu hilang dh.

Jangan pakaikan baby baju yg tebal..pakai baju nipis jer...kadang2 ruam ni disebabkan baby kuat bepeluh.Sis boleh try minyak Aowaleet untuk kurang kan ruam baby sis..Semoga dapat membantu😊

Sis saya ada jual ubat untuk ruam mcm nhe bole pm sa d no 0169217705 . . Mna2 ibu2 yg ada masalah sma bole pm saya jg , klau anak ssh tdur khaa ada masalah batuk selesma pn bole pm saya