cuma nak meluahkan

assalamualaikum mommies, saya nak luahkan sikit apa yang saya rasa. saya surirumah & saya dah masuk 30 minggu, tapi satu barang baby pun saya tak beli lagi. bila saya cakap dengan husband nak beli barang keperluan untuk bersalin & baby sikit sikit dia buat macam endah tak endah je. saya taknak nanti bila nak dekat bersalin, beli sekali banyak. saya dah siap share list yang saya buat untuk keperluan bersalin dan baby dekat husband, tapi husband buat tak tahu je. bila saya cakap dekat husband yang saya nak kerja, dia tak bagi. saya jenis yang tak reti nak meminta, walaupun itu husband saya sendiri. saya tak tahu nak buat macam lagi 😌

23 Các câu trả lời

kalau sy...search jeq baju(make sure jelas dengan size/color) pampers (nak size NB ke S) bedung barut mitten booties kain batik botol susu kecik baby carrier pam susu pakej pantang set berpantang...sume bg kat husband...pastu follow up...hihihi...mane item yg dye mampu tu InsyaAllah dye akan tunaikan, yg mane tak mampu tu kite cuba usaha sama2...atau kurangkan yg mane bukan keperluan...semoga dipermudahkan...

Sy pelik dan hairan. Mungkin kena paham ape masalah suami awak tu. Adakah mungkin sbb dya xde duit utk beli sbb tu dya tak endah. Atau mungkin dya rase barang2 tu xperlu dan membazir atau dya mmg ade plan dya sendiri bila dya nk beli barang2 baby tu. Org laki kdg2 nak muka bila xde duit xnak bawak bincang dya ignore je kite sampai dya dah cukup saving baru tetiba nk bawak gi shopping beli brng.

Waalaikumussalam. Ya lah faham kadang memang kalau dah pernah pegang duit sendiri macam rasa lain kalau asyik nak minta² je. Tapi untuk barang baby ni mommy nak taknak kena minta. Cuba tanya dia bila nak beli. Tak minta tapi takut mana tahu bersalin awal. Masa bersalin memang tak larat nak banyak berjalan. Apa pun cuba slowtalk dengan dia ya mommy. Moga dipermudah urusan.

mintak duit kat dia mummy..maybe dalam 100 200 untuk bulan nie..bulan depan mintak lagi..saya macam tuh and hampir kebanyakan barang baby saya beli di shoppe saja..maybe laki tak excited nak beli barang baby macam kita.. husband saya pon macam tuh laa🥴kadang saya guna duit belanja saya sendiri tambah²..barang shoppe pon cantik² mummy harga pon murah

mgkn dia ingat sis nak beli brg tu sedebuk terus pakai byk duit.. mcm mommies lain cadang beli dkt supermarket je,xperlu pun pegi kedai baby khas..mmg kdg2 lebih murah..sy pergi econsave pun ade jual mcm baju/barut/myk baby/cotton ball/pampers/tilam..beli sikit2 supaya xnmpk sgt blanje besar..

sy pun beli sikit².. mintak je sis duit beli brg... ckp kat dia takut last minit..tetiba baby nk kluar awal ha.. sy order shpee je.. pastu sy ckp kat dia.. bagi je duit beli.. sy suruh mak sy yg carikan .. sy tak brani nk kluar dulu.. sbb jauh dri bandar..

suami saya dulu pun macam ni. dah bagi list barang keperluan untuk beli, dia kata ok nanti kita beli. saya kumpul duit nak beli sendiri dia tak bagi. rupanya dia ada masalah kewangan. alhamdulillah, bila dah cukup duit, yang tiada dalam list pun dia beli.

mintak je duit sis.. kalau tak mintak dia tak bagi, kalau dah mintak dia tak bagi jugak elok lah sis azankan dia.. makin sakit nanti kalau nak beli barang baby terus sekaligus.. saya yang beli sikit2 pon terasa juga habisnya duit tu

fhm sis.jenis saya pula.sya beli sndri tanpa bagtahu hsband je.mls nak bagi sakit hati sndri berckp mcm berckp dengan tiang kayu je.baik beli sndri mnta je duit kt dia beli sndri payah nak bgthu laki.

suami sy jenis pelupa, jadi sy beli sendiri je, guna duit nafkah yg diberi setiap bulan, kat kedai eco ada barang baby jugak, boleh la usha situ🤭