Hubungan dengan keluarga angkat baby

UPDATE 21/07: Alhamdulillah .. kami dah kahwin 28/4 masa kandungan cecah 5 bulan. 19/4 saya dipermudahkan jalan untuk beritahu keluarga dia dan juga keluarga saya sehari sebelum nikah. Terima kasih kepada anda2 semua yg mendoakan dan menggalakkan untuk saya terus terang je. Terima kasih banyak2🤍 Cuma mohon doa ibu2 semua, supaya suami saya lebihkan lagi perhatian dan sentuhan kepada saya. Juga doakan supaya keluarga kecil kami ini mampu untuk ada rumah sewa sendiri secepat mungkin ataupun lepas habis pantang. Terima kasih sekali lagi🤍 Assalamualaikum, saya nak meluah dan bertanya sikit. Saya single mom ( tidak berkahwin) 5 bulan pregnant dan nanti saya terpaksa bagi ke keluarga angkat atas sebb tertentu. Ikotkan nak bagitahu je family dan jaga sendiri tapi tak boleh. Saya tak tahu nak bagitahu macam mana. Saya takut buntu penerimaan family macam mana. Keluarga angkat untuk baby saya dah jumpa dan masuk je 24 weeks dia akan tanggung perbelanjaan baby. Tapi yelah mmg cakap tak meroyan tapi siapa je tak sayang anak sendiri. Tapi terpaksa sebb keadaan keluarga dan kewangan😌 Soalan saya, ibu2 yg pernah beri anak ke keluarga angkat atau yg menjaga anak angkat.Boleh share tak : 1) Apa perjanjian atau syarat antara dua belah pihak? ( kalau ada) 2) hubungan ibu kandung dengan baby macam mana? Kerap jumpe atau jarang? Kebiasaannya berapa kali dalam sebulan/ dua? 3) keluarga angkat tu bagi tak untuk jaga baby buat tempoh masa yg pendek macam sehari dua? 4) macam mana ya ibu kandung mengawal perasaan dan emosi semasa ambil keputusan dan setelah serahkan baby ke keluarga angkat? 5) apa pendapat semua? Patot ke saya bagitahu je family kami berdua? Macam mana? Ayat apa? Doakan saya redha , ikhlasnya andai kata terpaksa juga beri ke keluarga angkat dan semua urusan saya dan baby dipermudahkan, Terima kasih☺️🤍 UPDATE HERE: 👇🏽👇🏽👇🏽👇🏽 Fyi : Please memahami why i dont want to let my mom know. Saya tak malu dan saya tak takut nak bagitahu , but I’m thinking forward. Kalau takda sebab munasabah, i would tell my mom simply in the first place. Tapi keadaan kesihatan dia tak mengizinkan. Yes mungkin dia boleh terima, but i know her very well. Dia jenis mikir mikir mikir sampai tak sedar dia stress and effect her health. I already lost my dad , I don’t want to lose her nak2 lagi sebb myself. So update, I will take care of my baby by myself. Obviously, i’m asking my bf to paid monthly for my expenses. Hopefully, saya jumpa shelter untuk melahirkan dan membesarkan dia sampai dia besar sikit then I’ll bring him home. So if anyone know trusted shelter please comment below 🤍 Btw terima kasih kepada yg dah comment , doa, sharing and advice before this, i appreciate it a lot🤍 #advicepls #pregnancy #pleasehelp #ingintahu #bantusharing

