Kuatkan rahim

Assalamualaikum mummy2.. sy mengandung 5 mggu... Smlm ada spotting.. g klinik dktor ckp biasa je..dan dh ada kantung . Pagi ni bleeding skit... Jadi sy pegi klinik balik.. dktor bg ubt kuat rahim... Sbb dktor ckp kantung dok bawah sikit... Ada cara x nk kuatkan rahim? Ni kandungan pertama sy...

20 Các câu trả lời

x sume bleeding or spotting tu normal..ade org spotting awl2 sbb berlaku persenyawaan..ade org plak tande y x ok..jd x same..so kena berhati2 n x ambik mudah soal tu..tubuh badan msg2..kite cume blh tye pnglman tp jgn same kn dgn org lain..so sis y bertye ni bykkan berehat..jgn lasak2 smntara ni..hold dlu bersama suami..satu lg x kire kuar darah camne pn..its x normal bile peknen..bnyk punca.. myb luke..myb sbb uri n sbgainye..kdg doc sndri x tau sbb pe n dari mane darah dtg..pnglmn kwn sy..pndarahan dr awl smpai 5 bln..bb n sume ok je..tp doc x pasti pnybb darah kt rahim

Sy pun mcmtu. Masa kandungan 9weeks ada spotting tau. Warna coklat2 . Then sy anggap normal la. Sbb bila baca kat google , majoriti kata normal sbb baru ada penempelan pd rahim. Tp esoknya sy sakit pinggang teruk bawak ke ari2.... tp sy baring, ingat bila baring dia hilang sakit. Then time sy nak buang air kecik, terus keluar darah2 beku ..... masatu sedih down sangat...... Kalau pergi klinik awal , doctor akan bg injection untuk kuatkan rahim / ubat duphaston untuk kuatkan rahim..... So kena alert tau sis. Doa banyak2 . Semoga kandungan membesar dgn sihat....

Kalau puan dh dpt ubat teruskan makan ubat n bed rest. Kalau bekerja ambik leave. Sy masa kandungan 5 weeks pun ada spotting coklat. Dah pergi hosp n xdpt ubat sbb hny nmpk kantung janin xnampak lg. Sy bekerja n ambik leave 5 hari. Bed rest je kat rumah baring atas katil. Bangun bila perlu shj. Jgn buat kerja berat langsung. Alhamdulillah lps 3 hari spotting stop. Skrg kndungan sy dh nk masuk 15 weeks.

sy mase 6week ad kluar spotting coklat slme beberapa hari.scan baby dh ad heartbeat.dok bg duphaston pas 2/3 alhamdulillah xde kluar dh.tp start 13 sy kluar spoting pergi hospital scan baby ok aktiv .esokye kluar drh dlm kencing pastu doktor masuk jari dlm kemaluan trus kluar drah fresh tp baby still ok.now dh 15week still ad kluar drh warna hitam even maknan duphaston

Saya pown tgh bleeding skrg ini , sampai kluar ketulan darah .. sma jugak 5week 1day dh .. lps doc bgi injection kuat kan rahim , still jugak darah takk stop .. sya mintak doc ubat dhutspon bru berhenti darah sya .. tapi bila sya bergerak lbih sikit darah still kuar larh .. tapi kena btol ² badrest dkt umoh ..

sama kes macam saya, tapi dua klinik saya pergi doktor tak bagi ubat apa apa pun 😭😭 dua bulan kemudian gugur. masih bersedih sebab tak tahu pasal ada ubat kuatkan rahim ni 😭😭 doktor pun hmmm malaih lah cakap

Bedrest sis. Saya dari 6weeks sampai skrg 37weeks mmg kerap ada spotting darah. Saya mmg bedrest je sepanjang pregnant ni. Ada rasa lain mcm sikit terus ke hospital.

2y trước

Jgn anggap bleeding semasa pregnant normal ya pn amyra. Bleeding/spotting semasa pregnant xnormal. Kena cepat pergi emergency 😊

sis kena bedrest sis. sy dah sbulan ambik unpaid leave. suami plak baru start bisnes. memg agak mencabar. nk byr sewa rumah. mintak2 diri cepat sihat.

jgn rsau dgn ubt tu in sha Allah kandungan awk selamat, bed rest je jgn bt keja.. nk mkan pun mntak tolong suami msakkan, jln slow2 sikit

3y trước

terima kasih puan

Saya preggy IVF mungkin dalam 4-5 minggu. Doc bagi progynova makan 3x sehari sebiji dan insert utrogestan 3x sehari 2 biji.