Hubungan dengan keluarga angkat baby

UPDATE 21/07: Alhamdulillah .. kami dah kahwin 28/4 masa kandungan cecah 5 bulan. 19/4 saya dipermudahkan jalan untuk beritahu keluarga dia dan juga keluarga saya sehari sebelum nikah. Terima kasih kepada anda2 semua yg mendoakan dan menggalakkan untuk saya terus terang je. Terima kasih banyak2🤍 Cuma mohon doa ibu2 semua, supaya suami saya lebihkan lagi perhatian dan sentuhan kepada saya. Juga doakan supaya keluarga kecil kami ini mampu untuk ada rumah sewa sendiri secepat mungkin ataupun lepas habis pantang. Terima kasih sekali lagi🤍 Assalamualaikum, saya nak meluah dan bertanya sikit. Saya single mom ( tidak berkahwin) 5 bulan pregnant dan nanti saya terpaksa bagi ke keluarga angkat atas sebb tertentu. Ikotkan nak bagitahu je family dan jaga sendiri tapi tak boleh. Saya tak tahu nak bagitahu macam mana. Saya takut buntu penerimaan family macam mana. Keluarga angkat untuk baby saya dah jumpa dan masuk je 24 weeks dia akan tanggung perbelanjaan baby. Tapi yelah mmg cakap tak meroyan tapi siapa je tak sayang anak sendiri. Tapi terpaksa sebb keadaan keluarga dan kewangan😌 Soalan saya, ibu2 yg pernah beri anak ke keluarga angkat atau yg menjaga anak angkat.Boleh share tak : 1) Apa perjanjian atau syarat antara dua belah pihak? ( kalau ada) 2) hubungan ibu kandung dengan baby macam mana? Kerap jumpe atau jarang? Kebiasaannya berapa kali dalam sebulan/ dua? 3) keluarga angkat tu bagi tak untuk jaga baby buat tempoh masa yg pendek macam sehari dua? 4) macam mana ya ibu kandung mengawal perasaan dan emosi semasa ambil keputusan dan setelah serahkan baby ke keluarga angkat? 5) apa pendapat semua? Patot ke saya bagitahu je family kami berdua? Macam mana? Ayat apa? Doakan saya redha , ikhlasnya andai kata terpaksa juga beri ke keluarga angkat dan semua urusan saya dan baby dipermudahkan, Terima kasih☺️🤍 UPDATE HERE: 👇🏽👇🏽👇🏽👇🏽 Fyi : Please memahami why i dont want to let my mom know. Saya tak malu dan saya tak takut nak bagitahu , but I’m thinking forward. Kalau takda sebab munasabah, i would tell my mom simply in the first place. Tapi keadaan kesihatan dia tak mengizinkan. Yes mungkin dia boleh terima, but i know her very well. Dia jenis mikir mikir mikir sampai tak sedar dia stress and effect her health. I already lost my dad , I don’t want to lose her nak2 lagi sebb myself. So update, I will take care of my baby by myself. Obviously, i’m asking my bf to paid monthly for my expenses. Hopefully, saya jumpa shelter untuk melahirkan dan membesarkan dia sampai dia besar sikit then I’ll bring him home. So if anyone know trusted shelter please comment below 🤍 Btw terima kasih kepada yg dah comment , doa, sharing and advice before this, i appreciate it a lot🤍 #advicepls #pregnancy #pleasehelp #ingintahu #bantusharing

22 Các câu trả lời

Hai, saya pun mengandung sebelum berkahwin. Sebelum kawen family taktahu pun saya pregnant. Saya diam membisu struggle sendiri . Tapi lepas kawen even anak keluar tapi mak saya kira macam tak cukup 9bulan . Dia tetap terima. Dia tak cakap apa and jaga saya sama macam dulu. Perasaan ibu marah and kecewa tu ada awak cuma mesti dia cepat maafkan . Mak ni sayang anak dia smpai bila2 . Cepat rindu. Saya bongsu and paling manja dengan emak .

Kalau saya sis, mmg takkan lah bagi anak sendiri kat orang lain… Confirm saya akan menyesal bagi. Sebab anak sendiri kan… Apa pun I will fight for my baby… Tak kisah lah keluarga tak bagi ke apa… Yang penting bertaubat dan InshaAllah Allah akan bantu bab rezeki… Percaya lah… Yang saya tahu, perjanjian dengan parents angkat , mak kandung tak boleh ambik balik anak tu… So nanti kalau menyesal dah tak boleh patah balik

2y trước

siapa cakap tak boleh amik balik ...

Kbnykan fmily angkt ni lpas diserahkn bby .. dia xkn sng ii bg ibu kndung jmpa ank tu..segelintir la..klau awk dpt fmily angkt yg faham awk..yg blh brtolk ansur insyaallah klau awk nk jmpa dia ok..sstengah tu xbg lngsung jmpa sbb tkut ibu kndung bwk lri..pndapat sy..awk fikir dlu…tnggu msa yg ssuai bg thu fmily awk ok…syg ank tu…klau fmily angkt tu dh kluarkn bnyk duit , susah jgk utk awk nk jmpa ank awk nnti

pada saya awak berterus terang dekat family untuk masa hadapan..saya takut family angkat anak awak bawak pergi terus tanpa bagi awak tengok anak awak tu..lagi takut bila anak dah besar dan anak awak yang lain tak tahu saudara kandung dia dan takut terjatuh cinta antara adik beradik..cuba awak slow talk dulu dengan parent awak..saya doakan semua ahli keluarga awak boleh terima kejadian yang berlaku ❤

sy rs better sis selesai no 5 tu dulu..bgtau family.. kemudian br dpt selesaikan soalan2 sis no 1-4... maksud sy, kalau famili sis boleh terima dan support..sis boleh bsrkan ank sis..dgn bantuan famili.. kalau famili sis tak xdpt terima..pilihan lain..mgkin bg pd kekuarga angkat..tetapkan isi perjanjian dan tetapkan trs utk no 2 & 3...

bedasarkn pnglmn fmily . mmg prosedor kluarga angkt tanggung smua rawatan bayi . perlu ade angkt sumpah di mahkmh . x bole amek smula bila dh pindaan hak jagaan. dan lagi satu . kawan2 sy yg mcm awak . dea lahirkan if tnpa ibu ayah . cuma bila nak klua dri warded hspital kene waris sapa2 sign .

baik beritahu keluarga sebab walau marah mcm mana pun family ttp akan terima kita. jangan takut sebab mgkin ini kesilapan lalu awak tapi kesian kat baby. risau juga diajaga keluarga angkat sbb skrg mcm2 kes penderaan. syg ibu kandung tu lain

Allahu akhbar.. terpaksa tu yg... tak tau apa perkataan yg sesuai. Saya doakan semua yang terbaik untuk puan dan semua pihak. Banyakkan istighfar, mudahan Allah kurniakan jln keluar drpd masalah. 🤲🌻

Pendapat saya better sis share dengan family tentang ni.. kadang2 family memang marah mula2 tapi lepas diorg dah nampak cucu mesti diorg akan sayang.. apa2 pun saya doakan sis dipermudahkan segala urusan.. amin..

pendapat saya, kalau sayangkan anak tu better xperlu bagi ke keluarga angkat. Besarkan anak tu sendiri, biar susah sekarang asalkan tak menyesal kemudian.