22 Các câu trả lời

ni pengalaman sy.. 23 tahun lepas wlupun sy serahkan ank sy pd keluarga angkat sbb arwah suami meninggal dan keluarga sy x suka pd arwah suami.. tp hubungan dgn anak masih okay.. sy sempat jaga anak dr lahir smpi dia berusia 3 bulan cukup habis pantang 100 hr.. wktu serah mmg sedih.. tp sbb sy nk smbung study sy redha kan juga. ikut kn sy serah tnpa syarat. tp keluarga angkat buat ikut undang².. dorg bw sy ke pejabat lawyer angkat sumpah dan buat dokumen perakuan anak angkat, dgn alasan senang utk nk sekolah kn anak sy nanti.. Bab perakuan anak angkat ni mmg sy agak terkilan sbb dulu sy bodoh.. bila dh termeterai perjanjian ni.. yg bermaksud sy dah xbleh ambil semula anak sy.. cuma nya sy terpaksa akur dgn undang². Tp sy xpenah lupakn anak.. tiap bulan sy dtg tgk anak.. tiap kali Raya dan bday anak sy mesti ambil cuti luangkan Masa dgn anak.. wlupun keluarga angkat x izin sy bw keluar anak.. xpe sy pasrah.. sy smbut bday anak spend time dgn ank semua dirumah keluarga angkat.. dan mujur juga mereka faham dan selalunya kmai akan plan awal majlis bday tu.. smpi lah ank sy dh msuk form 1 smpi form 3 dia dh mula tnya Mana ayah kandung dia.. knp Binti dia lain.. dgn adik beradik anak keluarga angkat dia.. sejak dia pandai bertanya keluarga angkat terpaksa izinkn sy jumpa anak lebih kerap.. dan wktu tu lah sy ceritakn knp sy terpaksa serahkan dia pd family angkat tu. sbg ibu kita harus selalu ambil berat ttg anak wlupun dia duduk dgn org lain. dan Kita perlulah selalu bersikap baik dgn keluarga angkat ank Kita.. hormati lah privasi mereka dan cuba berkomunikasi dgn ank sekerap mungkin.. jangan lupa beri lah duit belanja utk anak ikut kemampuan Kita.. jgn xberi langsung. lebih baik kita menjaga perkara² remeh ni seperti, cuba beri duit belanja pd anak ikut kemampuan wlupun sedikit, ambil berat ttg anak dr segi perkembangan, kesihatan dan pelajaran anak, buat jadual utk jumpa dan call anak setiap bulan dan minggu. tunjuk sikap yg baik dan sopan..dan mulakan perubahan hidup ke arah yg lebih baik.

Saya pun ade anak luar nikah.. Saye & bf same2 bawah umur pelajar sekolah Mula2 saye pun cari keluarga angkat tapi bf tetap nk kawin senyap2 dkt Thailand Tapi kanyoi dgn family sbb nurse yg call family bagitahu semua. Mula2 mmg dorang marah yg amat.. Yela cuba nti ank2 kite buat mcm tu, kecewa x? Mula2 family xbg kawin tapi lepas bincang alhamdulillah kami kawin mase pregnant 23minggu Bertahun jgk family buang tapi lepas ank lahir hati dorg kian lembut & terima kami kembali Saye ade sepupu mcm kami tapi ank dia bg org.. Ikut agreement family kandung layak jumpa stiap weekend tapi sampai umur 2tahun je.. Lepas umur 2tahun dpt buat oengangkatan ank angkat yg sah, kluarga angkat tu hilangkan diri terus.. Rela jual runah jual semua bnda utk lari.. Dgr cerita dorg lari kluar negara so undang2 malaysia yg oerjanjian melawat tu xblh nk tahan dorg sbb dh diluar malaysia 15tahun sepupu xjumpa ank dia .. Dia mmg mnyesal gile. Sbb dia masih setia dgn ayah ank tu n skrg dh kawen ade ank 4org tapi dia kata slalu rasa terkilan Saya & bf sama2 anak manja mak ayah.. Mmg bila bgthu mak kedua belah pihak.. Dua2 pengsan.. Tapi betul bnda ni akn ttp diselesaikan ... Klau bapak bdk tu mmg baik bertanggungjawap layak bergelar suami so nikahi lah Klau dia x bertanggungjawap lelaki yg xbaik so jauhi lah

