saja nak meluah

baru 8w, tapi sakit badan sakit pinggang dengan penatnya, takboleh nak kata, kadang husband cakap cuba exersice, dia bukan taknak exercise tapi penat gila rasa nak duduk pon penat, satu lagi makan, takde selera nak makan, so amik sikit je la buat alas perut tapi dia punya tak selesa perut tu serba tak kena, bila dah ada raaa nak makan, amik banyak sikit portionnya lah tibe muntah pulak, kadang stress mikir apa naknya tekak ni, tapi takboleh buat apa, haus pon takboleh minum air kosong, so mampu diam je, nak banyak bunyi kesian dekat husband, do mommies feel the same ?

16 Các câu trả lời

hai sis. jgn stress2. saya rasa sis ni mcm jnis kuat n mungkin independant kan. smpai timbul rasa xnk susahkn suami.. nasihat saya.... dont be sis. kn suami sis tu.. biar dia tahu dan faham apa yg sis rasa.. tp jgn la stress smpai tahap marah dia.. saya awal pregnancy mmg alahan teruk. muntah sana sini. dpn suami saya muntah. sy punya muntah teruk kdg2 terkencing juga.. jd saya siap pakej nangis2 sekali. mlm2 saya ngadu dia mcm2.. ckp je apa sy rasa dia dgr je.. tp sy bukan salahkn dia apa2.. ngadu je la penat tu semua. pastu saya minta maaf jugak sbb mmg dia la yg terkena tempias.. yg kna cuci muntah kencing bagai tu.. alhamdulillah dia paham.. bukan kita saja2 buat perangai kan... kita pregnant pon anak dia jugak. semoga sis punya fasa alahan beransur cepat..

sma la sya cuma sya x de alahan muntah ke atau x lalu mkn ke..cuma mmg energy drop balik kerja rasa x blh nak bukak mata dah .sya yg slalu suruh exercise fmily members la .kdg bukan x nk exercise tpi serius penat tmbah awal pregnancy hritu sya ada alami spotting n bleeding .masak pun jarang2. kesian mmg kesian dkat husband tpi suami pun fhm. dia tgk kta sndiri penat sakit pinggang la. sakit badan la😅. tpi kalau sya dgn siapa lagi sya nk mengadu .dgn husband je la . jadi pada masa yg sma dia pun sma2 tlong buat apa yg kerja rumah yg patut. sya rasa husband sis pun in shaa allah msti fhm.

Hai mommy.. tahniah tau 😘 u r strong mommy.. same goes here sma mcm sy juga 8weeks.. sama apa kita .. sakit semua tu lagi teruk yg sakit tulang belakang lepas tu kna bgun mlm nk kencing2 je.. kdg2 mnta try husband urut sikit2.. time2 skrg ni kita akan lalui agak sukar sedikit tp trust the process nak jadi mommy ni nti lepas ada baby lagi kena hadap mental mommy.. so be strong ya, mn yg tak dpt mkn just elak, then try error mn yg dpt mkn je.. janji perut isi utk si baby 😘😘😘 hugs n be strong kay

Sy 7weeks sama xboleh nk makan nasi putih lansung. Sy hanya boleh makan nasi kerabu dgn nasi ayam je portion xboleh banyak nanti muntah. Pagi2 perut mesti masuk angin. Sy bertahan utk elak mual pagi2 minum sirap ais je. Dh la kerja nk buat kerja asyik mual2 je hehe. Sejak pregnant dh nk masuk 2 bulan sy xmasak. Rasa bersalah juga tp xsanggup plk nk hadap mual2 tu. Stay strong mommies semua🥰

sis bagusnya sis blh mkn msa 7weeks, i dulu mkn x masuk, minum air pun muntah sampai pernah admit wad. my advice waktu first trimester banyakkan rehat. i dulu selalu share dgn husband d media social apa i rasa waktu first trimester ni, biar dia faham apa kita rasa hehe. because bkn sis je perlu rasa susah tu, susahkn dia sekali sbb sama2 perlu mainkn peranan as parents to be 🤭

Yg ni normal. Nak xnak kena hadap jugak. Sy cerita je kat suami hari2 what is my feeling on dat day dan biar dia faham keadaan sy masa pregnant. Sy bernasib baik sbb suami mmg bagi banyak support dan faham org pregnant ni mmg semacam sakitnya. Selalu bagi kata2 semangat. Try to think positive and consider it as a phase yg akan berlalu soon. Mommy you can do it!

😭sama. but turns out sy ada fibroid 3cm. sakit pinggang but sebelah kanan sahaja. i feel u, tak boleh bangun macam biasa dah skrg kena mengiring dulu baru boleh bangun, jalan pun sakit blakang tulang punggung(sebelah kanan) cepat letih and semua macam yg di atas.🥹 hope we can go through it together without fail! jiayou! jiayou 💪🏻💪🏻💪🏻

i pregnant 33 weeks,i waktu duluh 1 2 3 weeks tu takde langsung selera nak mkn,tpi i usahakan mkn sedikit supaya baby dlm perut sihat,terasa tak dapat bertahan dengan semua sakit² yg datang tu,tapi syukurlah semua tu i dapat lalui,doakan i n baby selamat waktu bersalin and semangat buat ibu yg lagi berjuang bertahan sakit💪😀🙏

sama lah dgn sya . sya masuk je 7week sakit pingang + alahan yg teruk . ad jgk ngadu dkt husband dia suruh sya rehat tk bgi buat kje rumah . sya bedrest shje spnjang 1trims . bab mkn sya bole mkn telur dgn air milo shje. nasi mmng tk lalu mk mkn . mkn je muntah smpai rase mcm kain buruk . apa2x stay strong ye sis . jgn stress tau

8w baru lagiiii jangan lenjan exercise sis 🥲🥲🥲🥲 banyakkan rehat dan bedrest.. nurse yg jaga saya kata follow the flow Kalau badan penat rehat la.. saya pun masa alahan mmg takleh telan air kosong.. kalau sirap limau boleh sebab bau dia wangi kot hahah