keputihan

Assalamualaikum nak tanya.. Macam mana nak rawat keputihan yang berwarna kuning kehijauan tahap gatal miss v dah skrg sblm ni x gatal just warna ja kuning2.. Skrg dh gatal miss v pastu tak de bau busuk pon.. Maaf agak kotor bunyi nya.. Sapa macam saya.. Kalau jumpa doktor akan buat ujian pap semer kaa??? Ke ada petua lain2.. Masa preggy anak 1st keputihan saya jadi di termester 3..tp skrg termsester 1 dan 2 dah jadi keputihan teruk.. Bahaya x dekat baby??? #preggy18w6d #secondbaby

15 Các câu trả lời

sy pernah kna. tp sblum pregnant. lupe nk cuci lpas bersama suami. gtal tu tuhan je tahu. mase tu rujuk klinik swasta. dktor bg ubt sruh masuk kt bwah. citrozen ke ape nma lupa. lpas pkai tu alhamdulillah. tp sy xpasti klau pregnant boleh pakai ke tak ubt tu. skrg sy pregnant 15weeks. ad kputihan juga tp xteruk. just wrna putih dan kuning skit2 dan xgatal sgt. ad maklum misi dkt klinik desa. misi trus buat appoinmt dgn dktor dkt kk sruh amek swab tu. sbb katanya kputihan akn efek pd bby. dh jumpa dktor, ckp kputihan mcm ni dktor kata xde ape. normal. cuma jaga kbersihan je dan mnum byk air msak. klau dh brtukar wrna jd hijau dan gatal y amat tu bru akn amik smpel. mcm sis punye sy rse baik g buat apoinmt dgn dktor kk. jgn dibiar lama2. semoga diberi kesembuhan segera.. aminnn..

4y trước

maknanya ubat msuk bawah tu boleh pakai la klau pregnant ye? ubt ape doktor bg tu sis? bleh thu?

Bukan pap smear sis tapi swab. Doctor bik sample keputihan tu untuk mengetahui keputihan sis dan kulat dlm keputihan. Sy dah kena lagi teruk dari sis. Skrg ni doctor bg sy makan ubt jangkitan virus. Macam sis better g check kk esok jgn tgu smp melarat. Nnt kesan pd baby..sian baby..

4y trước

Alhamdulillah dh check sbuln yg lps dn keputusan xtw agi cuma dpt ubt msok bwh skrg alhamdulillah dh xde keputihan truk

Wslm. Mesti kena rujuk doc. Doc akan amik sampel tgk kputihan puan ni kuman jenis apa. Kalau gbs penting amik antibiotik masa nak bersalin nnt. Insyaallah jgn risau, pap smear kte xboleh elak sbb lepas bersalin pun kena buat ujian pap smear jugak.

4y trước

Saya masa anak 1st dulu 37w skli je ap smear ni.. Lps bersalin sya x kena buat dah ujian tu.. Skrg ni kalau keputihan tu memang akn jd gbs ke.. Sbb sya xde kencing manis stkat ni.. Tp keputihan teruk sampai duduk rumah kna guna pantyliner.. Tkot tgk wrna hijau2..

Jumpa doctor paling bagus sis....supaya kena cek dan tahu punca....pastikan seluar dalam rajin tukar, selepas kencing pastikan lap guna tuala kasi kering, banyakan minum air masak....

Blh buat pemeriksaan dkt klinik...yg masuk mulut itik tu utk dorg ambil smple n cek. Keputihan yg teruk blh beri infection pd bby...GBS namanya..kalau dpt kesan awl blh kita kawal😊

4y trước

GBS tu berkaitan dgn keputihan

Pegi jmpe doc la.. Sbb klo cam saya.. Start 2trim doc saya dah tanye dah kputihan OK x? Warna cam mana.. Sbb kalau da hijau ni bahaya sgt.. Better pegi

4y trước

Ok sis nnti saya pegi.. Tula rsw anak dlm prut ni.. Hrp2 xdk apa2 dan segala mudah.. Doakan sya ya sis.

Sy pun pernah mcm ni...masa 16w...alhamdulillah sy kerap minum air kelapa tanpa gula...pelan2 hilang...ada LA juga sikit2 tp xde la gatal

Bhya nti effect pd bby. Sian dkt bby...better sis g jmpe doc..demi kshtn sis n bby juge.. mg dpmudahkn segalanya..aamiin

4y trước

In sha Allah saya akn g jmpa dktr nnti scan 20w saya akan tnya dn bgtw doc.. Hrp2 segalanya dipermudahkan aamiin in sha Allah tq sis

boleh try mkn supplement b compex + acid folic brand shaklee. Alhamdulilah saya makan ni keputihan kurg

Refer pada doc sis,,saya hari Ahad ni Dh start masuk ubat dri bawah,Sebb GBS..Dh 35weeks baru detec..

4y trước

Yeke Allah tkot lak sbb simple dh ambil tp keputusan xtw agi ubt dh msok bwh tuk hilangkan keputihan tu alhamdulillah dh hilang dn xde gtal dh.. Hrp keputusan pn baik2 aja