assalamualaikum, sekadar nak berkongsi . saya juga sedang mengandung 29 minggu dan tidak berkahwin lagi . pada mula pun saya tak bagitahu family, saya hanya senyap tapi saya juga tak terlintas nak buang anak saya even masa saya dapat tahu saya pregnant pun saya rasa happy sangat walaupun tahu endingnya tak seberapa sangat . lebih kurang minggu 10 macam tu baru family saya dapat tahu walaupun bukan dari mulut saya sendiri, tapi alhamdulillah mereka redha dan terima saya dan anak saya seadanya cuma masa pregnant sekarang saya struggle seorang diri sebab family yang lain masih tak tahu tentang saya dan anak, yang tahu hanya mak dan adik beradik saya . So far walaupun seorang diri je handle pregnancy ni, tapi alhamdulillah saya rasa tenang dan saya rasa urusan saya semua dipermudahkan . Mungkin jalan cerita saya memang tertulis macam ni, jadi saya harap awak boleh berbincang dengan family dulu sebelum awak buat keputusan untuk bagi kepada orang anak awak tu . walaupun saya baru 21 tahun, tapi bila dah pregnant ni perasaan keibuan tu tetap ada, siapa je tak sayang anak . Mungkin awak perlu korbankan rasa takut awak untuk beritahu family awak tu kalau awak masih ada perasaan sayangkan anak awak .

2y trước

Betul Alhamdulilllah mudah untuk family awak tahu. I pun kena covid last month. Tapi , on my side , takde sorang pun tahu I pregnant, so it wouldn’t happen to me i guess😌 btw u can check my update up there🤍

bg pandangan sy.. 1. lebih baik ada perjanjian utk yg syarat2nya dipersetujui oleh kedua2 pihak..bukan apa..sekarang ni mcm2 boleh jd..sekurang2nya bila ada perjanjian..rs lebih selamat. 2. biasanya mmg xbg jmpa. melainkan keluarga angkat ada petalian keluarga. 3. kebiasaannya lepas selamat bersalin. mmg terus diberi kepada keluarga angkat. ada kes..yg maknya dh pgg baby lps brsali 2,3 hr..pastu xjd nk beri pd keluarga angkat. 4. sebab tu kena fikir masak2 sblm bt keputusan utk serahkan anak pd org. kalau dh decide nk serah..mmg kena keraskan hati. kalau hati rs was2..baik jgn serah lg..jaga je anak tu.. 5. ye. pndpt sy sis ptot bgtahu family..sebab ini hal besar..dua2 kena mngadap family..apa nak jd masa tu..sis kena brani terima dan hadap..sbb kesalahan mmg berpunca dr pihak sis dan pasangan. jgn sampai anak yg bakal lahir nnti jd mangsa di kemudian hari. biar hadap semua ni awal2..settlekan maslaah terus. dari dibiarkan dan akhirnya anak yg x bersalah jd mangsa akibat kesalahan ibu bapanya.

maaf. kalau dh pegang baby,naluri keibuan sgtlah kuat. tambah lg,breast dh berat nk bg susu pd anak😭 bgthu family dulu apa². penerimaan dorang. ada 2 kemungkinan,dorang akn support awk jga baby or dia suruh bg pd org lain. kalau betul nk bg pd keluarga angkat,kena ada surat hitam putih. agar 2 belah pihak tak teraniaya. biasa yg sy nmpk,ibu angkat akn support time pregnant dr segi kewangan & tanggung kos bersalin. wang saguhati jgk dia bg kt ibu lpas dorang dpt bby. nk jmpa or bg gmbr sebulan sekali dh okey. jgn xbg langsung. sbb ank tu nnti akn .mbesar. dan berhak tahu siapa mak ayh kandung dia. utk urusan nikah kahwin nnti. kne pkir panjang. tkot masa depan anak susah. ada kes ank perempuan,tp ayh angkat dia walikan dia nikah. xsah ya pernikahan tu. so sy doakan agr dipermudahkan urusan awk bg thu family ya

ni pglmn dri kluarga sy yg ambil anak angkt ... 1. prjnjian nye bukan lah blck n white on paper tp dua2 pihak brstuju untk kluarga kandung jgn msk cmpur dgn urusan ank tu stelah diserahkan ...untk elqk nti anak tu keliru dan susah nk adapt .. 2. smpai hrini anak trsebut xtau siapa ibu kndungnya.. bkn sbb xnk bgtau..tp tu antara bnde yg dprstujui dua2 pihak... 3.bby tu diserahkan hri dia dilahirkan trus amik..dan uruskan sgla dokumen scara rasmi scpt tg mngkin. 4. xpasti sbb xboleh ckp bg pihak mereka.. tp kputusan yg si emak buat untuk berikan ank itu xdipaksa dan dia sndri yg nk serahkan.. 5.trpulang..awk lbih tau situasi awk..jd awk decide. sy rse dlm hal ni..smua org pglmn berbeza... jd mungkin thr are thgs worked for others but not for u and vise versa. smoga dipermudahkan sglanya❤

