Bayi 5 bulan kurang menyusu dan susu drop (pertanyaan)

Assalamualaikum Mommies2 yg berpengalaman, saya 1st mom anak dah masuk 5 bulan. Nak tanya normal ke baby 5m start kurang menyusu? Kadang2 kita bagi dia akan tolak n distracted. Susu pun drop sikit tak macam dulu ( rasanya ikut demand baby), dia minum tapi minum bila dia rasanya nak minum banyak/kurang. Pertanyaan saya lagi satu perlu ke consume milk booster dan pam susu(frequently seperti dulu) atau tak perlu hanya kekalkan ikut berdasarkan demand baby? (maksud saya yg pam tu pam bila susu dah penuh n baby tak nak susu, selalunya waktu dia tidur malam) Last check up baby 5m, berat 8.6kg, active sgt, dah mula duduk tanpa jiggling badan(supported with bantal), mengiring yes pegang kaki yes meniarap masih diusahakan. Terima kasih mommies yg membaca. Mohon pandangan mommies yg perpengalaman 🙏🙏🙏🙏🙏

4 Các câu trả lời

Saya anak 5month berat 6kg je fully bf meniarap berpusing duduk semua dah okay, kalau susu tu mungkin bila anak sis tak df mcam biasa time waktu menyusu ,mungkin sis kena pam untuk kekalkan rangsangan , tapi normal je kalau baby kurang menyusu ni mybe dia nak ringankan badan dia

Wehhhh semangat nya baby🥰 maaf sy tak tau tp baby sy 5 bulan berat 6.8 je hihih tp meniarap berpusing semua dia dah pas sangat start dr 3 bulan nak masuk 4 bulan. kemungkinan baby sis nak kurangkan berat utk meniarap kot(jgn pcaya sgt kat sy ni andaian sy je)

sama mcm baby sy kurang menyusu. kata org dia nak ringankan badan sebab nk meniarap atau merangkak. sy dah start bg cerelac utk baby sy. lps bg cerelac elok plak dia menyusu badan.

baby saya pun kurang menyusu sekarang 5 bulan. takpe kalau susu penuh sis pam je untuk mengelakkan susu kurang atau kering. orangtua kata dia nak ringankan badan untuk meniarap.