8 MINGGU . 4 KALI KELUAR SPOTTING , DOKTOR SURUH CUCI

Assalamualaikum . Nak tanya pendapat . Sy dah 8 minggu , 4 kali spotting sikit & 3 kali pergi scan klinik yg sama . Doktr suruh pergi cuci sebab sepatutnya 8 minggu dah nampak jantung , tp cuma nampak kantung je. Patut ka sy pergi cuci ? 😔 Ni first

8 MINGGU . 4 KALI KELUAR SPOTTING , DOKTOR SURUH CUCI
29 Các câu trả lời

sama mcm sy.. first g masa ada spoting.. doc kk desa ckp nampak kantung tp x nmpk janin..doc ckp rahim besar mmg biasanya peknen.. so 2w lps tu pergi KK yg besar utk cekup n doc ckp janin kecik x boleh nk taw brp week.. 2w lps tu g KK desa balik n doc ckp kantung x de n janin x de..sedangkan sy x ada bleeding atau turun darah yg fresh. dlm hati thn sebak n thn air mata dari gugur.. doc saran nk buat d&c tp sy minta utk cek upt semula esok.. sy req buat d rumah n send pict ke nurse yg jaga saya.. sehari murung.. masuk keta ckp kt husband suh sabar alih2 sy yg melalak n husband plak suh saya yg sabar.. 1 hari moody.. esok pg2 dh buat upt n masih +ve..hpy tp ada yg ckp mungkin cyst sbb cyst pon simptom mcm org peknen. 1w lps tu sy g scan kt swasta..Allhamdulillah nampak baby siap menendang lagi.. kluar air mata tgk ada baby dlm perut yg doc KK ckp x ada tu.. masa ni umur baby dah 14w rupanya.. bygkan lah maknanya masa doc suh buat d&c umur baby 13w masih x dpt detect kt scanner die.slmt sy x setuju utk buat d&c. skrg dah 27w dah.. kadang2 scanner kt KK tu layak dihantar ke muzium.. utk kepastian pergi scan swasta..2D pon dah ok.. rate pon dalam rm35 - rm50 ikut atas klinik.

2y trước

Ni betul. Sy pegi hspital 3 dktor scan sy ckp benda sama . Kantung dh mngecil nnt dtg smula utk cuci . Lg skali sy dtg scan dgn dktor pakar nk cuci la knonnya,tgk ada jantung n dh masuk 10mnggu kot mcm tu .. dktor pakar tu mrh2 dktor yg 3 org tu sbb xbleh nk check btul2 .

Waalaikummussalam.. hi sis. Sis spotting tu sikit2 aje ke byk ms 4kali tu. Ada rasa sakit kat mana2 bahagian abdomen tak? Rasanya lebih baik tunggu lagi 2-4minggu jika nak scan n try scan kat klinik lain. Dan try check upt setiap pagi. Kalau naik double line Insyaa-Allah baby baik2 aje dalam tu. Sy pernah risau bila scan KK baby tak nmpak lagi masa anak 1st. Risau sgt bila keluar spotting dan alahan teruk sampai pergi sendiri check up kt PAC hospital sbb rasa sakit perut mcm angin after 2weeks tu. Alhamdulillah doc kat hospital comfort baik2 aje tunjuk jantung baby masa scan. Doc tu ckp “ibu jangan risau ya, ok2 tgk tu heartbeat baby, yg kecik tu nampak tak? Comel aje tu”. Mengimbau kembali saat ni. Alhamdulillah skrg anak 1st dah 6 tahun. Sabar dlu yea sis syg. Insyaa-Allah ada kantung ada babynya tu.🥰

disarankan buat scan pada 12w of pregnancy sebab kebanyakan below 12w kantung je nampak. baby belum muncul lagi.. sebab spotting tu pun saya rasa normal. kira implantation bleeding mcm tu la. yg jadi risau kalau bleeding pastu rasa sakit senggugut. mmg kena jumpa doktor kalau jdi smpai mcm tu.. saya pun dulu pernah scan 8w tapi kantung je yg nampak. jadi buat appointment lagi untuk 12w. Alhamdulillah, 12w scan da nampak baby dan dengar degupan jantung. Memang mostly doktor² atau misi² akan cakap kemungkinan dapat keguguran sebab peringkat awal baby x kuat lagi. that is why kena jaga² masa awal² pregnancy.. apa² pun, tolong refer kat doktor pakar lain. tak salah minta pendapat doktor lain..