Hi adik, jangan segan bagitau famili. Buang perasaan takut dan akibat sebaliknya fikir apa perasaan dorang seandainya adik tak bagitau. Saya kakak sulunh dr 6 org adik beradik. Saya ada adik seperti ini. 7 bulan baru dia bagitahu dan adik sy lelaki. Mmg pada mulanya saya rasa kesal sbb dah 7 bulan kan, tapi rs kesal tu sekejap saja kerana hal ini serius dan perlu diselesaikan. Dalam keadaan masa itu famili kena sokong adik saya kerana takut akan jadi apa2 yg di luar kwalan dan Alhamdulillah famili semua terima dengan baik. Semua adik beradik rapat dengan ibu. Arwah bapa juga ada sakit. Tapi, jujur lagi indah dari bersembunyi. Serius cakap. Sekarang baby dan besar,bijak dan berumur 11 tahun dan ya allah, ringan tulang sangat. Kami satu famili beri kasih sayang dan lupakan apa yg pernah berlaku dulu.

Hi saya yg post soalan tu. Ada beberapa sebb saya tak bagitahu family saya. Antaranya, saya anak paling rapat dengan mak saya so saya tak tahu penerimaan dia macam mana, mungkin rasa di betrayed pun ada. Then, mak saya ada darah tinggi mmg tak boleh terkejut even sikit sebb dia boleh collapse. Saya tak takut sgt nak bagitahu , saya cuma takut kesan kat dia , sama ada dia terkejut atau terlalu fikirkan tentang saya sampai dia sakit semula memandangkan bulan lepas dah berulang-alik hospital.

2y trước

Hi awak, saya faham sebab saya pun macam tu . saya orang yang paling mak saya percayai tapi hakikatnya sayalah orang yang paling melukakan hati dia . pada awal dia susah nak terima juga situasi macam ni dan dia asyik mengungkit, sampai sekarang pun dia masih malu untuk bagi family lain tahu tapi lama lama saya tengok dia, mungkin dia dah lembut hati juga sekarang ada bagi saya nasihat walaupun tak nampak dia excited sangat nak sambut kelahiran anak saya, tapi mak kan apatah lagi nenek nanti dia tengok muka budak mana tahu dia berlapang dada ke . semoga allah permudahkan segalanya . saya harap awak boleh slow talk dengan orang terdekat dengan awak dulu, sebab risau juga bila direct mak awak akan terkejut . sebab benda macam ni nak kena susun atur perkataan dan budi bahasa . saya doakan urusan awak juga dipermudahkan . aminn

bg sy lh better terus terang..ckp ape y dh berlaku dn awk pn dh bertaubat atas kesilapan ni.demi bb wak..klau ati awk rase berat n x seikhlas ati hnye sbb takut nk bgtau fmly..smpai bile2 awk xkn bahagia nk2 bile dh tgk muka bb dn sentuh dia..Allahuakbar..sy y ank rmai ni pn lps kuar bb ikatan cinta tu pd bb xtau nk ckp.ape y dh jd kite kna harung akibatnya..mntak Allah lmbutkan ati family.awk istiqarahlah mntk pertunjuk ape y terbaik bt awk n bb.sy y rase sedih

sy sarankan baik bgtahu family..kdg2 memang la ibu bapa mana tk sedih dpt tahu keadaan ank mcm tu..tp takda jg hati ibu bapa sekeras batu bila nmpk dah ank tgh susah mcm tu..lg pn belum bgtahu kn..jd sis tak tahu apa pandangan dorg..baik bincang bersama family..jika keluarga pn memang tak mampu atau tak terima sis dan baby..tpksa ambl option pertama la..sekadar pendapat sy sja ya sis🥰 apa pn pilihan sis..semoga di permudahkan segala urusan amin🙏