Bersalin czer

Assalamualaikum, nak tnya...ada dak ibu2 yg bersalin czer? Nak tnya pendapat tentang "cara merancang slps bersalin".....apa pendapat kalian, boleh share dak apa pilihan kalian....saya bersalin twin secara czer..ank sulung xtahu sgt, tgh fikir psl ni....harap kalian dpt bantu saya.... Risau, sbb haritu ada drh beku sikit terpaksa bukak balik jahitan...dah seminggu cuci luka. Alhamdulillah harini dah jahit semula....

18 Các câu trả lời

saya czer dan merancang sendiri tak pernah pakai apa² pon, just perlukan komunikasi dengan suami untuk persetujuan dua belah pihak..sy akan bersama bila bukan waktu subur sahaja.. gunakan apps period calendar dan pastikan maklumat yang diisi adalah tepat..sebab period sy teratur..tak pasti kalau ada yang masa subur panjang.. setakat ni anak 2 orang alhamdulillah menjadi seperti yang dirancang dan si adik 2 tahun lebih dah sekarang..jarak 3 tahun.. kalau dia nak, sy akan cek dan bagitau bila

nk tnya juga la. mcm sy pun czer. rancang nk pakai iucd tp belum pakai lgi. org kata klau nk pakai iucd ni kne time period. sbb pintu cervix trbuka sikit memudahkan msuk alat tu. tp skrg ni darah nifas sy msih ada sikit2 lagi. nk tunggu period tu bila eh. sory xtahu. dan sy fully breastfeed. dan dengar katanya kalau fully breastfeed ni 6 bulan takkan dtg period. ke mcm mana. bby sy 20 hribulan ni genap 2 bulan. ada sape2 boleh share pngalaman/pndpt?

2y trước

awk czer npe ye bole tau?

Sy pn czer ank 1st,baby dh msuk 2bln Sy strt mkn pil perancang mnggu ke8 lps bersalin.semua tu sy discuss dgn doctor dlu.so far sy tggu hbis mkn pil dlu,period n baru lah fikir utk brsama.org kata elok lpskan 100hari dlu kan.depends la Klu jenis subur elok ambil perancang yg btl2 brkesan utk elakkan lekat lg dlm mse trdekat✌🏻

2y trước

Sy czer sbb air ketuban leaking.xde bukaan.lps tu induce pn takde bukaan.dh lebih 12jam mse tu.so kene czer jugak sbb rsau cndition baby kt dlm kan.Alhamdulillah sy brsalin tu ngam 37weeks..

kalau czer ni, twin pulak tu. org byk cadang suntik depo (tiap 3 bulan), IUCD or implanon (3 tahun). mana2 yg sis ok. makan pil amatlah tak disarankan sbb dah byk kes baby baru 4-5 bulan dah pregnant lg. paling selamat kalau nak jarakkan & kasi betul2 pulih, pasang Implanon.

Implan.. sng xpyh fikir nk mkn ubat or xselesa apa semua tu.. tp kan³.. kakak sulung sy pkai implan jgk, tp blh mengandung. Kakak kedua sy plk planning secara azali, alhamdulillah ok je. Sy mmg nk pkai implan sbb byk penyakit lain nk kena mkn ubat. Tulah, kita blh ikhtiar je la apa yg blh..

saya on depo...ada kesan lps ambik depo ni...period mmg x teratur...susu badan mungkin ada yg kurang ada yg still sama...berat badan bertmbh/berkurang jgk...bergantung kpd keadaan badan masing lps ambik depo...sebaiknya bincang dgn doktor

Sy rancang sendiri makan pil,alhamdullilah dapat capai target jarak 5 tahun sekali anak ..cucuk 3 bulan sekali tu pernah Try tp gemok air sgt2.tak suka period tak kluar.yg masuk2 brg dlm badan tak berani la ngeri rasa

sy pn czer anak da 3 bulan arinie..sy merancg mkn pil perancng..tp law bsma suami pkai durex isau kdg mkn pil pn ley jew termegndung..cme lbih bhati2 la sbb czer nie luka dlm xbaek lg kne jge btul..

IUCD/Implanon. depo(injek) pun blh jg tp tgk keadaan puan, kdg ada yg okay ada yg tak. klu pil sy tak sarankan sbb risau, czer baby twins lg byk tanggungjawab kan. apapun pilihan d tgn puan

mcm sy last czer 2017..plan sendiri je..skang pregnant no4 masuk 12w.. no3 umur 5 tahun..memang dr 1st baby plan sendiri..tp kalau plan sendiri kene dua2 kerjasama..kene tau waktu subur sekali..

2y trước

lpas habis pantang sis bersama suami mcm mna ye?kan merancang sndri..