jgn pergi 1 klinik shj. mcm sy mcm2 klinik sy pegi.. dri growth scan,detail,5d ,minta pndpt tukar ubat,semua klinik lain2..sbb pendpt dr pon lain2 .. xd maknanya 8 minggu wajib nampak jantung.. sy scan 9 minggu bru nampk jantung dgn janin.. lain org lain badan..bgi masa kt bdn.. sy xpernah ada pngalaman gugur/rasa sakit sbelum gugur tu, jadi mungkin yg kt sini sape2 pernah alami boleh bgtahu tanda2 dia..cuma bg sy, awk boleh pergi klinik lain untuk dptkan pendapat lain, atau awk bg masa sminggu dua..

9mo trước

semoga dipermudahkan segala urusan puan. saya doakan ada rezeki puan & semuanya selamat. saya pun sama mngandung sekarang umur 42 tahun

anak pertama saya dulu gugur dalam 11 minggu. asbabnya bayi tiada dalam kantung. tapi doktor suruh tunggu lagi sampai week 12. tapi waktu tu darah banyak keluar dan serious sakit gila sampai tidak dapat bangun penuh darah. so direct ke hospital untuk keluarkan baby saya gugur. tidak sempat nak tunggu hari itu juga dikeluarkan. sakit sedih sangat. tapi selang berapa bulan. pregnant lagi. alhamdulillah. sihat membesar. kena kuat sis.

2y trước

kita samaaa..

wsslm.Pn tunggu dlm ms 2mggu.Sbb sy pun SM KES mcm ni jugak.9april,pergi scan nampk kantung..Lps tu,doc ckp tggu 2 mgg..ms ni sy scan kat swasta..doc bg surat refer hsptl krajaan ..tp sy xpergi..🤭2016 sy pernah kena cuci 😖ngeri jugak.hihihi..dlm ms menuggu tu,11April, dia turun & kluar sendiri 😔..syukur lah..bila repeat scan..doc cakp dah kluar habis.Now sy msih berpantang hr ke 4.Apa pun moga urusan Pn. dipermudahkan.

saya pun doc suruh cuci . tapi saya tggu sampai janin keluar sendiri . kebetulan dia keluar sendiri time saya kat hospital. tak sure doc cucuk apa sebelum tu, tapi kalau doc tu penyebab dia keluar, sampai mati saya takkan maafkan 🤗 tapi sebelum tu, saya spotting dekat seminggu . time tu tak tau ubat untuk hentikan spotting lg, bila dah gugur baru lah tahu nama ubat untuk hentikan spotting

2y trước

duphaston . tapi kena dapatkan nasihat dari doctor dulu sebelum guna. tak boleh makan ikut suka hati

saya pun baru baru ni kes sama. pergi scan clinic keluarga. doc tu kata baby tak ada. kantung je ada.. pastu hati dah sedih sebab baby pertama ni. last last saya google cari doc lain. sampai je kat clinic i tunjuk gambar scan dari doc sebelum. last last bila check transvaginal ultrasound.. alhamdulillah baby ada di dalam. disarankan, pergi tengok second opinion sebelum buat keputusan

Jgn cuci lagi sis. Cuba scan dkt klinik lain dalam masa 2 minggu lagi. Saya haritu sampai 9 minggu masih takda janin ada kantung ja. Dr bagi masa untuk dia turun sendiri. Saya scan klinik yg berbeza and scan dari bawah pun tak nampak. 10week dia turun sendiri alhamdulillah tak payah cuci and makan ubat. Sis doa byk byk ye. In sha Allah ada rezeki, semoga Allah mudahkan untuk sis.

pengalaman saya keluar spotting masa 7week. pergi emergency. then scan nampak kantung je , janin xnampak. doc kata mungkin janin tak menjadi. dan akan refer o&g 2week lagi. then pergi o&g scan alhamdullilah masih ada rezeki saya lagi. dah nampk janin dan heartbeat 🥰 ikutkan saya dah redha andaikata bukan rezeki saya waktu tu.