minum air gula

Assalamualaikum mommy2.. Nk tnye sbb ap ye kita kna minum air gula.. Ny adlah kangdungan pertama sy.. 13 weeks.. Rmai pulak yg ckp kat sy knp awl sgt minum air gula..n sy pun trtanya knp ye??

38 Các câu trả lời

Masa anak sulung saya kne minum air gula 3 kali sbb berat naik banyak..tp mmg agak banyak pun sbb masa mula2 bukak buku 49 kg masa nak bersalin dh jadi 75 kg.. tp yg anak second ni dah 18 minggu++ belum lagi kne minum air gula sbb nya berat tak naik2.. every pregnancy journey is different dan bdn org pn lain2 jd dgr lah saranan misi dan doc..inshaAllah itu lah yg terbaik utk memastikan keselamatan kita dan bayi..good luck mommies yg kne minum air gula..tutup hidung dan minum je mcm biasa..inshaAllah ok..

Mungkin sis ada salah satu faktor risiko yg buat sis kena minum air gula awal2. Faktor risiko tu ada kat buku pink tu.. mcm saya, sebab faktor risiko 25 tahun ke atas, walaupun tiada sejarah family, kena minum air gula. Kadang memang rutin klinik tu juga, kena minum air gula 2x. Sy 2x kena, kali kedua sebab berat naik mendadak. Bahagia sangat hormon masa preggy agaknya 😆

Sye bru je buln lepas minum 16 minggu .. Biase lh 2 .. Skg ini ada kncng mnis ke xde ke .. Mmg kne mnum awaii .. N nty dlm bpe minggu kne mnum lagii .. Alhmdllh result ok xdak kncng mnis .. Tp mmg drii ank no 2 kne mnum air gule 2 kli pulak 2 .. Padahal xde pn kncng mnis ..

Waalaikumussalam.. Sebab kena minum air gula awal 1) umur lebih dr 25 wajib minum air gula 2) bmi lebih Sy pun esok kena minum air gula..tadi pagi baru ja buat buku, 9w 4d.. Esok terus kena minum..😂😂 Harap2 semuanya ok la.. Aamiin

saya 12 minggu dh kena minum sis. family bersih takda penyakit diabetes, umur pon atas 18 tahun. nurse kata, takda pengecualian. skrg memang kena minum 2 kali. saya redho je lah tak tanya bnyk 😅

Kenapa tak tanya nurse yg set tuk minum air gula tu... Lau tnya mesti ada jwpn tepat. Slalu nye.. Minum air gula ni sbb berat badan naik mendadak, ada history keluarga yg ada kencg manis...

Saya kena minum 13 weeks..sbb hr tu dok pakar kata kalau ada sejarah keluarga kena minum awal..seawal 12 weeks hingga 18 weeks..tu kali pertama..nanti kena buat kali kedua..biasanya 20+ keatas..

kalau family ada sejarah kencing manis, memang awal kena minum air gula. mcm sy family takde sejarah kencing manis, kandungan 24 minggu baru minum air gula.

Sya lgi awal sis,bru 11 minggu dh sruh minum air gula,lpstu doktor tnya knp awal sngt minum air gula sepatutnye 13 minggu,sya pun x tau nk jwap apa

Sy pon kena minum awal masa 11w keluarga takde sejarah kencing manis pon dh kk suruh minum awl sy ikot je lgpon senang semua dh buat awal2 ni😄