musykil

Assalamualaikum..hi mommies semua. Sy musykil sikit la nak minta pendapat mommies.Sy still makan iberet folic 500 wlupun hb low dh teruk smp 9. Doctor kata lepasni tak naik jugak hb, saya kena cucuk ion. Sy google iberet ni makannya 2 biji bukan sebiji. Tapi sy tanya nurse katanya sebiji sehari. Ada tak mommies yang makan iberet ni 2 biji sehari. Boleh share pendapat mommies dengan sy. Binggung dah ni?

musykil
52 Các câu trả lời

Sama mcm sy. Nurse kata makan sebiji je. Last2 masa third check up. Doc tanya nurse suruh mkn berapa biji. Saya cakap sebiji. Terus marah doc tu . Dia kata nurse xikut kata . Terus sy ditukarkan ke dua biji. Alhamdulillah hb dh naik banyak. Sticker pun dh bertukar dr kuning ke hijau . Alhamdulillah mudah mudahan berkekalan hingga dh sampai masanyaa ..

Wsalam.terus mintak tukar zincofer sis.hb cantik nnt.zincofer bagus.sy dulu zincofer hb ok.tp tukar obimin sb zincofer bau hanyir.tp hb makin low.so sy terus tukar zincofer semula.hb terus naik 13.5..pastu amal mknan seimbang.buah sebiji. sayur hijau.nasi & ayam@ikan@[email protected] 3 senduk rata je.

Sebenarnya kita boleh request ubat lain tuk naikkn hb kita... Kita boleh ckp ubat yg sedia ada ni xserasi.... Nnt nurse akan tukar ubat... Lau nk teruskan jugak dgn ubat tu... Boleh mkn ubat tuk dgn air buah... Mcm buah oren ke ribena ke.. Tu yg nurse saran kn kt saya la...

Klw hb u under 9 boleh mkn 2 biji sehari...sebab iberet ni actually hb under 9 jer boleh mkn..but doc sy suh mkn satu biji jer sebab hb sy 10..and make sure lps mkn iberet ni jg mkn benda lain...sebab tk berkesan if boleh mkn sebelum nk tdo la...waktu mlm.

sya mkan tu sebiji sehari .. tpi ikut darah puan .. kalau jnis darah o , memang sering hb low in pregnancy .. tpi lepas bersalin nanti x der lagi dah anemia tu .. sya ni asal jer pregnant , memang kena anemia ..

Saya makan sebiji mula2 tapi hb tak naik. So smntara tggu result darah ferritin level yg detail nurse suruh makan 2 biji alhamdulillah dari 10.1 jadi 10.8. So tak perlu cucuk pun sbb ferritin level normal

Masa hb saya 9.8, dokter suruh makan 2 biji pagi, 2 biji malam.. Bnykkan makan ati ayam, ikan bilis, sayur bayam, dgn jambu batu.. Lepas seminggu hb saya naik 10.8.. Selang seminggu lg naik 12

Hb low, sis kena makan buah jambu batu hati². Tu petua, boleh naikkan hb. Serious. I dulu hb paling low 5, nasib baik tak masuk hospital. Duduk rumah makan buah banyak² and jangan skip ubat

4y trước

Boleh tu

saya pun HB 9 jugak kdg smpai 8. mula2 makan iberet ni dgn air kosong. lpstu nurse suruh makan iberet ni dan minum dgn air jus oren/limau kasturi suam atau ais/lemon, baru naik HB nya.

Saya mkn 2 biji sis sbb hb sy drop smpai 10 je. Sy tak sanggup mkn iberet tue lagi, jadi saya amalkn vitamin shakleee yg sama kandungan dgn iberet. Alhamdulillah, hb saya maintain dan cntik.

4y trước

Saya ambil b-complex sis.. Vitalea pn blh sbb semua vitamin ada dlm tue.